Begivenhetene Astronyheter Venuspassasjen 2012 Venuspassasjen i 2004 English Chinese Deutsch Español

Du er her: Nordlys og stjerneskudd innleder spektakulær høsthimmel

Nordlys og stjerneskudd innleder spektakulær høsthimmel


Nattemørket er i ferd med å komme tilbake til Norge og vi kan oppleve mye spennende på himmelen fremover. Rett før jul innledes en periode med spektakulære, sjeldne og historiske himmelfenomener. Men høsten blir krydret med andre godbiter og allerede tirsdag 3. august kan vi få sesongens første skikkelige nordlys, takket være solide utbrudd på Solen søndag formiddag. Samtidig begynner stjerneskudd å fare over nattehimmelen som et forvarsel om den store svermen i desember.

 

Totale måneformørkelser kan være meget vakre! Hele landet får en slik formørkelse 21. desember.
Foto: Arne Danielsen /astronomi.no

STJERNESKUDD I AUGUST OG SEPTEMBER

Natt til 13. august har meteorsvermen Perseidene sitt maksimum. Dette er en av årets flotteste stjerneskuddsvermer og den eneste som i Norge kan nytes under noenlunde sommerlige forhold. I år vil det ikke være noe forstyrrende månelys og vi har i utgangspunktet perfekte forhold. Kun i Sør-Norge er himmelen mørk nok til at stjerneskuddene er synlige.

Denne uvanlig kraftige meteoren ble fotografert fra Norge i 1999. De fleste Perseide-meteorene er mye svakere, men hvert år opptrer enkelte virkelig oppsiktsvekkende stjerneskudd.
Foto: Arne Danielsen

Det kan ventes omkring 100 – 120 stjerneskudd i timen, det vil si 1-2 per minutt. De vil stråle ut fra et punkt i stjernebildet Perseus på nordøsthimmelen. Stjerneskuddene skyldes støv som kometen Swift-Tuttle har lagt fra seg når den har besøkt de indre delene av Solsystemet. Kometen bruker omkring 130 år på et omløp og legger igjen et uhyre langstrakt støvbånd når den er nærmest Solen og fordampende stoff spruter ut fra kometkjernen.

Støvkornene kommer inn i atmosfæren med 210 000 km/t og brenner opp p på grunn av friksjonen med luften. De minste partiklene veier rundt et 100-dels gram og ville knapt vært synlige om vi hadde hatt de i hånden. Likevel klarer de å lage et lysfenomen som er synlig på opptil flere hundre kilometers avstand!

Svermen Perseidene er langvarig og har allerede begynt, men med lavere aktivitet enn forventet natt til 13. august.

For å oppleve meteorsvermen på sitt beste er det viktig å være på et mørkest mulig sted, ha godt mørketilvendte øyne, se høyt på himmelen mot nordøst og dessuten være tålmodig. Stjerneskuddene kommer gjerne i rykk og napp. Aktiviteten er som regel størst etter midnatt.

Men høstens flotteste meteorshow kan ventes på Lucia-kvelden med 120 eller flere stjerneskudd i timen. De såkalte Geminidene har blitt gradvis flottere de siste årene og det er store forventninger til årets utgave. I fjor var det hele 170 meteorer per time på det meste. Svermen kan sees fra hele landet.

FANTASTISKE HIMMELFENOMENER

Den 21. desember inntreffer en stor total måneformørkelse som er synlig fra hele landet. Den vakre totaliteten varer i 73 minutter og Månen kan bli dypt burgunderrød slik som på bildet øverst. Fordi Månen står lavt på himmelen kan fenomenet denne gangen bli spesielt imponerende. Fullmånen virker mye større når den står lavt over åsene enn når den er høyt på himmelen.

Allerede to uker etterpå, 4. januar, inntreffer en av de største solformørkelsene i Norge etter 1954. Denne gangen står Solen meget lavt på himmelen og formørkelsen kan bli svært imponerende.

Den 4. januar 2011 forsvinner 85 prosent av Solen bak Månen i det som kan bli en virkelig spektakulær og vakker formørkelse.
Illustrasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard

Se nettstedet www.astroevents.no for mer informasjon, tider og lokale forhold.

De påfølgende årene får vi en ytterst spektakulær rekke med imponerende himmelfenomener. Fra 21. desember i år til 20. mars 2015 får vi fire solformørkelser, tre totale måneformørkelser og den siste Venus-passasjen noen av oss får oppleve! Oversikt over disse begivenhetene finnes på nettstedene www.astroevents.no og www.svalbard2015.no

Venus-passasjen 6. juni 2012 og den totale solformørkelsen på Svalbard 20. mars 2015 er verdensbegivenheter av historiske dimensjoner.

SPOR AV LIV I STEINER FRA MARS?

Før jul i fjor ble det kjent at det forskes intenst på tre steiner fra Mars som har kommet til Jorden på egenhånd. Dersom forskerne holder tidsplanen sin skal de i løpet av høsten klarlegge om disse steinene inneholder spor av livsformer fra Den røde planet. Se mer om Mars-steinene her.
Dette vil i tilfelle bli en av de viktigste vitenskapelige oppdagelsene i menneskehetens historie!

Dette er en av tre steiner fra Mars som kan inneholde spor av enkle livsformer på Den røde planet.
Foto: NASA

FLOTTE PLANETER

To planeter skiller seg sterkt ut på himmelen nå: Sent på kvelden kommer Jupiter til syne på østhimmelen. Etter solnedgang kan Venus sees mot nordvest dersom man har fri sikt i den retningen.

Norsk DVD om verdensrommet og formørkelser

Egne spor med reportasjer fra solformørkelsene i Norge i 1954, Tyrkia i 2006, Polhavet i 2008 og Kina i 2009.

Astronomiske nyheter

Oppdagelser i rommet og kommende astronomiske hendelser

Våre nettsteder

bangirommet.no inneholder astronomiske nyheter og er en ressurs for bilder, filmer, animasjoner, linker og astronomiske fakta. Nettstedet fokuserer spesielt på oppdagelser og dramatiske begivenheter.
svalbard2015.no handler om den store totale solformørkelsen på Svalbard og Nordpolen 20. mars 2015.
astrobutikken.no er et nettsted for astronomiske produkter: Bøker, norske DVD-er, astroparaplyer, enkelt observasjonsutstyr og steinbiter fra Månen og Mars m.m.

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard, Postboks 1029 Blindern, 0315 OsloTlf: 992 77 172 E-post: knutjo@astro.uio.no