Forsiden Romvirksomhet Solsystemet Exoplaneter Liv i rommet Himmelbegivenheter Interstellare ferder
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Russland truer med å droppe romstasjonen i bakken!


04.03.22: Roscosmos-sjefen twitret nylig at de vil vurdere å la Den internasjonale romstasjonen falle i bakken som et svar på USAs sanksjoner. Romstasjonen har vært et symbol på at samarbeid er mulig til tross for hva som skjer ellers på planeten, men dersom russerne skulle gjøre alvor av trusselen, har Elon Musk nå uttalt at han vil redde den!

av Anne Mette Sannes

 

Roscosmos-sjefen truer med å la Den internasjonale romstasjonen falle i bakken som et svar på USAs sanksjoner
Foto: Wikipedia/montasje Sannes & Ødegaard

Den internasjonale romstasjonen (ISS) beveger seg rundt Jorden i en høyde av rundt 400 km og er et samarbeidsprosjekt mellom USA, