Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Hvorfor ble Bennu valgt? – How a Little Asteroid Became a “Rock Star”!


I 2008 ble den 500 meter store asteroiden (101955) 1999 RQ36 (og som senere fikk navnet Bennu), valgt fremfor de andre 500 000 kjente asteroidene i Solsystemet. Asteroidens størrelse, sammensetning og potensielt farlige bane gjør den til et av de mest fascinerende og tilgjengelige nærjordsobjektene og derfor et perfekt mål for OSIRIS-REx-prosjektet.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Datagenerert bilde av asteroiden Bennu.
Illustrasjon: NASA/NSF/Cornell/Nolan


Kriteriene som ble lagt til grunn for valget:

  • asteroiden skulle være en såkalt nærjordsasteroide, ha en mest mulig sirkulær bane og befinne seg nærmest mulig Jordens baneplan.
  • ha en diameter på over 200 m slik at romfartøyet kunne nærme seg og samle tilstrekkelig materiale av steinstøvet som dekker asteroiden (asteroider roterer for raskt dersom de er mindre enn dette slik at løsmateriale fra overflaten kan bli kastet ut i rommet).
  • være rik på karbon og ikke ha endret seg nevneverdig siden den ble dannet for nesten fire milliarder år siden + den skulle inneholde organiske molekyler, flyktige stoffer og aminosyrer som kan ha vært viktige for dannelsen av livet på jorden.

Kun 5 asteroider oppfylte de ovennevnte kriteriene, og av disse ble den 500 meter store asteroiden Bennu valgt. Asteroiden bruker 1,2 år på en runde rundt Solen, og hvert sjette år kommer den svært nær oss. Basert på det vi i dag kjenner til om objektets bane, er det en sannsynlighet på 1 til 1400 for at Bennu kolliderer med Jorden i år 2182. Dette er derfor en av de asteroidene som utgjør størst trussel, og av den grunn ønsker forskerne kunnskap om asteroidens masse og oppbygning for å finne ut hvordan banen på lang sikt blir påvirket av ulike krefter i Solsystemet.

Et eventuelt nedslag av Bennu ville blitt gigantisk og kunne sammenlignes med at flere hundre av de største atombombene som noen gang er laget skulle eksplodere samtidig. Nedslaget ville ha laget et krater på rundt 10 kilometer i diameter, men ville ikke ha kunnet true vår sivilisasjon.

Det 1,2 km brede og 170 meter dype Barringer-krateret i Arizona hvor en 50 meter stor asteroide falt ned for rundt 50 000 år siden.
Foto: Cburnett/Wikipedia

Banen til Bennu.
Illustrasjon: Wikipedia


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Hovedside om OSIRIS-REx

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst starter vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling
Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no