For første gang siden Philae gikk i dvale kl. 13.15 norsk tid den 15. november i fjor, har den lille sonden nå våknet opp på overflaten av kometkjernen 67P/Churyumov-Gerasimenko hvor den som første menneskeskapte objekt foretok en historisk landing den 12. november i fjor. Via Rosetta ble signalene mottatt på ESA’s senter i Darmstadt kl. 22.28 norsk tid i går, 13. juni.
av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard
Philae har våknet!
Illustrasjon: ESA
I følge prosjektleder Dr. Stephan Ulamec står alt bra til med Philae som nå har en temperatur på -35 grader, 24 watt tilgjengelig og nå er klar for nye oppgaver. Helt siden 12. mars har kommunikasjonsenheten på Rosetta vært påslått for at forskerne skulle kunne lytte etter livstegn fra Philae.
Via Rosetta «snakket» Philae med teamet på Jorden i 85 sekunder, og dette er den aller første kontakten siden batteriene ladet ut i november i fjor etter å ha vært i bruk i 60 timer. Det er tegn som tyder på at Philae har våknet tidligere, med at den ikke var i stand til å få kontakt med Jorden.
Slik så man på forhånd for seg landingen.
Illustrasjon: ESA/ATG medialab
Philae foretok hele tre touchdowns før den ble liggende i et skyggeområde i en fjellskrent. Men før batteriene ladet ut, klarte man å løfte sonden 4 grader og rotere den 35 grader i et forsøk på å tilføre mer solenergi.
Det ventes nå i spenning på neste kontakt! Mer enn 8000 datapakker befinner seg i sondens dataminne og vil kunne gi prosjektteamet info om hva som har hendt de siste dagene før man på nytt fikk kontakt.
Det blir ekstremt spennende å følge Philae i tiden fremover. Den 13. august vil kometen med den jordiske gjesten Philae, befinne seg aller nærmest Solen!
Et sted her befinner Philae seg!
Bildet viser et område på omtrent 1,3 x 1,3 kilometer og ble tatt 13. desember fra en avstand av 18 kilometer fra overflaten.
Foto: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA
Klikk på “like” og få melding når nye saker legges ut!
Mer informasjon
Historisk landing på kometkjerne
Pressemelding fra ESA