Forsiden Romvirksomhet Solsystemet Exoplaneter Liv i rommet Himmelbegivenheter Interstellare ferder
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Tredje planet oppdaget rundt vår nærmeste nabostjerne


12.02.22: Ytterligere en planet er oppdaget rundt dvergstjernen Proxima Centauri, bare 4,2 lysår fra Jorden. I 2016 ble en jordlignende planet oppdaget i beboelig sone rundt denne stjernen, og i 2019 fant forskerne en superjord i bane relativt langt fra stjernen. Planeten som nå er oppdaget går innenfor den beboelige sonen og er en av de minste som er funnet utenfor Solsystemet.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Kunstnerisk fremstilling av planeten Proxima d rundt Proxima Centauri. Proxima d er trolig en steinplanet, og massen er omtrent en fjerdedel av Jordens. De to andre kjente planetene rundt dvergstjernen kan også skimtes på illustrasjonen.
Illustrasjon: ESO/L. Calçada


Proxima Centauri og dens omgivelser har siden 2015 vært gjenstand for intens forskningsaktivitet for å finne eventuelle planeter. Stjernen er vår suverent nærmeste nabostjerne med en avstand på «bare» er 4,2 lysår – 266 000 ganger avstanden Jorden–Solen. Store søkekampanjer, blant annet Pale Red Dot og Breakthrough Watch, har benyttet en lang rekke instrumenter både på bakken og i rommet, noe som har gitt fascinerende resultater: Den sensasjonelle og spektakulære oppdagelsen i 2016 av en av de mest jordlignende planetene vi kjenner i beboelig sone: Proxima b, samt den kalde superjorden Proxima c i 2019.

I utstrekning er stjernen og dens planetsystem miniatyrer av Solen og Solsystemet: Proxima Centauri sender ut bare 0,17 % så mye energi som Solen og diameteren en 1/7-del av Solens, eller omtrent halvannen gang diameteren til Jupiter. Massen er bare 12 % av Solen. Stjernen er den minste komponenten i et trippelstjernesystem der de to andre stjernene, Alfa Centauri A og B sirkler ganske nær hverandre.

Ved hjelp av European Southern Observatorys Very Large Telescope (ESOs VLT) i Chile har et stort internasjonalt forskningsteam oppdaget ytterligere en planet rundt denne ministjernen. Planeten er den minste og letteste planeten som til nå er funnet rundt Proxima Centauri, og faktisk en av de minste planetene som noen gang er funnet utenfor vårt solsystem. Massen er omtrent en fjerdedel av Jordens, dvs. rundt det dobbelte av massen til Mars. Planeten har fått betegnelsen Proxima d (se her om navngivning av exoplaneter). Avstanden fra moderstjernen er omtrent fire millioner kilometer, og planeten farer rundt stjernen på fem døgn – det betyr at man på denne planeten ville blitt 73 år gammel i løpet av ett jordisk år!

De to stjernene Alfa Centari A og B samt Proxima Centauri slik de fremstår på himmelen. A og B befinner seg så nær hverandre at de ikke kan ses enkeltvis med vanlige instrumenter. Proxima Centauri er svært lyssvak og kan bare ses med teleskoper. Disse stjernene befinner seg langt sør på himmelen og kan ikke ses fra fastlands-Europa.
Foto: Digitized Sky Survey 2 Acknowledgement: Davide De Martin/Mahdi Zamani


På grunn av den lave lysstyrken til Proxima Centauri, må planetene sirkle ganske nær for å bli tilstrekkelig varme til at vann kan være i flytende form. Men Proxima d befinner seg likevel innenfor den beboelige sonen, og er trolig en steinplanet som er for varm til at vann kan være flytende. Med den lave massen er det også tvilsomt om planeten har kunnet holde på særlig mye atmosfære (se også her om røde dvergers påvirkning på en evt. planetatmosfære).


Ørsmå bevegelser

Proxima d er også den letteste exoplaneten som noen gang er funnet ved hjelp av den såkalte vaggemetoden. Exoplaneter er så langt unna oss og så nær moderstjernen at de nesten aldri kan observeres direkte. Men når en planet beveger seg rundt moderstjernen, trekker den på denne og får den til å «sjangle» eller vagge gjennom rommet. Siden planetene vanligvis har veldig liten masse i forhold til moderstjernen, er vaggebevegelsene ganske små – de er mindre jo mindre masse planeten har, men ved hjelp av ekstremt nøyaktige målinger av stjernens spektrum kan vaggingen likevel avsløres. Virkningen av Proxima d er så liten at Proxima Centauri bare beveger seg frem og tilbake med omtrent 40 cm/s (1,44 km/t) – rundt en tredjedel av vanlig gangfart!

Oppdagelsen er viktig både fordi den gir oss fantastisk innsikt i planetsystemet rundt vår aller nærmeste nabostjerne og fordi den viser at selv små steinplaneter kan bli oppdaget ved hjelp av nyutviklede instrumenter av typen som benyttes på ESOs observatorier.

Kunstnerisk fremstilling av Proxima d, Proxima Centari og de to andre planetene i systemet. Bredere utsnitt enn over.
Illustrasjon: ESO/L. Calçada



Filmtekst: Film om oppdagelsen av Proxima d.
Film: ESO


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Pressemelding fra ESO om oppdagelsen

astroevents.no: Har forskerne gjort den største vitenskapelige oppdagelsen i historien?

astroevents.no: Nanosonder kan undersøke Proxima b

Oppdatert info om Proxima Centauri og proxima b

Detaljer om Proxima d

astroevents.no: Superflares mindre farlige enn antatt for planeter!

astroevents.no: Nanosonder kan undersøke Proxima b

astroevents.no: Proxima b kan ha perfekte forhold for liv!

astroevents.no: Oppdagelsen av Proxima b

astroevents.no: Oppdagelsen av Proxima c

astroevents.no: Proxima b kan ha store hav!

astroevents.no: Naboplanet og stjernereiser

astroevents.no: Intens leting etter flere naboplaneter

Flere saker om exoplaneter


Astro-romfartsshow

Våre astroshow sett av over 75 000!

“Out of Space”: Astro-romfartsshow

Forestillinger for skoleelever
Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info
Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no