Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solformørkelse 2015 Artikkelarkiv
Stjernehimmelen Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss / Pressebilder


Plutos største måne – en verden i seg selv!


10.07.15: Pluto og dens store måne Karon ble trolig til i en kosmisk kollisjon forårsaket av et tredje objekt for flere milliarder år siden, men ferske bilder viser nå at de likevel er svært ulike.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Pluto og Karon fotografert 8. juli 2015 fra 6 millioner kilometers avstand. De lyse trekkene langs randen på Pluto er ikke reelle, men det lyse, sølvfargede området under den mørke «Hvalen» er ekte. Fargene er basert på observasjoner gjort tidligere på ferden.
Foto: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute


Stoffene som gjør Pluto rødaktig er fraværende på Karon, og i motsetning til Pluto som har en betydelig atmosfære, finnes det ingen atmosfære rundt Karon. I tillegg har man funnet nitrogen-is, metan og karbonmonoksid på Pluto, mens Karon overflate består av is og ammoniakk-forbindelser. En kontrastfull samling av mørke og lyse områder dekker Plutos overflate, mens det på Karon kun er et mørkt polområde som skiller seg fra det ellers gråfargede terrenget. Når det gjelder de to objektenes indre struktur, består Plutos indre hovedsakelig av stein, mens Karon har like mengder av stein og vann-is, noe forskerne finner svært påfallende siden de to har gått i samme bane i milliarder av år.

Karon er ca. 1200 kilometer i diameter – altså rundt halvparten av Pluto, noe som gjør den til den største månen i Solsystemet i forhold til sin planet. På grunn av at den likevel er forholdsvis liten i størrelse og har mindre variasjon i overflaten, er det først nå forskerne er i stand til å se detaljer, og bildene avdekker lysere områder som mistenkes å være nedslagskratre. Dersom dette stemmer, kan slike kratre ha gravd opp materiale fra dybder på flere kilometer og dermed avdekke sammensetningen av Karons indre. De siste bildene viser med andre ord at Plutos største måne er en svært spennende verden i seg selv!

Pluto fotografert 8. juli. De lyse trekkene langs randen på Pluto er ikke reelle, men det lyse, sølvfargede området under den mørke «Hvalen» er ekte.
Foto: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute


Karon fotografert 8. juli.
Foto: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute


Mer informasjon

Hovedside om Pluto og New Horizons-prosjektet


Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow: “Out of Space”

Ad Astra 2222 sett av nærmere 20 000!

I høst starter vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

I to år har vi besøkt kulturhus over hele landet med astro-showet «Ad Astra 2222», og gleder oss enormt til å treffe nye og gamle publikummere!!

Science fiction-trilogien Ad Astra

Bok 3, Terra Nova, er nå på lager!

Les den sjokkerende avslutningen!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder! 

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no