Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Romsonden OSIRIS-REx – første trinn mot kolonisering av Solsystemet


Menneskenes ekspansjon i rommet vil få en kickstart med NASAs asteroideprosjekt OSIRIS-REx – et prosjekt som starter 8. september, og som vil være avgjørende både for utnyttelsen av de eventyrlige naturressursene som finnes i asteroider og for den fremtidige koloniseringen av Solsystemet.

OSIRIS-REx på vei mot Bennu!

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

JavaScript nedtellingsur til romsonden OSIRIS-REx blir skutt opp 8. september 2016
Tid til OSIRIS-REx blir skutt opp:

Kunstnerisk fremstilling av romsonden OSIRIS-REx som samler en prøve fra asteroiden Bennu.
Illustrasjon: NASA


8. september vil romsonden OSIRIS-REx starte på sin to år lange ferd mot asteroiden Bennu, ta en prøve av asteroiden og bringe denne tilbake til Jorden. Bennu er karbonrik og inneholder trolig molekylene som var avgjørende for at livet på Jorden kunne oppstå. Bennu kan derfor gi oss viktig informasjon om Solsystemets tidligste faser. Asteroiden er en såkalt NEO – Near Earth Asteroid eller nærjordsasteroide – og en av de asteroidene som har høyest sannsynlighet for å treffe Jorden i løpet av siste del av det neste århundret. Kostnadene til prosjektet er rundt 800 millioner dollar mens oppskytningen beløper seg til rundt 180 millioner dollar.

Asteroider som Bennu inneholder naturressurser som vann, organiske molekyler og verdifulle metaller. Det kan derfor tenkes at slike asteroider en dag kan gi oss drivstoff til å utforske Solsystemet med bemannede eller ubemannede romskip.


Prosjektets mål

Målet med prosjektet er å samle en prøve fra asteroiden Bennu og bringe den tilbake til Jorden for å fastslå asteroidens fysiske og kjemiske egenskaper, noe som vil være avgjørende for at fremtidens forskere skal vite når de må utvikle en sonde som kan endre kursen til asteroider som en dag kan komme på kollisjonskurs med Jorden.

Bennu er en karbonholdig asteroide dekket av løsmateriale som kan fortelle Solsystemets tidligste historie. Asteroiden kan derfor inneholde molekylene som var grunnlaget både for livets opprinnelse og til havene på vår klode. Asteroider er rester fra Solsystemets dannelse og kan fortelle oss om Solens og planetenes historie i tillegg til å besvare sentrale spørsmål som hvor kommer vi fra? Hvordan vil det gå med oss?

Klikk på bildet for å starte animasjonen. Animasjonen viser hvordan OSIRIS-REx skal nærme seg og ta prøver av Bennu.
Animasjon: NASA


MER INFORMASJON OM PROSJEKTET

Har deler av Vesta havnet på Bennu?
23.09.20: Observasjoner fra NASAs romsonde OSIRIS-REx tyder på at biter fra Solsystemets nest største asteroide Vesta en gang havnet på den karbonholdige asteroiden Bennu. Dette kaster nytt lys over de kompliserte banebevegelsene til asteroider og på den røffe dannelsen av Bennu som ble dannet fra fragmenter etter en voldsom kollisjon. Les mer.

NASA har valgt landingssted for OsirisRex!
19.12.19: OSIRIS-Rex-teamet har benyttet de siste månedene til å undersøke fire aktuelle landingssteder på den ekstremt steinete asteroiden Bennu og har nå Nightingale som førstevalg for prøvetakingen som etter planen skal skje i august 2020. Les mer.

En utfordring å lande på Bennu
17.08.19: Romsonden OSIRIS-REx ankom i fjor nærjordsasteroiden Bennu – en kampestein med en diameter litt større enn høyden på Empire State Building. Dette er USAs første ferd for å ta en prøve av en asteroide, og målet er å hente ut minst 60 gram fra overflaten og bringe prøven tilbake til Jorden i september 2023. På dette tidspunkt skulle man ha valgt landingssted, men som følge av det svært røffe terrenget på Bennu, har teamet nå plukket ut fire mulige steder som skal undersøkes videre før man tar det endelige valget. Les mer.

Se nærbilder fra Bennus nordlige halvkule!
17.03.2019: NASAs romsonde OSIRIS-Rex går nå i bane rundt den karbonholdige asteroiden Bennu for å kartlegge objektet i detalj, og de siste bildene viser spektakulære detaljer fra et steinete område på objektets nordlige halvkule. Asteroidens størrelse, sammensetning og potensielt farlige bane gjør den til et av de mest fascinerende og tilgjengelige nærjordsobjektene og derfor et perfekt mål for OSIRIS-REx-prosjektet. Les mer.

