Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Sondens viktigste instrumenter


OSIRIS-REx er utstyrt med 12 instrumenter for å kartlegge og undersøke asteroiden Bennu både fra banehøyde og på nært hold under prøvetaking av objektets støvete overflate. I løpet av prosjektet venter forskerne at denne asteroiden vil bli en av de mest utforskede objektene i Solsystemet.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Instrumentene på OSIRIS-REx.
Illustrasjon: NASA


OLA

OSIRIS-REx Laser Altimeter benytter laser for å måle avstanden til asteroidens overflate for å kartlegge dens topografi. Laserpulsene som instrumentet sender ut blir reflektert av overflaten, og ved å gjøre svært nøyaktige målinger av tiden lyset bruker fra instrumentet og tilbake igjen, blir avstanden beregnet. Vi får dermed detaljerte høydekart av hele asteroiden og spesielt av områdene der overflateprøver skal samles inn. Målinger gjort med instrumentet vil også bli benyttet av andre instrumenter samt ved navigering og tyngdeanalyser. Instrumentet er laget av Canadas romorganisasjon CSA.

Kunstnerisk fremstilling av OLA-instrumentet på OSIRIS-REx.
Illustrasjon: MDA


GN&C LIDAR

Styrings-, navigasjons- og kontroll-lidaren vil gi informasjon om sondens avstand til Bennus overflate under prøvetakings-manøvrene for å sikre at sonden holder trygg avstand.


TAGCAMS: NAVCAMS

Navigasjonskameraene benyttes til optisk styrt navigering av romsonden. Kameraene vil følge stjernefelt samt overflatetrekk på Bennu for å fastslå sondens posisjon mens denne styres i forhold til asteroiden. Kameraene fotograferer med 5 megapiksler og i sort-hvitt, og kameraene er i stand til å ta både stillbilder og høyoppløselige filmer.

NAVCAMS er del av styrings-, navigasjons- og kontrollsystemet på OSIRIS-REx. Systemet inkluderer i tillegg et Touch-and-go-system (TAGCAMS) som består av to ekstra navigasjonskamera samt lagringskameraet StowCam.


TAGSAM Sample Collector

Touch-and-go prøvetakingsmekanismen (TAGSAM) består av et enkelt, men effektivt hode som samler prøvene, og som sitter på en ledd-arm. Straks hodet har fått kontakt med overflaten til Bennu, vil nitrogengass bli brukt til å blåse overflatestøv inn i oppsamlingskammeret. Spesielle puter på utsiden av TAGSAM vil også samle finkornet materiale mens prøvehodet berører overflaten. Denne metoden ble valgt for å unngå farene ved å lande på asteroiden. Det er tre bokser med gass, og dermed er det mulig å gjøre tre forsøk på å samle materiale. Tester viser at utstyret er i stand til å samle mer enn de 60 grammene som er målet.


OVIRS

OSIRIS-REx Visible and Infrared Spectrometer måler synlig og infrarødt lys fra Bennu og er følsomt for lys med farger fra blått til nærinfrarødt (bølgelengder fra 0,4 til 4,3 mikron). Lyset blir splittet opp etter farger som i en regnbue, og det detaljerte spektret vil bli brukt til å identifisere mineraler og karbonholdige stoffer over hele overflaten og spesielt på de stedene der det skal tas prøver.


OTES

OSIRIS-REx Thermal Emission Spectrometer vil bli brukt til å lage kart over mineraler og termiske emisjonsspektre samt samle detaljert informasjon om stedene som er aktuelle for prøvetaking. Instrumenter gjør målinger i infrarødt lys der de fleste mineraler sender ut varmestråling med helt spesielle signaturer. Forskerne vil på denne måten kartlegge hvilke mineraler som finnes på asteroidens overflate samt overflatens fysiske egenskaper, slik som for eksempel størrelsen på partiklene i overflatelaget. Data fra OTES vil bli brukt for å velge steder for prøvetaking.


OCAMS: MAPCAM

MapCam vil bli brukt til å søke etter gassutslipp fra Bennu samt lete etter mulige måner rundt asteroiden. Kameraet skal kartlegge asteroiden i fire ulike farger med 1 meters oppløsning, noe som både vil gi spektraldata om Bennu samt høyoppløselige bilder av aktuelle steder for prøvetaking. MapCam kan også bli benyttet for å ta bilder som bekrefter sondens posisjon og hastighet i forhold til asteroiden.


OCAMS: POLYCAM

PolyCam er et 8 tommers teleskop som vil være det første som «oppdager» asteroiden fra 2 millioner kilometers avstand. Etter hvert som sonden kommer nærmere, vil kameraet ta bilder med svært høy oppløsning.


STOWCAM

StowCam vil bli brukt for å bekrefte at prøvene som er tatt faktisk er lagret i romsondens returkapsel slik at disse kan bli undersøkt på Jorden.


OCAMS: SAMCAM

SamCam vil kontinuerlig dokumentere innhentingen av prøver og TAG-manøveren. Kameraet vil under prosessen ta bilder med 1,6 sekunders intervaller og på skalaer ned mot én millimeter. SamCam vil gi viktig informasjon om prøvetakingen og dermed gjøre det mulig å finne ut mer om overflatens fysiske egenskaper.


REXIS

Regolith X-ray Imaging Spectrometer er et studenteksperiment som skal benyttes for å fastslå hvilke grunnstoffer som finnes på Bennus overflate og i hvor store konsentrasjoner. Instrumentet vil utfylle mineralkartleggingen som utføres av OVIRS og OTES. REXIS benytter seg av at røntgenstråling fra Solen og solvinden vekselvirker med støvet på asteroidens overflate. Atomene i Bennus overflate absorberer røntgenstrålingen, noe som forårsaker at disse atomene sender ut sin egen røntgenstråling med egenskaper som er karakteristiske for hver atomtype. Prosessen kalles fluorescens, og REXIS fotograferer denne røntgengløden for å kartlegge sammensetningen i asteroidens overflate.


HGA

High Gain Antenna brukes til kommunikasjon mellom sonden og Jorden. HGA vil også bli brukt for å måle sondens hastighet og til annen utforskning under ferden.


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Flere detaljer om instrumentene

Hovedside om OSIRIS-REx

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst starter vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling
Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no