Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solformørkelse 2015 Artikkelarkiv
Stjernehimmelen Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss / Pressebilder


Spektakulære nye Pluto-bilder fryder forskerne!


16.09.15: I begynnelsen av september begynte overføringen av alle data fra New Horizons-sondens historiske passering av Pluto 14. juli. Fantastiske og fascinerende detaljer avsløres og viser at Plutos overflate overgår alt som tidligere er observert i Solsystemet!

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Fotomontasje laget ved hjelp av høyoppløselige bilder. Vi ser blant annet et mørkt, kraterrikt område kalt Cthulhu Regio og den lyse og konturløse issletten som kalles Sputnik Planum. Bildet ble tatt fra 80 000 kilometers avstand og viser et område som er 1800 kilometer bredt.
Foto: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute


I sommer ble under 10 prosent av bildene og andre observasjonsdata overført til Jorden, og etter planen skulle resten av materialet overføres i to runder, først i komprimert form fra begynnelsen av september og frem til midten av november, deretter i ukomprimert form, noe som var ventet å ta opptil et år.

Nå viser det seg imidlertid at komprimeringen av bildene forårsaker så mange feil og kunstige trekk at forskerteamet har besluttet straks å overføre alt materialet i ukomprimert form noe som betyr at bildene som kommer utover høsten og vinteren vil ha full kvalitet, men at vi først om et år vil ha sett alle detaljene på Pluto og dens måner.

Detaljer fra Sputnik Planum og slettens omgivelser. Detaljer ned til 800 meters utstrekning kan ses. De to hvite firkantene viser områder som er vist i mer detalj på nærbildene nedenfor.
Foto: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute


Forskerne forbløffes over detaljene som trer frem på nærbildene som overføres fra Pluto-passeringen. Overflaten har en rekke ulike landskapstrekk slik som vindskapte dyner av løst materiale, nitrogen-is som ser ut til å ha ost ut av fjellområder og har havnet på sletter i nærheten og til og med nettverk av daler som kan ha blitt gravd ut av materiale som en gang har rent på Plutos overflate. I den såkalte Sputnik Planum-regionen vi ser på bildene, finnes store områder med kaotiske virvar av fjelltopper som ligner enkelte regioner på Jupiters isdekkede måne Europa. Disse fjellene kan muligens være enorme blokker av hard vann-is som flyter i en kolossalt stor avsetning av frossent nitrogen. Ved de svært lave temperaturene på Pluto er nitrogen-is tettere, men likevel bløtere enn vann-is.

Detaljer fra Sputnik Planum og slettens omgivelser. Detaljer ned til 800 meters utstrekning kan ses. De to hvite firkantene viser områder som er vist i mer detalj på nærbildene nedenfor.
Foto: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute


De nye bildene, som viser detaljer med utstrekning helt ned til 400 meter i utstrekning, avslører også et område som inneholder det tettest kraterbestrødde, og derfor eldste, terrenget som til nå er observert på dvergplaneten. Kraterområdet grenser inn mot unge, kraterfrie sletter. Andre bilder viser et område med det som kan være mørke dyner som kan ha blitt dannet ved at vinden har blåst løst materiale bortover overflaten, tilsvarende sanddynene i Sahara her på Jorden.

Stor variasjon i landskapstrekk! Her ser vi blant annet enorme fjell og en rekke dyner som muligens er skapt av vinden.
Foto: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute


Karon fotografert i mye større detalj enn tidligere vist. Bildet viser blant annet tegn på tektonisk aktivitet, forholdsvis flate sletter, spektakulære fjellområder, et område som har sunket nedover samt områder tett med kratre.
Foto: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute


Bilder som ble tatt mens Pluto var i silhuett mot Solen etter selve nærpasseringen, viser at Plutos tynne atmosfære har langt flere lag enn først antatt. Atmosfæredisen reflekterer sollys og forårsaker et svakt tussmørke et stykke inn på nattsiden etter solnedgang.

På tross av den lave tettheten i Plutos atmosfære, reflekterer dis-lagene litt sollys slik at overflaten blir svakt opplyst også et stykke inn på nattsiden. Terminator-linjen skiller dag fra natt. Høyre bilde har blitt gjort betydelig lysere for å få frem detaljer på nattsiden.
Foto: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute


Plutos atmosfære fotografert fra Plutos nattside. Det venstre bildet kom i sommer, det høyre er nylig overført uten komprimering og deretter behandlet for å få frem enkeltlag og andre detaljer i atmosfæren.
Foto: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research InstituteMer informasjon

Hovedside om Pluto og New Horizons-prosjektet


Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow: “Out of Space”

Ad Astra 2222 sett av nærmere 20 000!

I høst starter vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

I to år har vi besøkt kulturhus over hele landet med astro-showet «Ad Astra 2222», og gleder oss enormt til å treffe nye og gamle publikummere!!

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder! 

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no