Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


NASA har valgt landingssted for OsirisRex!

19.12.19: OSIRIS-Rex-teamet har benyttet de siste månedene til å undersøke fire aktuelle landingssteder på den ekstremt steinete asteroiden Bennu og har nå Nightingale som førstevalg for prøvetakingen som etter planen skal skje i august 2020.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Bildet viser området Nightingale, OSIRIS Rex’ førstevalg for prøvetakingen. Over bildet er det lagt en illustrasjon av OSIRIS-REx for å illustrere størrelsen på området.
Foto: NASA/Goddard/University of Arizona


Etter flere måneders arbeid med å samle inn data fra de fire aktuelle stedene Sandpiper, Osprey, Kingfisher og Nightingale, har OSIRIS-Rex-teamet nå bestemt at “Nightingale”, som befinner seg i et krater på Bennus nordlige halvkule, er det beste stedet for å ta USAs første prøve av en asteroide.

Ifølge Dante Lauretta, prosjektleder ved Universitetet i Tuscon, Arizona, er beslutningen basert på hvilket av områdene som har størst mengde finkornet materiale og hvor det vil være enklest for Osiris-Rex å få tilgang til dette materialet mens sonden fortsatt er trygg.

Nightingale befinner seg i et nordlig krater som er rundt 140 meter bredt (mao større enn tidligere anslått), Nightingales regolitt, eller steinete overflatemateriale, er mørkt, og bilder viser at krateret er relativt jevnt. Som følge av at krateret befinner seg så langt nord, er temperaturene lavere enn andre steder på asteroiden slik at overflatematerialet er godt bevart. Forskerne antar også at krateret er relativt ungt og at regolitten er ganske ny, noe som gjør at prøvetakingsstedet er uberørt og dermed vil kunne gi teamet kunnskap om asteroidens historie.

Til tross for at Nightingale nå er førstevalg, er det fortsatt utfordringer når det gjelder prøvetakingen. Opprinnelig så man for seg at prøvetakingsstedet skulle ha en diameter på rundt 50 meter. Selv om krateret er en god del større (140 meter i diameter) er området som anses trygt for touchdown mye mindre – ca. 16 meter –bare en tidel av opprinnelig planlagt. Dette betyr at sonden må treffe Bennus overflate svært nøyaktig. Nightingale-krateret har i tillegg en kampestein på størrelse med en bygning plassert på kraterets østre kant, noe som vil kunne utgjøre en fare for sonden når den skal forlate prøvetakingsstedet.

Nightingale-krateret og områdene rundt.
Foto: NASA/Goddard/University of Arizona


Teamet har også valgt et annet landingssted – Osprey – som back-up. Sonden har mulighet for å gjøre flere forsøk, men enhver betydelig forstyrrelse på overflaten av Nightingale vil gjøre det vanskelig å hente ut en prøve fra dette området i et senere forsøk, noe som gjør det påkrevet med et back-up sted OSIRIS-Rex er designet for automatisk å avbryte forsøket og forlate stedet dersom det viser seg at den befinner seg for nær et farlig område. I løpet av denne manøvreringen vil gasser fra sondens rakettmotorer kunne forstyrre overflaten siden området inneholder mye småmateriale og asteroiden har svært lav tyngdekraft. I enhver situasjon hvor det ikke vil være mulig å utføre en nytt forsøk, vil teamet i stedet forsøke å ta en prøve fra Osprey.

Fra januar og videre utover våren vil det bli foretatt flere rekognoseringsturer over Nightingale og Osprey, og så snart disse er fullført vil OSIRIS-Rex gjøre et forsøk på sin første "touch-and-go", noe som skal skje i august. Sonden vil forlate Bennu i 2021 og er planlagt å være tilbake på Jorden i september 2023.

Bennu har en diameter på nesten 500 meter – noe større enn høyden på Empire State Building. Asteroiden roterer en gang hver 4,3 time.
Animasjon: NASAs Goddard Space Flight CenterReisen mot Bennu.
Animasjon: NASA


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

En utfordring å lande på Bennu

Nyhetssak fra NASA

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no