Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Nye observasjoner av Mars’ største måne


15.05.2019: For første gang har NASAs Mars Odyssey orbiter klart å ta bilde av Mars’ største måne Phobos under dens fullmånefase. Hver farge i bildet representerer et temperaturintervall, og bildene ble tatt med Odysseys infrarøde kamera som har studert denne månen siden september 2017. De nye observasjonene kan kanskje hjelpe forskerne å forstå hvilken sammensetning Phobos har.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Disse tre bildene av Mars’ største måne Phobos ble tatt med det infrarøde kameraet om bord på NASAs 2001 Mars Odyssey orbiter. Hver farge representerer forskjellige temperaturintervaller.
Foto: NASA/JPL-Caltech/ASU/SSI


Odyssey er NASAs mest langvarige Mars-prosjekt, og sondens varmekamera, the Thermal Emission Imaging System (THEMIS), er i stand til å oppdage endringer i overflatetemperaturen mens Phobos går i bane rundt Mars i løpet av syv timer. Ulike teksturer og mineraler avgjør hvor mye varme THEMIS registrerer.

Filmen viser tre bilder av Phobos i synlig lys tatt med NASAs 2001 Mars Odyssey orbiter. Bevegelsen skyldes at sondens infrarøde kamera forflytter seg og ikke månens bevegelse.
Foto: NASA/JPL-Caltech/ASU/SSI


Ifølge Jeffrey Plaut, Odysseys prosjektforsker ved NASAs Jet Propulsion Laboratory i Pasadena, California, er Phobos varmest midt på skiven, mens den gradvis blir kjøligere jo lenger ut mot randen man kommer. Hver observasjon er utført fra en litt ulik vinkel eller tidspunkt på dagen slik at man får en ny type data.

Mens man under halvmånefaser lettere kan lete etter overflatestrukturer, hvor ujevn[a1] eller glatt overflaten er og også hvordan lagfordelingen er, kan man ved fullmåne enklere studere objektets sammensetning, det vil si hva slags mineraler og metaller som finnes. Med Solen bak seg den 24. april studerte THEMIS Phobos nettopp ved fullmåne. Jern og nikkel er to slike metaller, og avhengig av hvor store mengder det er av disse metallene og hvordan de er blandet med andre mineraler, kan disse dataene være til hjelp med å bestemme hvorvidt Phobos er en innfanget asteroide eller om den består av en haug med fragmenter fra Mars som har blitt blåst ut i rommet av et gigantisk nedslag for millioner av år siden.

Fargebilde av Phobos tatt av Mars Reconnaissance Orbiter 23. mars 2008.
Foto: NASA


Disse nye observasjonene kan ikke med hundre prosent sikkerhet gjøre forskerne i stand til å fastslå Phobos’ opprinnelse, men Odyssey samler viktig data fra en måne vi fortsatt vet lite om og som derfor kan være aktuell for fremtidige ferder. Bemannet utforskning av Phobos har blitt diskutert som et mulig fremtidsprosjekt, og en japansk ferd til Phobos er allerede planlagt på 2020-tallet for å returnere prøver av overflaten.

Ved å studere overflatetrekkene får man kunnskap både om hvor de mest steinete områdene og det mest finkornete støvet befinner seg, noe som vil gjøre det enklere å foreta landinger på overflaten.

Odyssey har gått i bane rundt Mars siden 2001 og tar tusenvis av bilder av marsoverflaten hver måned, og mange av disse hjelper forskerne å bestemme landingssteder for fremtidige ferder. Studier av Phobos blir nok en oppgave for Odyssey i tillegg til oppgaven med å videresende data fra Mars’ nyeste innbygger: NASAs InSight lander.

Mars har to måner, Phobos og Deimos.
Foto/montasje: NASA


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Nyhetssak fra NASA

Se Phobos og Deimos passere over solskiven!

InSight på vei mot Mars

Snart klart for landing på Mars!

InSight har tatt sin første selfie!

Hubblefilm viser Phobos i bane rundt Mars!

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 50 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no
[a1]