Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solformørkelse 2015 Artikkelarkiv
Stjernehimmelen Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


New Horizons besøker Pluto: Nyheter


Nytt fascinerende landskapstrekk på Karon!
16.07.15: Lav kratertetthet og merkelige landskapstrekk på utsnitt av Karons overflate. Les mer.

Skyhøye fjell av is, dype kløfter og boomerangformet ismåne!
16.07.15: Ekstreme geologiske variasjoner avdekkes i Pluto-systemet med 3500 meter høye fjell av vann-is, en av Solsystemets yngste overflater, en 9 kilometer dyp kløft på Plutos største måne Karon samt en underlig form på Pluto-systemets ytterste måne Hydra. Les mer.

Imponerende bilder av Pluto og Karon i kunstige farger!
15.07.15: Fargene er overdrevet for å markere ulikhetene i overflatemateriale og strukturer på de to objektene og viser at Pluto og Karon er svært komplekse verdener med svært mye aktivitet! Les mer.

New Horizons phoned home!
15.07.15 kl. 03: Kl. 02.54 i natt norsk tid kom det svært etterlengtede signalet som bekreftet at New Horizons klarte seg da den rundt kl. 14 tirsdag passerte Pluto-systemet med 50 000 kilometer i timen. Les mer.

Bare timer igjen – forrevent landskap og kratre dukker opp!
14.07.15: Nærpasseringsfasen er i gang, og i natt kom det bilder av Pluto og Karon som viser at de har en rekke kratre, høydedrag og kløfter. Les mer.

Pluto fascinerer mer enn noen gang!
13.07.15: De nyeste bildene som New Horizons har tatt mens den farer mot morgendagens stevnemøte med dvergplaneten Pluto, viser et merkelig landskap og forbausende aktiv geologi. Les mer.

Karon – en verden full av geologisk aktivitet!
13.07.15: En verden av kløfter og kratre trer nå frem på de aller ferskeste bildene av Plutos største måne Karon. Den mest markerte kløften befinner seg på månens sydlige halvkule og er lengre og mye dypere enn vår egen Grand Canyon.Les mer.

Et siste blikk på Plutos underlige flekker!
12.07.15: Plutos rotasjon medfører at de underlige, mørke flekkene ikke lenger vil bli synlig siden vi under nærpasseringen vil få se en annen del av Pluto. Det kan ta flere tiår før vi neste gang får ta flekkene i nærmere øyesyn! Les mer.

Plutos geologiske trekk trer nå frem!
11.07.15: Sonden New Horizons er nå nær nok til å begynne å se Plutos geologiske trekk. Spesielt er forskerne interessert i det grå området rett over halen til «Hvalen», den store mørke ekvatorstrukturen. Dette er et unikt overgangsområde med en rekke dynamiske prosesser som gjør den spesielt interessant for forskerne. Les mer.

Plutos største måne – en verden i seg selv!
10.07.15: Pluto og dens store måne Karon ble trolig til i en kosmisk kollisjon forårsaket av et tredje objekt for flere milliarder år siden, men ferske bilder viser nå at de likevel er svært ulike.Les mer.

Plutos «hjerte»
09.07.15: Jorden har nå mottatt det mest detaljerte bilde av Pluto hittil, tatt av kameraet LORRI om bord på New Horizons. Bildet ble tatt 7. juli da sonden befant seg 7,8 millioner kilometer fra Pluto og er det første bildet som er mottatt siden en feil førte til at sonden gikk i sikkerhetsmodus 4. juli.Les mer.

Nytt Pluto-kart: Hvalen og Smultringen
08.07.15: Ved hjelp av bilder tatt før New Horizons gikk i sikker modus i helgen, har prosjektteamet laget et kart over Pluto som viser en rekke fascinerende landskapstrekk. Les mer.

Svært spennende landskapstrekk rundt Plutos ekvator!
06.07.15: Dette er de beste og mest høyoppløselige bildene av dvergplaneten Pluto vi har fått hittil, og viser blant annet de fire mystiske flekkene på overflaten og som har fanget interessen til en hel verden! Bildene ble tatt rett før New Horizons gikk i sikkerhetsmodus. Les mer.

Feilen er funnet - New Horizons gjenopptar observasjoner i morgen!
06.07.15: Feilen som medførte at Pluto-sonden satte seg selv i sikkerhetsmodus og avbrøt observasjonene av Pluto, er nå funnet. Prosjektteamet vet nå at feilen ikke vil gjenta seg og gjenopptar de vitenskapelige undersøkelsene i morgen, 7. juli. Les mer.

Feil oppstått på sonden 10 dager før nærpassering!
05.07.15: New Horizons befinner seg nå 4,8 milliarder kilometer fra Jorden, og klokken 19.54 norsk tid i går mistet operasjonssenteret ved John Hopkins University i Laurel, Marlyland kontakt med den ubemannede sonden, men via NASAs Deep Space Network ble kontakten gjenopprettet kl. 21.15. Les mer.

Første detaljerte fargefilm av Pluto og Karon
03.07.15: Forskerteamet bak den historiske New Horizons-sonden som nærmer seg Pluto og Karon med 50 000 km/t, har satt sammen avstandsbilder til den første fargefilmen som viser overflatedetaljer på disse fjerne og mystiske objektene. Les mer.

En rad med 500 kilometer store mørke flekker på Plutos overflate!
02.07.15: Ferske fargebilder fra New Horizons forbløffer. Bare tolv dager før sonden ankommer Pluto, har forskerne oppdaget en serie av underlige flekker med en diameter på hele 500 kilometer! Les mer.

Stadig bedre bilder av Pluto!
New Horizons kommer stadig nærmere Pluto og er dermed i stand til å oppdage flere nye detaljer på dette fjerne, iskalde og mytiske objektet. For noen dager siden ble en mindre kurskorreksjon utført for å bringe sonden på eksakt ønsket kurs forbi Pluto. Fortsatt er det ikke oppdaget partikkelbelter eller andre mulige trusler mot sonden.Les mer.

Kaotisk rundt Pluto og Karon!
Her på Jorden er vi vant til et stabilt døgn på 24 timer, og at Jordens rotasjon gjør at Solen, Månen og andre objekter beveger seg fra øst mot vest på himmelen. Men dersom vi sto på overflaten av flere av Plutos måner, ville vi opplevd både soloppganger og solnedganger med helt uforutsigbare tidsintervaller og retninger. Mange nye overraskelser og interessante oppdagelser kan forventes når New Horizons farer forbi Pluto! Les mer.

Nye bilder avslører kompleks overflate og mulig polkalott!
Romsonden New Horizons har siden 2006 vært underveis for å ta historiens første nærbilder av Pluto og dens måner. 14. juli farer sonden fordi dvergplaneten, men allerede nå avslører sondens kamera spennende landskapstrekk. Les mer.

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow: “Out of Space”

Ad Astra 2222 sett av nærmere 20 000!

I høst starter vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

I to år har vi besøkt kulturhus over hele landet med astro-showet «Ad Astra 2222», og gleder oss enormt til å treffe nye og gamle publikummere!!

Science fiction-trilogien Ad Astra

Bok 3, Terra Nova, er nå på lager!

Les den sjokkerende avslutningen!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no