Begivenhetene Astronyheter Venuspassasjen 2012 Venuspassasjen i 2004 English

Du er her: Flotte stjerneskudd på nattehimmelen

Flotte stjerneskudd på nattehimmelen


Denne uken kan de som er ute nattestid oppleve flotte stjerneskudd. Meteorsvermen Perseidene har sitt maksimum natt til 13. august og strør opptil 60 meteorer i timen over himmelen. Lysende punkter farer over himmelen i stor fart.

 

Leonidemeteorer fotografert fra Italia i 1998.
Foto: Lorenzo Lovato

Svermens navn skyldes at meteorene ser ut til å stråle ut fra et punkt i stjernebildet Perseus. Perseus står på nordøsthimmelen tidlig på morgenen. Perseidene er en av årets kraftigste og flotteste meteorsvermer. Fra Norge kan man på mørke steder og i godt vær (som faktisk er varslet i Sør-Norge!) regne med å se opp mot 60 meteorer i timen.

Selv om svermen har sitt maksimum 13. august, forekommer det Perseide-meteorer, flere netter både før og etterpå, men da i mindre antall. Kun i Sør-Norge er himmelen mørk nok til å se disse meteorene. Forholdene er bedre jo lenger sør man kommer fordi himmelen da er mørkere og den holder seg mørk i lenger periode. Perseidene er den eneste svermen som forekommer i Norge mens det er noenlunde varmt i været. Det er ofte relativt mange lyssterke meteorer blant Perseidene og vi har allerede fått flere rapporter om at flotte meteorer er sett.

Noen ganske få av disse er gjerne så kraftige at det på helt mørke steder oppstår skygger. Slike meteorer kan etterlate seg et lyst bånd på himmelen, som løser seg opp etter en liten stund. Med flaks kan man få en slik "ildkule".

Perseidene skyldes små partikler som kommer inn i atmosfæren med stor hastighet - 210 000 km/t. På grunn av friksjonen med luften brenner "støvkornene" opp når de er rundt 100 km over bakken. Dermed oppstår "stjerneskudd". De minste partiklene veier rundt et 100-dels gram og ville knapt vært synlige om vi hadde hatt de i hånden. Likevel klarer de å lage et lysfenomen som er synlig på opptil flere hundre kilometers avstand!

Partiklene stammer fra kometen Swift-Tuttle. Denne kometen er innom de indre delene av Solsystemet omtrent en gang hvert 140. år (sist gang i 1992) og legger da igjen et uhyre langstrakt støvbånd i banen den følger. Når Jorden passerer gjennom dette båndet hvert år i august måned, ser vi meteorsvermen Perseidene. Dette er den mest kjente av alle meteorsvermer og har vært kjent i minst 2000 år.

Flest meteorer opptrer vanligvis sent på kvelden og gjerne etter midnatt, frem mot morgengry. I dette tilfellet er det ventet flest meteorer fra omkring midnatt og frem til himmelen begynner å lysne i 2-4-tiden (senest lengst syd i landet).

Kraftig ildkule fra Leonidene i 1999 fotografert fra Sør-Norge.
Foto: Arne Danielsen

HVORDAN OBSERVERE?

For å oppleve fenomenet best mulig bør man forflytte seg lengst mulig vekk fra kunstig belysning og byer og gjerne litt opp i høyden. Det er også viktig å være ute i mørket en stund for å få fullt nattsyn.

NOEN BEGREPER OG FORKLARINGER

Et stjerneskudd er det samme som en meteor. De aller, aller fleste meteorene brenner opp høyt oppe i atmosfæren, men dersom noe overlever ned til bakken, kalles det en meteoritt. Før meteorpartiklene kommer inn i atmosfæren kalles de meteoroider.

Meteorer kan bare sees i noen få sekunder. Sterke meteorer har gjerne en hale og kalles ildkuler. Meteorer opptrer altså i Jordens atmosfære, fra 40 til 120 kilometer over bakken. Noen ganger opplever vi å se kometer. I form kan de minne om meteorer, men befinner seg mellom planetene i Solsystemet og altså mye lenger unna enn meteorene. I tillegg kan de sees i lang tid - fra noen dager til flere måneder, og de forflytter seg ganske sakte over himmelen fra natt til natt.

Perseidene har fått navnet sitt fordi stjerneskuddene ser ut til å strømme ut fra et punkt i stjernebildet Perseus.

Når støvpartikler trenger inn i Jordens atmosfære, blir de kraftig oppvarmet på grunn av luftmotstanden og brenner raskt opp. Fra bakken ser vi dette som en lysende prikk som farer over himmelen. Dersom større partikler kommer inn i atmosfæren, blir de mer lyssterke og kan ha en hale etter seg. Steiner vil lyse kraftig, ha en solid hale og forårsake såkalte ildkuler.

Lørdag 11. august 2012: Historisk meteoritt-manngard

Apollomannen – første bok i science fiction-trilogien Ad Astra

Bli med Steve, Aurora og Boris på fremtidens reise til et annet solsystem! Mer info

Solformørkelsesbriller til begivenhetene

Nå er det på tide å skaffe seg solformørkelsesbriller for å få oppleve store solflekker og Venus-passasjen! Mer informasjon om briller og solteleskop

Andre arrangementer

Arrangementer rundt omkring i Norge Arrangementer

Norsk DVD om himmelbegivenhetene i Norge 2010-2015

Den beskriver hva som skal skje, hvorfor det skjer og hvordan det vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer informasjon om filmen

Spesialhefte om himmelbegivenhetene i Norge 2010-2015

Heftet beskriver hva som skal skje, hvorfor det skjer og hvordan det vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer informasjon om heftet

Astronomiske nyheter

Oppdagelser i rommet og kommende astronomiske hendelser

Våre nettsteder

bangirommet.no inneholder astronomiske nyheter og er en ressurs for bidler, filmer, animasjoner, linker og astronomiske fakta. Nettstedet fokuserer spesielt på oppdagelser og dramatiske begivenheter.
svalbard2015.no handler om den store totale solformørkelsen på Svalbard og Nordpolen 20. mars 2015.
astrobutikken.no er et nettsted for astronomiske produkter: Bøker, norske DVD-er, astroparaplyer og utstyr for å observere solformørkelser.

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard, Postboks 1106 Blindern, 0317 OsloTlf: 992 77 172 E-post: knutjo@astro.uio.no