Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Skjulte hemmeligheter i Oriontåken


17.01.17: I det mest detaljerte bildet som noensinne er tatt av Oriontåken, avsløres utallige objekter som aldri tidligere er oppdaget.

Av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Dette ferske og spektakulære bildet er et av de største nærinfrarøde og høyoppløselige mosaikkbildene som er tatt av molekylskyen Orion A– den nærmeste kjente stjernefabrikken fra Jorden, 1350 lysår unna. Bildet er tatt med det infrarøde kartleggingsteleskopet VISTA ved ESOs Paranal Observatory i Chile og avslører mange unge stjerner og også andre objekter som ellers er gjemt dypt inne i de støvete skyene.Superstor versjon av bildet (JPG, 436 MB).
Foto: ESO/VISION survey


Oriontåken (også kalt M42 eller NGC 1976) er en gasståke i vinterens vakreste og mest iøynefallende stjernebilde Orion. Litt under «beltet» i Orion finnes den enorme Oriontåken. Tåken er i virkeligheten en stor «stjernefabrikk». Oriontåken er en av de mest lyssterke tåkene på nattehimmelen, så vidt synlig med det blotte øye selv fra områder påvirket av noe lysforurensning. Den ses som midterste "stjerne" i Orions sverd, som er de tre stjernene sør for beltet. "Stjernen" ser uklar ut for skarpsynte observatører, men gjennom kikkert eller et lite teleskop ser vi tydelig at det er en tåke. Tåken befinner seg 1350 lysår fra Jorden og har en utstrekning på ca. 24 lysår.

Stjernebildet Orion med Oriontåken (nederste del, i midten).
Foto: Wikipedia


Tåken ble første gang omtalt i 1610 av den franske astronomen Nicolas-Claude Fabri de Peiresc, men man antar at denne relativt lyse tåken også var blitt lagt merke til tidligere.

Inne i stjernetåken dannes nye stjerner fra enorme skyer av gass og interstellart støv. Oriontåken er et av de mest fotograferte og studerte objektene i verdensrommet, og har gitt astronomene mye kunnskap om hvordan nye stjerner og planetsystem oppstår.

Oriontåken. Klikk på bildet for å se mye større versjon (37 MB).
Foto: NASA, ESA, M. Robberto (Space Telescope Science Institute/ESA) and the Hubble Space Telescope Orion Treasury Project Team


Amatørbilde av Oriontåken tatt med DSLR-kamera.
Foto: Wikipedia


Dette nye bildet tatt av VISION-kartleggingen av Orion-tåken er en montasje av bilder tatt i den nær-infrarøde delen av spektret ved hjelp av VISTA-teleskopet ved ESOs Paranal Observatory i Chile. Oriontåken inneholder to adskilte og gigantiske molekylskyer kjent som Orion A og Orion B. Tette strukturer i disse skyene inneholder ulike kjerner av varm gass og støv hvor mange stjerner dannes innenfor et lite område. Mange av disse områdene kan kun oppdages ved at de slipper ut radio- og infrarøde bølgelengder. Disse aktive områdene med stjernedannelse er konsentrert innenfor en S-formet struktur langs skyene Orion A and B omtrent midt i Oriontåken. Alle disse områdene er arnested for aktiv og pågående stjernedannelse.

Oriontåken er del av en mye større tåke kalt Orion molekylsky-kompleks (OMC). Orion A strekker seg omtrent 8 grader sydover fra delen av Orion som kalles Sverdet mens Orion B befinner seg øst for Orions belte.

VISTA er verdens største teleskop beregnet på kartlegging og har et stort synsfelt som fotograferes med svært følsomme infrarøde detektorer, egenskaper som har gjort det ideelt for å oppnå de dype, høykvalitets-infrarøde bildene som er nødvendige i denne ambisiøse kartleggingen.

VISION-kartleggingen som gir bedre dybde og dekning enn noe annen undersøkelse av dette området hittil, har resultert i en katalog med nesten 800 000 enkeltstjerner, unge stjerner og fjerne galakser. VISTA er i stand til å observere lys som er usynlig for det menneskelige øyet og gjør astronomene i stand til å identifisere objekter som ellers ville ha vært gjemt i stjernefabrikken. Svært unge stjerner kan ikke ses på bilder tatt i synlig lys, men avsløres når de observeres på lengre infrarøde bølgelengder, hvor støvet som omhyller dem er mer gjennomsiktig.



Videoen tar en rask titt på et nytt bilde av en av de flotteste delene av nattehimmelen, nemlig Oriontåken. Ved å observere i infrarødt lys kan VISTA-teleskopet ved ESOs Paranal Observatory i Chile se gjennom støvet slik at astronomene kan kartlegge nærmere 800 000 objekter i dette området – unge stjerner, merkelige gasstrømmer og svært fjerne galakser.
Film: ESO, G. Hüdepohl (atacamaphoto.com), ESO/VISION survey/N. Risinger (skysurvey.org) and B. Tafreshi (twanight.org), Music: Paulo Raimundo




Filmen gir først et oversiktsbilde av Melkeveien før den tar oss inn i en fascinerende del av det berømte stjernebildet Orion. Ved å observere i nærinfrarødt lys, avslører det nye bildet tatt med kartleggingsteleskopet VISTA enorme mengder objekter som ellers er skjult av støvet i dette området.
Film: Credits: ESO/VISION survey/N. Risinger (skysurvey.org). Music: Johan B. Monell


Det nye bildet representerer et skritt mot et komplett bilde av stjernedannelsen i Orion A både når det gjelder stjerner med liten og stor masse. Det mest iøynefallende objektet er den spektakulære Oriontåken, også kalt Messier 42 som ses til venstre i bildet over– et område som danner deler av det kjente stjernebildet Orion. VISTA-katalogen dekker både kjente objekter og nye oppdagelser inkludert fem mulige nyfødte stjerner og ti mulige galaksehoper.

Ellers i bildet kan vi se inn i Orion As mørke molekylskyer og oppdage flere skjulte skatter, inkludert skiver av materiale som vil gi liv til nye stjerner (protoplanetariske skiver), tåkeklumper forbundet med nyfødte stjerner, såkalte Herbig-Haro objekter, mindre stjernehoper og til og med galaksehoper som befinner seg langt utenfor Melkeveien. VISION-kartleggingen gjør at de tidligste utviklingsstadiene til unge stjerner innenfor nærliggende molekylskyer kan studeres systematisk.

Høydepunkter fra VISTA-bildet av Orion A.
Foto: ESO/VISION survey


Det imponerende bildet av Orion A gir et nytt observasjonelt grunnlag for videre studier av dannelsen av stjerner og stjernehoper og demonstrerer VISTA-teleskopets evne til raskt og dypt å fotografere brede områder av himmelen i den nærinfrarøde delen av spektret.

Den vellykkede VISION-kartleggingen av Orion skal følges opp av en ny og større undersøkelse av andre stjernedannelsesområder med VISTA, kalt VISIONS, som starter i April 2017.

Klikk på bildet under for å laste ned og se musikkvideo av vakre tåker av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard fra filmen Vårt magiske univers. Ved hjelp av spektakulære bilder tatt med verdens største teleskoper, svever du gjennom stjernefabrikker og vakre tåkeskyer!


Film: Sannes og Ødegaards Univers AS – Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard. Quicktime-format, 29 MB. Stillbilde: NASA, ESA, and the Hubble SM4 ERO Team


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Pressemelding fra ESO

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no