Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solformørkelse 2015 Artikkelarkiv
Stjernehimmelen Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss / Pressebilder

Flotte stjerneskudd på nattehimmelen


De neste dagene kan alle som er ute nattestid oppleve flotte stjerneskudd. Meteorsvermen Perseidene har sitt maksimum natt til 13. august, og i godt vær kan vi fra Sør-Norge forvente å se opptil 30-40 meteorer i timen som farer over stjernehimmelen. Noen meteorer vil være kraftige og ha hale. Normalt får vi enda flere stjerneskudd fra denne svermen, men mange forsvinner i lyset fra en uvanlig stor fullmåne.

 

av Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Leonidemeteorer fotografert fra Italia i 1998.
Foto: Lorenzo Lovato

Svermens navn skyldes at meteorene ser ut til å stråle ut fra et punkt i stjernebildet Perseus. Perseus står på nordøsthimmelen tidlig på morgenen. Perseidene er en av årets kraftigste og flotteste meteorsvermer. Fra Sør-Norge kan man på mørke steder og i godt vær regne som regel regne med å se 100-120 meteorer i timen. Men i år er Månen nesten full og er samtidig spesielt nær Jorden. Søndag 10.08 hadde vi faktisk den største og mest lyssterke fullmånen i 2014. Meteorer med svak eller moderat lysstyrke kommer til å drukne i månelyset, men de sterkeste og flotteste stjerneskuddene vil fortsatt være synlig.

Selv om svermen har sitt maksimum natt til 13. august, forekommer det Perseide-meteorer flere netter både før og etter, men da i mindre antall. Kun i Sør-Norge er himmelen mørk nok til å se disse meteorene. Forholdene er generelt bedre jo lenger sør man kommer fordi himmelen da er mørkere og holder seg mørk i en lengre periode hver natt. Perseidene er den eneste svermen som forekommer i Norge mens det er noenlunde varmt i været og som derfor kan oppleves under sommerlige forhold.

Det absolutte maksimum antas å komme i tidsrommet 02-05 natt til 13. august, men kan også komme litt tidligere på natten. Det er ofte relativt mange lyssterke meteorer blant Perseidene, og noen ganske få av disse er gjerne så kraftige at det på helt mørke steder oppstår skygger. Slike ildkuler kan etterlate seg et lyst bånd på himmelen som løser seg opp kort etter.

Perseidene skyldes små partikler som kommer inn i atmosfæren med stor hastighet - 210 000 km/t. På grunn av friksjonen med luften brenner "støvkornene" opp når de er rundt 100 km over bakken, og dermed oppstår "stjerneskudd". De minste partiklene veier rundt et 100-dels gram og ville knapt vært synlige om vi hadde hatt dem i hånden. Likevel klarer de å lage et lysfenomen som er synlig på opptil flere hundre kilometers avstand!

Partiklene stammer fra kometen Swift-Tuttle. Denne kometen besøker de indre delene av Solsystemet omtrent en gang hvert 130. år (sist gang i 1992) og legger da igjen et uhyre langstrakt støvbånd i kometbanen. Når Jorden passerer gjennom dette båndet hvert år i august, ser vi meteorsvermen Perseidene. Dette er den mest kjente av alle meteorsvermer og har vært kjent i minst 2000 år.

Svermen er første gang nevnt i kinesiske skrifter fra år 36 som forteller at mer enn 100 meteorer fløy over himmelen om morgenen. Svermen nevnes også i nedtegnelser fra Kina, Japan og Korea fra 700- til 1000-tallet.

HVORDAN OBSERVERE?

For å oppleve fenomenet best mulig bør man forflytte seg lengst mulig vekk fra kunstig belysning og byer og gjerne litt opp i høyden. Det er også viktig å være ute i mørket en stund for å få fullt nattsyn.

Draconide-meteor fotografert fra Jevnaker.
Foto: Trym Norman Sannes

Draconide-meteor fotografert fra Jevnaker – zoomet inn på meteoren på bildet foran.
Foto: Trym Norman Sannes

Artikler om meteoritter og ildkuler

Ad Astra 2222 – Sannes & Ødegaards Astroshow på turné

Finnes det livsformer på fjerne exoplaneter? Hvordan skal menneskene komme til andre solsystemer? Finn ut mer om den spektakulære utforskningen som foregår i rommet og hvordan fremtidens stjernereiser vil finne sted. Mer om turneen og programmet

Astroshow for lukkede forsamlinger

Proxima Centauri – andre bok i science fiction-trilogien Ad Astra

Nyhet: Bok 2 i Ad Astra-trilogien har kommet ut og kan nå bestilles!
Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info

Apollomannen – første bok i science fiction-trilogien Ad Astra

Året er 2222, og romskipet Aristoteles legger ut på menneskehetens aller første stjernereise – en tjuetre år lang ferd til vår nabostjerne, Proxima Centauri.
Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.
Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no