Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solformørkelse 2015 Artikkelarkiv
Stjernehimmelen Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss / Pressebilder


Kaotisk rundt Pluto og Karon!


Her på Jorden er vi vant til et stabilt døgn på 24 timer, og at Jordens rotasjon gjør at Solen, Månen og andre objekter beveger seg fra øst mot vest på himmelen. Men dersom vi sto på overflaten av flere av Plutos måner, ville vi opplevd både soloppganger og solnedganger med helt uforutsigbare tidsintervaller og retninger. Mange nye overraskelser og interessante oppdagelser kan forventes når New Horizons farer forbi Pluto!

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Datamodell av den kaotiske rotasjonen til månen Nix. Illustrasjonene viser antatt fasong, men overflatetrekk kjenner vi ikke til.
Illustrasjon: NASA/ESA/M. Showalter (SETI)/G. Bacon (STScI


Den 14. juli besøker romsonden New Horizons Pluto og dens fem måner, og for hver dag som går får vi mer detaljerte bilder av objektene. Men i mange år har romteleskopet Hubble (som går i bane rundt Jorden) studert Pluto-systemet og gjort forbløffende oppdagelser.

Dvergplaneten Pluto har én veldig stor måne, Karon, og fire mindre måner. Karon er så stor at man ofte betrakter Pluto og Karon som et dobbelt-system, og tyngdefeltet rundt et slikt er mye mer komplisert og varierende i styrke enn tyngdefeltet rundt et enkelt himmellegeme. Tyngdekreftene som påvirker Plutos småmåner endrer seg derfor hele tiden mens de går baner rundt Pluto-Karon, og i tillegg er disse månene ikke runde, men avlange som amerikanske fotballer. En amerikansk forskergruppe har påvist at månene Nix og Hydra tumler gjennom rommet på en kaotisk måte, men forskerne antar at også minimånene Kerberos og Styx oppfører seg likedan. I tillegg viser det seg at tre av månene har baner som er bundet til hverandre av tyngdekreftene i en såkalt resonans. Dersom vi hadde stått på Nix, ville vi sett at Styx fullfører to omløp rundt Pluto på samme tid som Hydra gjør tre omløp.

Plutos måner sammenlignet med hverandre. Overflatetrekkene er bare laget som illustrasjon – disse får vi først se ved New Horizons nærpassering.
Illustrasjon: NASA/ESA/A. Feild (STScI)

Også månenes sammensetning og utseende er svært overraskende for forskerne. Kerberos er kullsort og de andre månene er lyse, mens forskerne hadde forventet at alle månene skulle være dekket av støv slik at de hadde nokså like overflater.

Kaoset rundt Pluto og Karon gir også forskerne innsikt i forholdene til planeter som går i bane rundt dobbeltstjerner. I et slikt system kan en eventuell ustabil rotasjon og bane ha store negative konsekvenser for at liv skal kunne utvikle seg på exoplaneter.

Den amerikanske forskergruppen har gjort oppdagelsene ved å benytte Hubble-bilder tatt av Pluto fra 2005 til 2012 og sammenligne observerte lysvariasjoner av månene med modeller av roterende himmellegemer som påvirkes av tyngdekrefter med varierende styrke.

Klikk på “like” og få melding når nye saker legges ut!


Mer informasjon

Pressemelding fra NASA

Hovedside om Pluto og New Horizons-prosjektet


Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow: “Out of Space”

Ad Astra 2222 sett av nærmere 20 000!

I høst starter vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

I to år har vi besøkt kulturhus over hele landet med astro-showet «Ad Astra 2222», og gleder oss enormt til å treffe nye og gamle publikummere!!

Science fiction-trilogien Ad Astra

Bok 3, Terra Nova, er nå på lager!

Les den sjokkerende avslutningen!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no