Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Philae er funnet!!


Etter å ha lett etter landingssonden Philae i nesten to år, og under en måned før hele Rosetta-prosjektet blir avsluttet, har ESAs forskerteam endelig funnet den lille landingssonden på overflaten av komet 67P/Churyumov-Gerasimenko! Bilder tatt med Rosetta-sonden som går i lav bane rundt kometkjernen, viser at Philae står kilt inn i en mørk sprekk.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Endelig ser vi Philae på kometens overflate! Detaljer ned til 5 cm er synlige.
Foto: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA; context: ESA/Rosetta/NavCam – CC BY-SA IGO 3.0


Bildene ble tatt 2. september av Rosettas OSIRIS-kamera og fra en avstand på bare 2,7 kilometer ses detaljer ned til 5 cm. Philae ses tydelig, og det er til og med lett å identifisere både de ulike delene av sonden og to av de tre landingsbena. I tillegg viser bildene fantastisk flotte detaljer i kometens overflate!

Bildene viser Philaes plassering i forhold til terrenget og avslører hvorfor det var så vanskelig å oppnå kontakt med sonden etter landingen i november 2014. Tre dager senere var batteriet utladet og forskerne klarte å manøvrere den nok til at solvarmen fikk fart på batteriene igjen da kometen nærmet seg Solen slik man hadde håpet, og forskerne fikk igjen kontakt med sonden i juli 2015.

Philae har våknet! Dette skjedde 13. juni i 2015 etter at forskerne ikke hadde hatt kontakt med sonden på syv måneder.
Illustrasjon: ESA


Philae – hvor har du vært?

Philae ble sist observert da den foretok en touchdown i et område som har fått navnet Agilkia, spratt opp igjen og deretter beveget seg videre i et par timer før den endte opp i et område kalt Abydos.

Forskerne har hatt flere mulige nedslagsteder i dette området som har blitt fotografert over lengre tid for å finne Philae. Det ene etter det andre av disse har blitt eliminert, og forskerne studerte nå området som ifølge analysene kunne være mest aktuelt. Landingssonden sendte bilder og andre observasjoner av nærområdene rundt landingsstedet, og det har vært viktig for forskerteamet å se disse bildene i en større sammenheng og finne ut hvilket terreng på kometkjernen de tilhører. Nå ser vi at Philae landet i munningen på en større kløft og at den befinner seg i et område som mottar lite sollys.

Detaljer på Philae sett fra Rosetta, 2,7 kilometer over bakken. To av de tre landingsbena kan ses.
Foto: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA


Ifølge ESA betyr dette at forskerne nå har den manglende informasjonen om overflateforholdene for å sette Philaes tre dagers utforskning i riktig sammenheng, og at forskerne nå er klare til å føre Rosetta ned til kometens overflate for at den skal ta enda bedre nærbilder av landingsstedet. Alt er dermed klart for at Rosetta går ned mot kometoverflaten på sin enveis ferd 30. september. I tillegg skal den også undersøke de åpne hullene i Ma’at regionen, hvor man håper at disse viktige observasjonene skal være med å avsløre kometens indre struktur.

Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Pressemelding fra ESA

Hovedside om Rosetta


Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst starter vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling
Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no