Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solformørkelse 2015 Artikkelarkiv
Stjernehimmelen Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss / Pressebilder


Isbreer av nitrogen- og metan-is som nylig har beveget seg!


24.07.15: Forskerne forbløffes av at Plutos atmosfære nylig kan ha begynt å fryse til is. Det er ingen tvil om dette Kuiperbelteobjektet har en ytterst interessant historie, og at Pluto og Karon er overraskende ulike selv om de de går i bane rundt hverandre.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Pluto i falske farger som viser områder med ulik sammensetning.
Foto: NASA/JHUAPL/SWRI


Mellom 4 og 5 % av dataene fra New Horizons er nå på bakken og de nye dataene inneholder bilder tatt av New Horizons både før, under og etter nærpasseringen.

Helt siden 1989 har forskerne målt atmosfæretrykket på Pluto fra Jorden og sett at det gravis har økt med nesten en faktor 4 frem til 2012, men Pluto-sondens Rex-instrument har nå målt en forbløffende lav tetthet i atmosfæren! Forskerne tror derfor at noe har skjedd med atmosfæren helt nylig, noe nye data vil avklare.

Bare 7 timer etter nærpasseringen tok New Horizons’ Long Long Range Reconnaissance Imager (LORRI) et spektakulært bilde av Plutos atmosfære med Solen i bakgrunnen. Bildet viser lag av dis som befinner seg opptil 130 km over Plutos overflate - opptil fem ganger høyere enn antatt.
Foto: NASA/JHUAPL/SWRI

Lag av dis i Plutos atmosfære.
Foto: NASA/JHUAPL/SWRI


Geologiske formasjoner

Tvers over den nordlige halvkulen har forskerne identifisert en rekke geologiske formasjoner som viser at Pluto har en svært komplisert historie. Spesielt venstre del av «Hjertet» – den såkalte Tombaugh-regionen, er ekstremt interessant og består åpenbart av en blanding av metan-is, nitrogen-is og karbonmonoksid-is. Området ser ut til å være en kilde til disse isene og at is herfra har lagt seg som tynnere lag også i den høyre delen av «Hjertet» samt i et område lengst mot sør. Detaljbilder av utkanten av «Hjertet» avslører et ekstremt interessant fenomen: isbreer av nitrogen- og metan-is som har beveget seg nylig, geologisk sett. På samme måte som isbreer på Jorden, beveger disse seg under sitt eget trykk.

Pluto og Karon
Foto: NASA/JHUAPL/SWRI


Bildene viser også lag av dis som befinner seg opptil 130 km over Plutos overflate - opptil fem ganger høyere enn antatt. Dislagene som er oppdaget, er avgjørende for å forstå de komplekse hydrokarbonforbindelsene som gir rødfargen til Plutos overflate. Forskerne hadde tidligere beregnet at temperaturen ville være for høy til at dis kunne dannes mer enn 30 km over Plutos overflate, men etter denne oppdagelsen må forskerne tenke helt nytt for å forstå hva som foregår. Datamodeller tyder på at disen dannes når ultrafiolett stråling i sollyset bryter opp metanmolekyler som finnes i Plutos atmosfære. Dette utløser oppbyggingen av mer komplekse hydrokarbongasser som etylen og acetylen, som også er oppdaget på Pluto av New Horizons. Når disse molekylene faller ned i den lavere og kaldere delen av atmosfæren, kondenserer de til ispartikler og danner dis. Ultrafiolett stråling omdanner disen til tholiner som forårsaker den mørke fargen på deler av overflaten.


Liten eller ingen atmosfære på Karon

Bildene og målingene viser at Karons atmosfære er mye mindre enn Plutos dersom månen i det hele tatt har en atmosfære.


Mer informasjon

Hovedside om Pluto og New Horizons-prosjektet


Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow: “Out of Space”

Ad Astra 2222 sett av nærmere 20 000!

I høst starter vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

I to år har vi besøkt kulturhus over hele landet med astro-showet «Ad Astra 2222», og gleder oss enormt til å treffe nye og gamle publikummere!!

Science fiction-trilogien Ad Astra

Bok 3, Terra Nova, er nå på lager!

Les den sjokkerende avslutningen!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder! 

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no