Første glimt av Bennu!
26.08.18: Etter to år i rommet har romsonden OSIRIS-REx nylig fått øye på asteroiden Bennu og startet på siste del av ferden mot målet. 17. august klarte sondens PolyCam-kamera å ta et bilde i en avstand av 2,3 millioner kilometer. OSIRIS-REx er NASAs første prosjekt for å besøke en nærjordsasteroide. Sonden skal ta en prøve av overflaten og bringe denne tilbake til Jorden i 2023. Les mer.

OSIRIS-REx på vei mot Bennu!
09.09.16:  Oppskytningen av romsonden Osiris-REx skjedde fra Cape Canaveral Air Force Station klokken 01.05 norsk tid i natt. Dette er USAs første ferd for å hente en prøve av en asteroide, og sonden er nå på vei mot den 60 tonn tunge nærjords-asteroiden Bennu – en kampestein med omtrent samme høyde som Empire State Building – hvor den skal hente ut minst 60 gram fra overflaten på asteroiden og bringe prøvene tilbake til Jorden i september 2023. Les mer.

Gruvedrift på asteroider – avgjørende for kolonisering av Solsystemet
Flere statlige og private organisasjoner planlegger å opprette baser på Månen i løpet av 2020-tallet, og på 2030-tallet kan de første basene dukke opp på Mars. Innen den tid er det trolig også bygget baser på asteroider for å kunne utnytte de enorme naturrikdommene som finnes på disse, noe som vil være avgjørende for å kolonisere planeter, måner og asteroider i Solsystemet. Les mer.

Tilgang til utenomjordiske ressurser
Nærjordsobjekter, såkalte NEOs (asteroider og utdødde kometer som krysser jordbanen) er et tveegget sverd: mulighetene for kollisjon med Jorden på den ene siden og potensialet for lønnsom utnyttelse på den andre. Les mer.

Historikk
NASAs Galileo ble i 1991 den første sonden som ble besøkte en asteroide (Gaspra), sonden NEAR Shoemaker var den første sonden som foretok en landing på en nærjordsasteroide (Eros) i 2001, mens japanernes Hayabusa ble den første sonden som tok prøve av en asteroide da den besøkte Itokawa i 2005 og klarte (med et nødskrik) å bringe prøven tilbake til Jorden for nærmere analyser da den landet med en fallskjerm i Australia i 2010. Les mer.

Hvorfor ble Bennu valgt? – How a Little Asteroid Became a “Rock Star”!
I 2008 ble den 500 meter store asteroiden (101955) 1999 RQ36 (og som senere fikk navnet Bennu), valgt fremfor de andre 500 000 kjente asteroidene i Solsystemet. Asteroidens størrelse, sammensetning og potensielt farlige bane gjør den til et av de mest fascinerende og tilgjengelige nærjordsobjektene og derfor et perfekt mål for OSIRIS-REx-prosjektet. Les mer.

Sondens viktigste instrumenter
OSIRIS-REx er utstyrt med 12 instrumenter for å kartlegge og undersøke asteroiden Bennu både fra banehøyde og på nært hold under prøvetaking av objektets støvete overflate. I løpet av prosjektet venter forskerne at denne asteroiden vil bli en av de mest utforskede objektene i Solsystemet! Les mer.

Milepæler
Planlagt oppskytning er 8. september fra Cape Canaveral i Florida med en Atlas C–rakett. Oppskytningsvinduet varer 34 dager med et 120 minutters vindu tilgjengelig hver dag. Les mer.

Tilgang til utenomjordiske ressurser
Nærjordsobjekter, såkalte NEOs (asteroider og utdødde kometer som krysser jordbanen) er et tveegget sverd: mulighetene for kollisjon med Jorden på den ene siden og potensialet for lønnsom utnyttelse på den andre. Les mer.

Navnebegrunnelser for «Bennu» og «OSIRIS REx»
Akronymet OSIRIS ble valgt for å referere til den gamle egyptiske guden Osiris – herre over underverdenen. Rex betyr konge på latin. Men navnet Bennu ble foreslått av en 9 år gammel gutt fra North Carolina! Les mer.

Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Prosjektets nettside

Wikipedia om OSIRIS-REx

Wikipedia om Bennu

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst starter vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling
Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no