Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Spektakulære påskeplaneter!


29.03.2018: Benytt påsken til å oppleve to svært flotte planetsamstillinger og mye annet spennende på himmelen. Påsken byr blant annet på en meget sjelden mulighet for å se Uranus – Solsystemets nest ytterste planet. I store deler av landet er det varslet flott vær denne påsken, og mange befinner seg på fjellet eller andre steder med mørk himmel og dermed gode muligheter for å se fenomener på himmelen.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Denne påsken kan vi oppleve planetene Saturn, Mars, Venus, Jupiter og Uranus (planetene har ikke samme skala på montasjen).
Foto: NASA, ESA, JPL, M. Showalter (SETI Institute), Space Science Institute, A. Simon (Goddard Space Flight Center), ESA/MPS/UPD/LAM/IAA/RSSD/INTA/UPM/DASP/IDA, montasje: Sannes & Ødegaard


På vesthimmelen har planeten Uranus den siste tiden gradvis nærmet seg den svært lyssterke og iøynefallende Venus. På kvelden torsdag 29. mars vil de to planetene stå tett sammen lavt på vesthimmelen. Venus blir synlig allerede rett etter solnedgang, men himmelen må mørkne en del før vi kan se etter Uranus. Denne gass- og isplaneten befinner seg nesten 3 milliarder kilometer fra Solen (20 ganger lenger unna enn Jorden) og er fire ganger større i diameter enn jordkloden. Uranus er lettest å se fra 21-tiden og frem til både den og Venus dupper under horisonten rundt 21.45. Det er nødvendig med fri sikt i vestlig retning for å se Uranus, som er den eneste planeten synlig uten kikkert som ikke var kjent allerede i oldtiden – planeten ble oppdaget i 1781.

Uranus kan så vidt skimtes uten kikkert dersom det er perfekte forhold og himmelen helt mørk, men på grunn av månelyset og planetens lave høyde over horisonten, bør man bruke en liten turkikkert for lettere å finne den. Venus viser imidlertid hvor vi skal rette blikket og gir oss dermed en unik mulighet for å se en planet mange aldri tidligere har fått et glimt av!

Som stjernekartet viser, kommer Uranus til å stå like over Venus onsdag kveld (avstanden er rundt en kvart grad) og ltt nede til høyre for Venus torsdag kveld.

På kvelden 29. mars finner vi Uranus like nede til høyre for Venus. Slik vil det se ut rundt kl. 21.30.
Illustrasjon: Sannes & Ødegaard


Ny samstilling: Mars og Saturn

Mandag 2. april, 2. påskedag, er det duket for en ny flott og spektakulær planetsamstilling. Da vil nemlig Mars og ringplaneten Saturn stå tett sammen i sydøst på morgenhimmelen og vil bli et vakkert skue fra de begge kommer opp i 03-tiden og frem til morgengry. De to planetene vil ses som to relativt lyssterke, stjerneformede prikker, men i små kikkerter er det mulig å se at Mars er en planetskive samt å se ringene rundt Saturn. Også tirsdag morgen vil de to stå tett sammen.

Mars vil de kommende ukene og månedene tilta i lysstyrke etter hvert som planeten kommer stadig nærmere Jorden, og i slutten av juli er Den røde planet usedvanlig nær. Merk spesielt datoene 27. juli da Mars står rett under en totalt formørket måne og 31. juli da Mars er aller nærmest Jorden! Les mer her.

To uker etter sommerens måneformørkelse inntreffer for øvrig en solformørkelse som blir synlig i hele landet, les her for flere detaljer. Solformørkelsesbriller kan skaffes her.

Mars, ringplaneten Saturn, kjempeplaneten Jupiter og en nesten full måne på morgenen 2. april.
Illustrasjon: Sannes & Ødegaard


Fantastisk flott gasskjempe

Kjempeplaneten Jupiter kommer til å være et virkelig iøynefallende objekt i hele påsken. Jupiter er Solsystemets suverent største planet og står nå svært gunstig til fra den kommer opp rundt midnatt og frem til den forsvinner i morgenlyset. Etter Månen og Venus er Jupiter nattehimmelens mest lyssterke objekt og er vanskelig ikke å legge merke til på sydhimmelen. Bruk gjerne en liten kikkert – da vil du se opptil fire av planetens store måner og kanskje også få et glimt av Jupiters fargerike skybånd.

Jupiter og de galileiske månene slik de ses i en stjernekikkert.
Foto: Wikipedia

Romsonden Juno nådde frem til Jupiter i juli 2016 og har siden studert kjempeplanetens indre struktur, magnetfelt og spektakulære skyer.
Illustrasjon: NASA


Som alltid vil Månen være fremtredende på nattehimmelen gjennom hele påsken – årsaken er at tidspunktet for påsken bestemmes etter månefasene: Første påskedag er første søndag etter første fullmåne etter vårjevndøgn. I år er det fullmåne påskeaften, altså 31. mars.


Orion – juvelen blant stjernebildene

Fra det mørkner og frem til 23-tiden kan vi se stjernebildet Orion på sydvesthimmelen. Dette stjernebildet er utvilsomt et av himmelens flotteste og mest iøynefallende stjernebilder – i tillegg til at det inneholder en lang rekke spennende objekter: Stjernefabrikken Oriontåken, stjernen Betelgeuse – en rød superkjempe som når som helst kan eksplodere som supernova, den blå stjernen Rigel og flere andre lyssterke stjerner. Midt i stjernebildet ses Orions belte som består av (fra venstre) de tre stjernene Alnitak, Alnilam og Mintaka.

Stjernebildet Orion med stjernefabrikken Oriontåken i nedre del av bildet (under de tre beltestjernene). Den røde superkjempen Betelgeuse er oppe til venstre for «beltet», Rigel nede til høyre.
Foto: Wikipedia

Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Flere himmelbegivenheter

Stjernehimmelen

Flere himmelbegivenheter i 2018

Solformørkelsesbriller kan skaffes her.

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no