Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solformørkelse 2015 Artikkelarkiv
Stjernehimmelen Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss / Pressebilder


Utforming av climberne


En climber har enkelte likhetstrekk med et tradisjonelt romfartøy, men når det gjelder hvordan den skal opereres og hvordan den bør utformes, vil det være behov for spesielle egenskaper. Men en stor forskjell skiller en climber fra et tradisjonelt romfartøy: dens unike evne til å løfte.

av Anne Mette Sannes

 

En climber på vei opp romheiskabelen.
Illustrasjon: NASA


I tillegg til at heisturen som nevnt blir både tryggere og også langt mer behagelig enn ristingen fra tidligere rakettmotorer, vil climberne ha flere unike egenskaper, blant annet når det gjelder fremdriftsmetode: elektrisk trekkraft i stedet for raketter.

Infrastruktur for romheissystem vil dra nytte av 60 års erfaring med design av romfartøy og også inkorporere aspekter ved infrastruktur som allerede benyttes på Jorden, som for eksempel fra togtrafikk. Utforming av climbere vil derfor utnytte tidligere utforming, men den lave luftmotstanden gir rom for stor fleksibilitet som for eksempel åpne sider i climberen til frakt av bred last. Utformingen vil bli basert på miljøkrav som vakuum, temperatur i omgivelsene, strålebelastninger etc. samt brukerbehov (størrelse, form, kraft, fart etc.) I utforming av konstruksjonen vil man benytte sterke og lette strukturer basert på nanokarbonfiber-rør.

Climberne – som vil veie rundt 6 tonn uten nyttelast – vil stige opp eller ned kabelen ved egen motorkraft. (Det vil til enhver tid være ca. 7 climbere på kabelen) Ved oppstigning til GEO trengs kraft til å klatre, etter GEO trengs kraft for å bremse siden sentrifugalkraften trer inn. Ved nedstigning fra GEO må det også bremses på grunn av at tyngdekraften gradvis blir sterkere.

Ulike molekylstrukturer i nanokarbonfiber-rør.
Illustrasjon: Wikipedia


Heiskabelen vil trolig bli laget av nanokarbonfiber.
Animasjon: Wikipedia


Mindre strenge designkriterier

Produsenter av climbere vil stå ganske fritt med tanke på utforming siden climberne bli beskyttet de første 40 kilometerne. I det tomme verdensrommet er akselerasjon og støtbelastning minimal, og en annen fordel er at man i stor grad kan benytte lette komponenter på grunn av de lave påkjenningene over 40 kilometers høyde. Designkriteriene blir derfor mye mindre strenge enn hva som er tilfelle med dagens romfartøydesign.

Standardisering av festemekanisme for climbere

Og på samme måte som tog på bakken passer til bredden på togskinnene, må alle typer climbere (til bruk for vitenskap, til å frakte mennesker, til reparasjon etc.) lages slik at de passer til kabelen.

Ulike typer climbere

Som følge av gravitasjon, sentrifugalkrefter etc., vil det bli behov for minst tre typer climbere til de ulike fasene av ferden: en type for levering av nyttelast til alle høyder opp til GEO, en for levering over GEO og en for reparasjon av heiskabel.


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

International Space Elevator Consortium

Wikipedia: Space elevator

Wikipedia: Lunar space elevator

På vei mot stjernene: 100 Years Starship Symposium, Houston, Texas

Fremtidens stjernereiser

cnet.com: Japanese company plans space elevator by 2050

NASA: The Space Elevator Concept

spaceref.com: Rare Jerome Pearson Video Speaking on the Space Elevator Concept

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow: “Out of Space”

Ad Astra 2222 sett av nærmere 20 000!

I høst starter vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

I to år har vi besøkt kulturhus over hele landet med astro-showet «Ad Astra 2222», og gleder oss enormt til å treffe nye og gamle publikummere!!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling
Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no