Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Businesspark i bane rundt Jorden!


07.11.21: Flere private selskap går med planer om å bygge romstasjoner, noe som er aktuelt siden Den internasjonale romstasjonen er i ferd med å skulle fases ut. Siste kunngjøring om en ny, kommersiell romstasjon kommer fra Blue Origin, Boeing og Sierra Space som også skal samarbeide med andre selskap om å bygge romstasjonen Orbital Reef – en businesspark i bane rundt Jorden.

av Anne Mette Sannes

 

Kunstnerisk fremstilling av Orbital Reef
Foto: Blue Origin

Sierra Space (et datterselskap av Sierra Nevada Corporation) kunngjorde sine planer om en kommersiell romstasjon tidligere i år. Selskapet har utviklet et habitat som skal benyttes på Orbital Reef, og den siste nyheten om samarbeid med Boeing og Blue Origin bygger videre på disse planene.

Kun dager i forveien kunngjorde også Voyager Space, Nanoracks og Lockheed Martin planer for en kommersiell romstasjon – Starlab – som skal være i drift innen 2027. Stasjonen skal være kontinuerlig bemannet. I tillegg har også selskapet Axiom Space kunngjort sine planer om en romstasjon.

Voyager Space, Nanoracks og Lockheed Martin har planer om en kommersiell romstasjon – Starlab
Foto: Nanoracks


Starliner, Dream Chaser og New Glenn

Boeing vil være ansvarlig for vitenskapsmodulen på Orbital Reef, utføre daglig drift av stasjonen, og benytte sin Starliner (som forøvrig ennå ikke har klart å gjennomføre en ferd til ISS) til å frakte personer til og fra romstasjonen.

Sierra Space skal blant annet utvikle LIFE- (Large Integrated Flexible Environment) moduler samt fartøyet Dream Chaser som skal benyttes til å frakte astronauter og nyttelast.

Orbital Reefs kjernemoduler skal skytes opp av Blue Origins kommende rakett New Glenn.

Sierra Space’s fremtidige Dream Chaser skal ta både astronauter og nyttelast til den nye romstasjonen.
Foto: NASA

Verken New Glenn eller Dream Chaser har med andre ord vært i rommet. Begge selskapene har imidlertid planer for neste år; Boeing skal gjøre nok et forsøk med sin Starliner i første halvdel av 2022, mens Blue Origin har planer om å skyte opp New Glenn i siste kvartal – et år etter den opprinnelige planen.Blue Origins totrinns-rakett New Glenn var opprinnelig planlagt skutt opp siste kvartal i år, men oppskytningen er nå utsatt et år.
Film: Blue Origin

Orbital Reef skal gå i bane rundt 500 km over bakken, med andre ord høyere enn den nåværende romstajonen (ISS) som går i en høyde av 420 km. Baneinklinasjonen vil være 51,6 grader (som for ISS), og vil dermed bevege seg over størstedelen av verden, inkludert oppskytningssteder i USA, Kasakhstan, Kina, India, Japan og Sør-Amerika.

Stasjonen skal kunne benyttes av firma som ønsker å utvikle produkter i rommet, skoler som ønsker å sende opp eksperimenter, eller nasjoner som vil sende personer ut i lav jordbane for å inspirere andre. Stasjonen er også tenkt benyttet til underholdning og romturisme.

Orbital Reef, en kommersiell romstasjon
Film: Blue Origin


Andre samarbeidspartnere

Også Redwire Space med hovedkontor i Florida samt kontorer i Luxembourg, det Marylandbaserte selskapet Genesis Engineering Solutions samt Arizona State University skal samarbeide om den kommende romstasjonen. Arizona State University skal lede et konsortium som skal tilby forskningsrådgivning, mens Genesis Engineering skal utvikle et enpersonsfartøy for å utføre rutineoperasjoner samt benyttes i forbindelse med romturisme.

Ifølge Mike Gold, administrerende visedirektør for sivil romfart i Redwire, vil selskap som er i stand til å utføre forskning i mikrogravitasjon være fremtidens vinnere. Orbital Reef vil ha plass til ti personer, og boarealet vil være rundt 90 prosent av nåværende boareal på ISS.


Midler til fremtidige private romstasjoner

Som en del av NASAs Commercial Low Earth Orbit Destinations Project skal NASA dele ut 400 millioner dollar for at private selskap skal kunne utvikle romstasjoner. Disse midlene skal imidlertid spres på mange forslag og vil ikke være i nærheten av å dekke utgiftene til en enkelt romstasjon. Hittil har NASA mottatt rundt tolv forslag fra ulike selskap.

Mer om Orbital Reef-prosjektet:The Angry Astronaut om prosjektet
Film: The Angry Astronaut

Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

NasaSpaceflight.com: Blue Origin, Sierra Space, and Boeing announce Orbital Reef

Nanoracks: Nanoracks, Voyager Space, and Lockheed Martin teaming to develop commercial space station

TechCrunch.com: Voyager, Nanoracks and Lockheed’s ‘Starlab’ is the latest sign that the low Earth orbit economy is coming

TechCrunch.com: Blue Origin pushes New Glenn orbital rocket’s first flight to QA 2022

astroevents.no: Les mer om romvirksomhet

Astro-romfartsshow

Våre astroshow sett av over 75 000!

“Out of Space”: Astro-romfartsshow

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no