Begivenhetene Astronyheter Venuspassasjen 2012 Venuspassasjen i 2004 English Chinese Deutsch Español

Du er her: Observasjoner av Venus-passasjen 6. juni 2012

Observasjoner av Venus-passasjen 6. juni 2012


Se aldri på Solen uten å beskytte øynene tilstrekkelig. Her finner du ut hvordan du på trygge måter kan følge Venus-passasjen mens den skrider frem. Husk også aldri å se på Solen gjennom kikkert. Trygge måter å observere Solen:

  • Solformørkelsesbriller. Dette er spesielle briller som gjør at du kan se rett på Solen. For de fleste vil disse være den enkleste måten å følge passasjen. De gir en god naturopplevelse. Du kan bestille  solformørkelsesbriller!
  • Verken helt mørke (sotede) briller eller vanlige solbriller holder.
  • Projisering av Solen på en skjerm med kikkert. Se ikke direkte på Solen i kikkert, heller ikke i søkekikkert! Rett inn kikkerten mot Solen (uten å se gjennom kikkerten eller søkekikkerten) og hold et hvitt ark bak den. Juster avstanden slik at solskiven blir passe stor. Juster skarpheten ved å skru på fokuseringshjul på kikkerten. Slik projisering kan kun gjøres med linsekikkerter (ikke prismekikkerter som du kan se i med begge øynene), andre kikkerter kan smelte inni.
  • De som fortsatt har solformørkelsesbriller fra tidligere formørkelser kan bruke disse dersom de ikke er skadet (har riper e.l.).
  • Mørke sveisebriller og eksponert film anbefales ikke! Disse kan virke veldig mørke, men slipper ofte gjennom så mye usynlig infrarød eller UV-stråling at øynene kan skades. Ikke se for lenge på Solen av gangen. Dersom sveisebriller likevel benyttes, bør de ha mørkhet minst 14.
  • Lag et hull i et tykt ark og hold et annet ark et stykke (kanskje en meter) unna slik at sollyset fra hullet faller på det andre arket. Se aldri direkte på Solen - du skal kikke bort fra Solen og på arket. På arket vil du få et bilde av Solen og kan også se Venus som en mørk flekk.
  • NB! Man må aldri kombinere solformørkelsesbriller og kikkert av noe slag. Holder man solformørkelsesbrillene bak kikkerten, vil sollyset brenne hull i de på et øyeblikk. Det kan teoretisk gå bra å holde brillene foran kikkerten, men den minste glippe/sprekk/uhell/vindkast/klåfingret person gjør at lys kommer igjennom og man kan miste synet. Bruk av solformørkelsesbriller er helt trygt.

Med en refraktor - et linseteleskop - kan man få et flott bilde av Solen med dens flekker og 8. juni 2004 også Venus-passasjen. Kikkerten rettes mot Solen og bak kikkerten holdes et hvitt ark. Det er veldig viktig aldri å se på Solen gjennom kikkerten, heller ikke gjennom søkekikkerten. Fordelen med denne metoden er bl.a. at mange kan se samtidig. Klikk på bildet for større versjon. Illustrasjonen viser metoden brukt på en solformørkelse.
Illustrasjon: Astronomi.no

NY ASTROFILM!
Vårt magiske univers

Det mest fantastiske billedmaterialet fra rommet presentert på norsk og ledsaget av majestetisk musikk. Klikk over for info og utdrag. Spesiell pakke med 3 filmer

Universet – en spektakulær reise i kosmos

Stor, norsk film om fenomenene i verdensrommet, asteroider, solformørkelser, meteoritter.

Solformørkelsesbriller til begivenhetene

Nå er det på tide å skaffe seg solformørkelsesbriller for å få oppleve den store formørkelsen 4. januar, store solflekker, Venuspassasjen og andre solformørkelser! Mer informasjon om briller og solteleskop

Norsk DVD om himmelbegivenhetene i Norge 2010-2015

DVD-en beskriver hva som skal skje, hvorfor det skjer og hvordan det vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer informasjon om filmen

Spesialhefte om himmelbegivenhetene i Norge 2010-2015

Heftet beskriver hva som skal skje, hvorfor det skjer og hvordan det vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer informasjon om heftet

Norsk DVD om verdensrommet og formørkelser

Egne spor med reportasjer fra solformørkelsene i Norge i 1954, Tyrkia i 2006, Polhavet i 2008 og Kina i 2009.

Astronomiske nyheter

Oppdagelser i rommet og kommende astronomiske hendelser

Våre nettsteder

bangirommet.no inneholder astronomiske nyheter og er en ressurs for bilder, filmer, animasjoner, linker og astronomiske fakta. Nettstedet fokuserer spesielt på oppdagelser og dramatiske begivenheter.
svalbard2015.no handler om den store totale solformørkelsen på Svalbard og Nordpolen 20. mars 2015.
astrobutikken.no er et nettsted for astronomiske produkter: Bøker, norske DVD-er, astroparaplyer, enkelt observasjonsutstyr og steinbiter fra Månen og Mars m.m.

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard, Postboks 1029 Blindern, 0315 OsloTlf: 992 77 172 E-post: knutjo@astro.uio.no