Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Milepæler


Planlagt oppskytning er 8. september fra Cape Canaveral i Florida med en Atlas C–rakett. Oppskytningsvinduet varer 34 dager med et 120 minutters vindu tilgjengelig hver dag.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Kunstnerisk fremstilling av OLA-instrumentet på OSIRIS-REx mens asteroidens topografi undersøkes. Klikk på bildet for å se filmen.
Illustrasjon: MDA, Film: NASA


Cruise: Atlas C–raketten vil skyte opp sonden med en hyperbolsk unnslipningshastighet på 5,4 km/s. Når den er i rommet vil den utføre en serie av styringsmanøvrer og øke farten med ytterligere 0,52 km/s.

Etter å ha gått i bane rundt Solen i et år, vil sonden foreta en nærpassering av Jorden for å øke sondens banehelning og slynge den tilbake i rommet slik at den kan møte Bennu.

Ankomstfasen starter når Bennu bare er et lysende punkt mer enn 2 millioner kilometer unna romsonden i august 2018. Mens OSIRIS-REx nærmer seg asteroiden, vil den benytte en rekke mindre rakettmotorer for å utligne Bennus hastighet i dens bane rundt Solen. Møtet krever både at OSIRIS-REx når asteroiden der den befinner seg og at dette skjer samtidig som asteroiden når dette stedet. I tillegg må den bevege seg med samme fart og i samme retning som asteroiden.

Bennu beveger seg rundt Solen med en gjennomsnittsfart på 101 000 km/t. For å nå Bennu vil OSIRIS-REx utføre en rekke nedbremsninger og sakke farten med 0,53 km/s, noe som vil bringe den ned i en relativ hastighet på 20 cm/s. Undersøkelsene av Bennu starter i oktober 2018, vil vare bortimot et år og inkluderer fire hovedfaser:

  • Foreløpig undersøkelse hvor den skal søke etter måner rundt asteroiden, se etter gassutblåsninger og måle asteroidens Yarkovsky-akselerasjon.
  • Banefase A tillater navigasjonsteamet å skifte fra stjernebasert navigasjon til navigasjon etter overflatetrekk ved hjelp av bilder fra Bennus overflate.
  • Under detaljundersøkelsen vil flere instrumenter samarbeide om å kartlegge Bennu og bestemme globalspekteret samt dens termiske og geologiske egenskaper.
  • Under banefase B fortsetter kartleggingen av Bennu i høyere oppløsning med fokus på mulige testområder. På slutten av banefase B vil det bli valgt et teststed.


Ankomst Bennu

OSIRIS-REx flyr hovedsakelig i formasjon med Bennu under møtet med asteroiden. Når den setter seg i posisjon for prøvetaking i juli 2020, vil den totale fartsendringen være like over 20 cm/s, ganske mikroskopisk sammenlignet med de store manøvrene som trengs for å ankomme og forlate asteroidens omgivelser. Asteroidemøtet kulminerer med touch-and-og-manøveren i en fart på 10 cm/s når prøven tas av overflaten.

Touch-And-Go Sample Acquisition Mechanism (TAGSAM) består av en robotarm der det er festet et prøvetakingshode. Under det fem sekunder lange møtet med Bennus overflate vil TAGSAM frigjøre nitrogengass som vil forårsake at løsmateriale vil bli virvlet opp og ledet mot en oppsamler på prøvehodet.

Med tilstrekkelig nitrogen til tre forsøk vil man oppnå et sted mellom 60 gram og 2 kilo med prøvemateriale.

Etter å ha målt massen til prøven, vil TAGSAM-hodet bli oppbevart i en returkapsel før hjemreisen.

OSIRIS-Rex forlater Bennu i mars 2021, og sonden starter da rakettene og forlater asteroiden med en fart på 0,32 km/s som vil sende sonden inn i jordbane i september 2023. Fire timer før den når atmosfæren vil sonden slippe prøvekapselen og utføre en avledningsmanøver på 17,5 m/s som plasserer den i stabil jordbane. Kapselen vil nå den øverste delen av atmosfæren med en fart på 12,4 km/s, og varmeskjoldet vil ta bort mer enn 99% av den opprinnelige kinetiske energien. Etter å ha kommet inn i atmosfæren vil kapselen falle fritt til den når en høyde av 3 kilometer, og fallskjermen vil da løses ut og sørge for en myk landing i Utah-ørkenen 24. september etter en 7 år lang ferd. Materialet vil bli undersøkt helt ned til atomnivå for å bestemme asteroidens kjemiske sammensetning. Forskerne vil se etter organiske forbindelser som aminosyrer og sukkermolekyler – byggesteiner for liv.

Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Hovedside om OSIRIS-REx

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst starter vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling
Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no