Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Navnebegrunnelser for «Bennu» og «OSIRIS-REx»


Akronymet OSIRIS ble valgt for å referere til den gamle egyptiske guden Osiris – herre over underverdenen. Rex betyr konge på latin. Men navnet Bennu ble foreslått av en 9 år gammel gutt fra North Carolina!

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Osirisfamilien. Osiris på en lapiz lasuli-søyle i midten med sønnen Horus til venstre og sin kone Isis til høyre.
Foto: Guillaume Blanchard / Wikipedia


Bennu assosieres med egyptisk mytologi og tilsvarer den greske mytologiens fugl Fønix. Asteroidens betegnelse er (101955) 1999 RQ36, men niåringen Michael Puzio fra staten North Carolina i USA danket ut over 8000 skoleelever da han foreslo navnet «Bennu» da NASA ønsket å endre navnet til asteroiden i forbindelse med prosjektet. Bennu er en stor hegre og symbolet til den egyptiske guden Osiris. Michael mente at touch-and-go sample mehanism arm (TAGSA) samt solcellepanlene til Osiris Rex-sonden lignet nakken og vingene til en Bennu. Navnet Bennu betyr «Den som stiger».

Mellom-Amerika for 65 millioner år siden. En asteroide er i ferd med å treffe bakken.
Illustrasjon: Don Davis / NASA


Rex betyr konge, og navnet OSIRIS henspeiler på den egyptiske guden Osiris som skal ha spredd kunnskap om jordbruk i området ved Nilen. Romsonden OSIRIS-REx skal forsøke å returnere prøver fra en primitiv asteroide som kan inneholde livets frø som førte til livet på Jorden. Set (Osiris' bror og dronningen av Etiopia, planla sammen med 72 andre å ta livet av Osiris. Set lurte Osiris inn i en boks som Set deretter lukket, forseglet den med bly og kastet den på Nilen. Etter hans død fant hans kone Isis ham i en trestamme. Hun skal ha delt kroppen hans i flere deler og sendt dem rundt i verden – til steder som ble sentre for tilbedelsen av Osiris. NASA-sonden OSIRIS-REx skal samle prøver av støv som, så snart prøven er brakt tilbake til Jorden, vil bli distribuert til det internasjonale forskningsmiljøet for nærmere analyser i verdens beste laboratorier som vil bli sentre for vitenskapelig forskning for å forstå dannelsen av det tidlige Solsystem og opprinnelsen til livet. Som asteroider representerer Osiris både livet og døden. Etter Osiris’ død ble de andre gudene imponert over Isis’ hengivenhet og gjorde Osiris til Guden for underverdenen. Som følge av hans død og oppstandelse ble Osiris assosiert med Nilens regelmessige oversvømmelser og dermed med avlingene langs Nildalen. Han ble æret som en gud assosiert med vann og den årlige «død og gjenfødelse» av landområder på samme måte som man antar at også asteroider som Bennu har vært med å bringe vannet og organiske molekyler til Jorden, og at asteroider har spilt en stor rolle i utviklingen på vår planet. Store asteroider førte trolig til enorme katastrofer og masseutryddelser, men likevel førte til nye muligheter og senere økning i antall arter. Faktisk er vårt eget opphav en konsekvens av asteroidenedslaget som tok livet av dinosaurene for 65 millioner år siden.

Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Wikipedia om Osiris

Hovedside om OSIRIS-REx

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst starter vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling
Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no