Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solformørkelse 2015 Artikkelarkiv
Stjernehimmelen Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss / Pressebilder


4 nye grunnstoffer oppdaget ved å dundre atomer inn i hverandre!


Fysikk beskriver de grunnleggende reglene for hvordan alt i Universet henger sammen og vekselvirker, derfor koster vi på oss en aldri så liten gladmelding om oppdagelsen av 4 nye stoffer som fullfører rad 7 i det periodiske system, nemlig stoffene ununtrium, ununpentium, ununspetium og ununoctium. Mye «unun» med andre ord, men nye og formelle navn kommer heldigvis senere! Og på toppen av det hele: De eksisterer kun i en brøkdel av et sekund før de brytes ned!

av Anne Mette Sannes

 

Illustrasjon av det nye grunnstoffet 117.
Illustrasjon: Kwei-Yu Chu/LLNL


Symbolene og grunnstoffnummere for de fire er henholdsvis Uut (113), Uup (115), Uus (117) og Uuo (118).

De fire stoffene er supertunge metaller som 30. desember ble godkjent av IUPAC -International Union of Pure and Applied Chemistry - en global organisasjon som regulerer kjemisk navngivning, terminologi og målinger.

Forskerne ved RIKEN Institute  i Wako, Japan, har fått æren av å ha oppdaget grunnstoff 113, (det første grunnstoffet som har blitt oppdaget i Asia) mens en russisk-amerikansk forskergruppe fra Joint Institute for Nuclear Research i Dubna og Lawrence Livermore National Laboratory i California, er tildelt æren for nr. 118. Grunnstoffene 115 og 117 ble funnet av den samme forskergruppen i samarbeid med Oak Ridge National Laboratory i Oak Ridge, Tennessee.

Champagnen i kjemimiljøet flommer over etter at den 7. raden i tabellen er fullført, og Kosuke Morita, forskningsleder ved Riken Institute Wako, Japan, forteller at teamet allerede er i gang med å lete etter det ennå uoppdagede grunnstoffet nr. 119 og videre – altså enda tyngre grunnstoffer.

Ryoji Noyori, tidligere president for Riken Instituttet og Nobelprisvinner i kjemi, har følgende kommentar: Dette er av større verdi for forskerne enn å vinne olympisk gull.

Det periodiske system.
Illustrasjon: Wikipedia


De fire nye grunnstoffene er alle kunstig fremstilt og eksisterer kun i en brøkdel av et sekund, noe som gjør dem ekstremt vanskelig å oppdage. Grunnstoffene ble oppdaget ved å dundre lettere atomkjerner inn i hverandre og deretter spore kjernene som oppstår fra nedbrytningen av de radioaktive og supertunge grunnstoffene. De finnes med andre ord ikke i naturlig form, og kan kun skapes i et laboratorium.

Og som andre supertunge grunnstoffer som befinner seg nederst i det periodiske systemet, eksisterer de kun i en brøkdel av et sekund før de omdannes til andre grunnstoffer.

De nye grunnstoffene som altså har de noe “tunge” navnene ununtrium, ununpentium, ununspetium og ununoctium vil senere få et mytologisk navn, bli kalt opp etter et mineral, et sted eller et land, en egenskap eller en forsker.

For å se den EKSTREMT artige (!!) oppskriften på hvordan de laget atom 114, les i margen her.

Dmitrij Ivanovitsj Mendelejev, periodesystemets far.
Foto: Ilya Repin / Wikipedia


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

New York Times: In a First, Element Will Be Named by Researchers in Japan

Discovery of Elements 113 and 115

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow: “Out of Space”

Ad Astra 2222 sett av nærmere 20 000!

I høst starter vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

I to år har vi besøkt kulturhus over hele landet med astro-showet «Ad Astra 2222», og gleder oss enormt til å treffe nye og gamle publikummere!!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling
Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no