Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Episke filmer og bilder fra Mars


05.03.21: NASAs kraftigste rover Perseverance sender regelmessig tilbake bilder fra Den røde planet siden landingen 18. februar – bilder som kanskje betyr mye mer nå ettersom de første menneskene faktisk kan ankomme Mars i 2024. Landskapet vi nå ser kan bli den samme utsikten som kan ses ut gjennom stuevinduene til kommende kolonister!

av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Det første høyoppløselige fargebildet fra overflaten ble sendt av Hazard-kameraene (Hazcams) på undersiden av roveren etter landingen 18. februar.
Foto: NASA/JPL-Caltech


Perseverance ble skutt opp fra Florida i juli i fjor og har tilbakelagt 470 000 kilometer. Roveren har som oppgave å finne svar på om det en gang i fortiden har eksistert liv på Den røde planet – den gangen Mars var varmere og mer jordlignende.

Og landingsstedet – Jezeros-krateret – er det rene bonanza for geologer! Steiner og andre avsetninger rundt dette krateret stammer nemlig fra alle de tre geologiske periodene på Mars: den novakiske perioden (4,1–3,7 milliarder år siden), den hisperianske perioden (3,7–3,0 milliarder år siden) og den amazonske perioden. Sistnevnte er den lengste av disse periodene og den perioden Mars fortsatt befinner seg i.

Jezero-krateret befinner seg på kanten av Isidis Planitia, et gigantisk nedslagslagsbasseng. På dette MOLA-bildet (Mars Orbital Laser Altimeter) er lav høyde vist i lilla, mens det røde er høyereliggende områder.
Illustrasjon: NASA / JPL / USGS 


Roveren er produsert av United Launch Alliance (ULA) og er bl.a. utrustet med et bor som er i stand til å samle kjerneprøver av løsmasser og de mest lovende steinene. Prøvene skal plasseres i en beholder på Marsoverflaten for at en fremtidig ferd potensielt kan returnere prøvene til Jorden slik at forskerne kan studere disse med utstyr som er for stort til å fraktes til Mars.

SpaceX planlegger å sende nyttelast med sitt Starship i 2022 og mennesker i 2024. Det er derfor ikke utenkelig at SpaceX blir det selskapet som henter prøvene tatt av Perseverance og tar de med tilbake til Jorden!

SpaceX har planer om å sende de første menneskene til Mars allerede i 2024 og i løpet av 40–100 år kan det være etablert en uavhengig og selvstendig koloni på Den røde planet.
Illustrasjon: SpaceXPerseverance filmer Solen og omgivelsene
Film: space.com

Det første 360-graders panoramabildet av omgivelsene til Perseverance-roveren ble tatt med Mastcam-Z, to kameraer som er i stand til zoome inn på interessante trekk, ta panoramabilder, 3D-bilder og høyoppløselig film. Panoramabildet er satt sammen av 142 enkeltbilder tatt på ferdens tredje marsdag.
Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS/ASUUnik film av Perseverances landing på Mars! Vi hører kommentarene fra kontrollrommet på Jorden og ser film fra en rekke kamera på sonden som viser i spektakulær detalj de ulike trinnene i den kompliserte landingen.
Film: NASA/JPL-Caltech

Hør lydene på overflaten av Mars! Opptaket er gjort etter landing og inkluderer lydene fra roveren selv. Lyd: NASA/JPL-Caltech

Hør lydene på overflaten av Mars! Opptaket er gjort etter landing, men lydene fra roveren er filtrert bort slik at vi kun hører vindsuset fra marsluften. Lyd: NASA/JPL-Caltech

Det første bildet av Perseverance på overflaten av Mars tatt med High Resolution Imaging Experiment (HiRISE)-kameraet på NASAs sonde Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) viser de mange delene av landingssystemet til Mars 2020-ferden som nådde bakken. Fra venstre ser vi fallskjermen og det bakre beskyttelsesskjoldet, nedstigningstrinnet (med rakettmotorer), Perseverance og varmeskjoldet.
Foto: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

Mastcam-Z-kameraene fotograferte et kalibreringsmål for at forskerne skal kunne justere fargene og innstillingene på kameraene.
Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS/ASU

Perseverances navigasjonskameraer (Navcams) tok dette bildet av roverens dekk. Vi ser tydelig det viktige instrumentet PIXL (Planetary Instrument for X-ray Lithochemistry) som befinner seg på roverens sammenfoldede arm.
Foto: NASA/JPL-Caltech

Høyoppløselig stillbilde fra landingen. Bildet er tatt fra nedstigningstrinnet rett før roveren når bakken.
Foto: NASA/JPL-Caltech

Ett av roverens seks hjul fotografert av Hazard-kameraene.
Foto: NASA/JPL-Caltech


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

nasa.gov: Pressemelding fra NASA om landingen

nasa.gov: Pressemelding om panoramabildet

nasa.gov: Mars Perseverance Rover

astroevents.no: Empire State Building lyste rødt da NASAs 5. rover landet på Mars

astroevents.no: Elon Musk vil sende mennesker til Mars i 2024

Solformørkelsesbriller til 10. juni


Solformørkelsesbriller


Her kan du skaffe deg solfor-mørkelsesbriller for å oppleve solformørkelsen på en trygg måte. Les mer om formørkelsen.

BESTILL HER

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no