28.05.19: To forskere har funnet bevis for en kraftig kollisjon mellom to nøytronstjerner nær vårt solsystem og som trolig er kilden til noen av de mest ettertraktede stoffene på Jorden.
av Anne Mette Sannes
Kunstnerisk fremstilling av eksplosjon som oppstår under sammensmeltning mellom to nøytronstjerner.
Illustrasjon: ESO/L. Calçada/M. Kornmesser
Astrofysikerne Szabolcs Marka ved Columbia University og Imre Bartos ved University of Florida har funnet bevis for at to nøytronstjerner (en nøytronstjerne er en ekstremt tett og kompakt rest til en stor og tung stjerne) kolliderte i nærheten av det som skulle bli Solsystemet for ca. 4,6 milliarder år siden – en kollisjonen som ga opphav til 0,3 prosent av de tyngste grunnstoffene på vår klode, inkludert gull, platina og uran. I et hverdagslig perspektiv betyr dette at ca. 10 milligram i en giftering stammer fra denne kjempekollisjonen som skjedde for 4,6 milliarder år siden.
Meteoritter som ble dannet tidlig i Solsystemets barndom inneholder spor av radioaktive isotoper. Når slike isotoper omdannes, blir de som klokker som kan benyttes til å rekonstruere tidspunktet da de ble dannet. Marka og Bartos foretok en sammenligning av sammensetningen til et utall datasimuleringer av vår galakse og fant at en kollisjon mellom to nøytronstjerner kan ha skjedd rundt 80 millioner år før Jorden ble dannet og at dette skjedde ca. 1000 lysår (300 parsecs) fra gasskyen som etter hvert dannet vårt solsystem.
To nøytronstjerner som kolliderer.
Film: Massachusetts Institute of Technology (MIT)
Vår galakse har en diameter på rundt 100 000 lysår, det vil si hundre ganger avstanden til denne gasskyen, noe som betyr at dersom en lignende hendelse i samme avstand fra Solsystemet hadde skjedd i dag, ville den etterfølgende strålingen ha lyst kraftigere enn noen andre objekter på nattehimmelen
Studiet vil trolig gi mer kunnskap om sammensetningen av vårt solsystem og prosessene som skjedde før og under dets dannelse.
Roterende nøytronstjerne med kraftig magnetfelt.
Animasjon: NASA’s Goddard Space Flight Center
Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!
Hva kan du se i kveld?
Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer