Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solformørkelse 2015 Artikkelarkiv
Stjernehimmelen Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss

Rekordkraftig meteorfall i Russland


Fredag 15. februar 2013 kl. 09.20 lokal tid inntraff det mest energirike meteorfallet som har vært registrert på Jorden siden Tunguska-hendelsen i 1908. Fallet som fant sted ved Ural-fjellene i Russland, var den mest ødeleggende astronomiske hendelsen i moderne tid. Over 1200 mennesker ble skadet.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Ildkule over Russland 15. Februar 2013.
Foto: Youtube

Meteorfallet ble filmet av en rekke kameraer. Man kan se at en ildkule dukker opp i det fjerne. Den kommer nærmere og blir så sterk at lyset blender kameraene i et par sekunder. Deretter deler ildkulen seg opp i mange biter og etterlater en lang og bred røykstripe på himmelen.

Like etter når 2-4 (avhengig av sted) trykkbølger ned til bakken og blåser inn en mengde vinduer. I byen Chelyabinsk ble 60 % av alle vinduer knust. Etter at ildkulen hadde lyst opp, løp mange mennesker til vinduene for å se hva som skjedde. De ble skadet av glassbiter da trykkbølgene like etterpå nådde bakken. Flere bygninger falt også delvis sammen. Det er anslått at det ble gjort materielle skader for nærmere 200 millioner kroner.

Trykkbølgene skyldtes overlydshastigheten til ildkulen. I områdene som var nærmest ildkulen, var lysstyrken større enn Solens og minst 7 mennesker fikk brannskader i øynene. Dette er de største skadene som er registrert i moderne tid på grunn av en astronomisk hendelse.

Analyser viser at dette er det mest energirike meteorfallet på Jorden siden den berømte Tunguska-hendelsen 30. juni 1908.

Det var en 17-20 meter stor asteroide som traff atmosfæren over Russland med en hastighet på 18 km/s (65 000 km/t). Asteroidens masse er estimert å være 20 000 tonn og energien svarende til 400 kilotonn TNT, eller omtrent 25 Hiroshima-bomber!

Ildkulen ble også observert fra rommet.

Hendelsen har ikke noen sammenheng med asteroiden 2012 DA14 som passerte forbi Jorden samme kveld.

Asteroiden delte seg i en rekke mindre biter på sin vei gjennom atmosfæren, og det ble oppdaget minst to større hull i isen på en innsjø i nærheten. Dykkere har undersøkte hullene, men uten å finne meteoritter. Det er derfor mulig at hullene har oppstått på andre måter. Men mandag morgen 18.02 ble det meldt at mindre meteorittbiter var funnet. Det er snakk om en steinmeteoritt med ca. 10 % jerninnhold.

Ildkule over Russland 15. Februar 2013.
Foto: Youtube

Ildkule over Russland 15. Februar 2013.
Foto: Youtube


MER INFORMASJON

En rekke videoer av ildkulen og fallet

Oppdatering fra NASA

Oppdatering om ildkulen på BBCs nettsider

Oppdatering og analyse av ildkulen på Sky and Telescopes nettsider

Apollomannen – første bok i science fiction-trilogien Ad Astra

Året er 2222, og romskipet Aristoteles legger ut på menneskehetens aller første stjernereise – en tjuetre år lang ferd til vår nabostjerne, Proxima Centauri.
Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.
Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no