Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solformørkelse 2015 Artikkelarkiv
Stjernehimmelen Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss

Flott komet synlig på kveldshimmelen


Årets første komet kan nå sees på kveldshimmelen og er i ferd med å bli et flott skue. Dette året kan bli et virkelig eksepsjonelt kometår. Vanligvis går det flere år mellom hver gang vi kan se en komet uten kikkert – i år kan vi få TRE slike kometer. Den ene kan dessuten i seg selv bli av historiske proporsjoner! De to første kometene kommer allerede nå i mars og begynnelsen av mai. Det er mulig at den første kometen er i ferd med å dele seg!

 

Komet Pan-Starrs fotografert fra Atlanterhavsveien ved Kristiansund fredag 15. mars.
Foto: Heine Schjølberg

Komet C/2011 L4 Pan-STARRS var tidligere i vinter et imponerende himmelskue på den sydlige halvkule. Kometen beveget seg nordover på himmelen og ble synlig fra våre breddegrader fra ca. 14. mars. Nå er kometen synlig på kveldshimmelen etter solnedgang. Denne kometen ble oppdaget av teleskopet «Panoramic Survey Telescope & Rapid Response System« på toppen av Haleakala-vulkanen på Hawaii i juni 2011. Det 1,8 meter store teleskopet brukes for å søke over himmelen etter objekter (både kometer og asteroider) som er på vei mot Jorden og som potensielt kan utgjøre en trussel. Men mye annet interessant dukker også opp!

Komet Pan-STARRS var mest lyssterk rett etter at den var nærmest Solen 10. mars. Da nådde kometen astronomisk lysstyrke +0.2 – omtrent som de sterkeste stjernene. Lysstyrken er nå sakte i ferd med å avta, men samtidig beveger kometen seg vekk fra Solen og kommer på stadig mørkere himmel. Det blir dermed lettere å se den og halen vil bli mer fremtredende. Vi kan trolig følge denne kometen til litt ut i april.

Observasjoner gjort de siste dagene kan tyde på at et større fragment har løsnet fra kometkjernen, se bildene tatt i Stockholm. Det er ikke uvanlig at kometkjerner deler seg når de er nærmest Solen og solvarmen får isen (som er «limet» som holder kjernen sammen) til å fordampe.

I juni 2011 fant forskerne kometen som nå skal besøke oss og som altså har fått det uvanlige navnet «Pan-STARRS». Det var usikkert hvor lyssterk denne kometen ville bli, men den ble noe sterkere enn mange tippet.

Denne kometen kommer fra de aller, aller ytterste delene av Solsystemet, Oorts sky, og har aldri tidligere besøkt de indre delene av Solsystemet. Slike kometer kan bli fantastisk lyssterke og spektakulære, men de kan også fisle bort og bli skuffende flopper. Noen ganger blir solvarmen så intens at kometkjernen sprekker og utløser store utbrudd slik at lysstyrken øker kraftig på meget kort tid.

Mer om opprinnelsen:HVA ER EN KOMET?

Tre kometer på himmelen i år:2013 kan bli et historisk kometår!

Hvordan vil et besøk til en komet arte seg?

Pan-STARRS kommer ganske nær Solen og vil bli utsatt for intens solvarme. Dermed ventes den å bli meget aktiv og å kunne få en flott støvhale.

Men på grunn av nærheten til Solen, vil kometen mye av tiden være synlig på himmel som ikke er helt mørk. Dermed kan det bli vanskeligere å få øye på den enn lysstyrken i seg selv skulle tilsi.

Noen datoer man bør merke seg er:

  • 5. mars: Kometen er nærmest Jorden (avstand 164 millioner kilometer)
  • 10. mars: Kometen er nærmest Solen (avstand 45 millioner kilometer)
  • 12. og 13. mars: Kometen dukker opp på vesthimmelen etter solnedgang, ikke langt fra en ytterst tynn månesigd. Dette kan bli et virkelig minneverdig skue!

Det er mulig at Pan-STARRS blir synlig i store deler av mars og første del av april.

Etter å ha besøkt det indre av Solsystemet, forsvinner kometen ut i iskulden og mørket igjen. Det er estimert at den først kommer tilbake om minst 110 000 år!

Pressemelding fra NASA

Kan Pan-STARRS bli et like flott skue som komet McNaught var i 2007?
Foto: ESO


SYNLIGHET

I beste fall vil Pan-STARRS få astronomisk lysstyrke -1 (omtrent som Sirius) – i verste fall +3 (som en middels klar stjerne). Sammenligningene med stjerner er imidlertid ikke så gode siden lyset fra en stjerne kommer fra et punkt, mens lyset fra en komet kommer fra et stort, diffust område. Det kan derfor være vanskelig å se kometer med lysstyrke +3 uten kikkert selv om stjerner med denne lysstyrken lett kan sees. Oppdatering 17.03.2013: Maksimal lysstyrke ble +0,2, kometen er nå sakte i ferd med å bli svakere, men samtidig lettere å observere fordi den kommer på mørkere himmel.

Det er viktig å observere fra et mørkest mulig sted og å ha vært så lenge ute i mørket at man har fått ordentlig nattsyn. Dette gjelder spesielt når kometen har kommet såpass langt fra Solen at den er synlig på mørk himmel.

Bilder av kometen fra hele verden

NB! Klikk på kartene nedenfor for å få de større!

Synlighet for komet Pan-STARRS gjennom mars måned. Den 12. står kometen ganske nær en usedvanlig tynn månesigd.
Illustrasjon: NASA

Sett fra Oslo 17. mars.
Illustrasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard / www.astroevents.no

Sett fra Oslo 18. mars.
Illustrasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard / www.astroevents.no

Sett fra Oslo 20. mars.
Illustrasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard / www.astroevents.no

Sett fra Oslo 22. mars.
Illustrasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard / www.astroevents.no

Sett fra Oslo 28. mars.
Illustrasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard / www.astroevents.no

Kart for første del av perioden

De påfølgende dagene kommer Pan-STARRS gradvis høyere på himmelen, men blir samtidig svakere i lysstyrke. Den vil bli usynlig for øynene en gang i siste del av mars eller i beste fall så sent som begynnelsen av april. Når det er stor månefase vil himmelen bli såpass lys at kometen kan være vanskeligere å få øye på.


Wikipedia: Oversikt over lyssterke kometer gjennom historien

Earthsky.org: Comet Pan-STARRS possibly visible to eye in March 2013

Sky & Telescope om komet Pan-STARRS

Komet kan kollidere med Mars

2013 kan bli et historisk kometår!

Apollomannen – første bok i science fiction-trilogien Ad Astra

Året er 2222, og romskipet Aristoteles legger ut på menneskehetens aller første stjernereise – en tjuetre år lang ferd til vår nabostjerne, Proxima Centauri.
Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.
Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no