Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Tilgang til utenomjordiske ressurser


Nærjordsobjekter, såkalte NEOs (asteroider og utdødde kometer som krysser jordbanen) er et tveegget sverd: mulighetene for kollisjon med Jorden på den ene siden og potensialet for lønnsom utnyttelse på den andre.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Denne asteroiden er den eksponerte jernkjernen til en protoplanet der de ytre lagene trolig ble blåst bort i en voldsom kollisjon med et annet stort objekt. 16 Psyche har størst masse av alle kjente asteroider av M-typen og er den største i den såkalte Themis-familien av asteroider. Radarobservasjoner fra Jorden typer på at 16 Psyche består av jern og nikkel.
Illustrasjon: NASA/JPL-Caltech


I asteroider finnes sjeldne jordmetaller i betydelig større mengder enn her på Jorden. Det har blitt anslått at verdien av mineralene i asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter tilsvarer omtrent 100 milliarder dollar per jordboer! For eksempel er det estimert at en asteroide med en diameter på en kilometer kan inneholde 7 500 tonn platina, til en verdi på minst 150 milliarder dollar.

Markedsverdien til den minste av de metalliske nærjordsasteroidene, 3554 Amun – med en diameter på 2 kilometer og antatt sammensetning som jernmeteoritter – ble i 1996 estimert å være 8 billioner (8000 milliarder) dollar for jern og nikkel alene, 6 billioner dollar for dens kobolt samt 6 billioner dollar for dens metaller i platina-gruppen (ut ifra en beregnet totalmasse på 30 milliarder tonn). Verdiene er selvsagt avhengig av de store variasjonene i råvarepris over tid, og ikke minst den store påvirkningen på markedsprisene som slike enorme mengder av materiale – spesielt edle metaller – nødvendigvis har. Men de gir likevel en pekepinn på at de økonomiske fordelene ved utnyttelse av slike enorme ressurser langt overstiger kostnadene med å få tilgang til dem.

Gruvedrift på asteroider omfatter utnyttelse av en lang rekke mineraler, blant annet gull, iridium, sølv, palladium og platina til bruk både på Jorden og i rommet, jern, nikkel, kobolt, magnesium, aluminium og titan til byggematerialer, vann og oksygen til astronauter, samt hydrogen, ammoniakk og oksygen som benyttes som rakettdrivstoff.

I tillegg til at karbonholdige asteroider som Bennu inneholder store mengder vann som kan benyttes i forbindelse med gruvedrift på dette objektet, inneholder de også store mengder karbonforbindelser, fosfor og andre stoffer som er viktige for dyrking av mat.

Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Hovedside om OSIRIS-REx

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst starter vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling
Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no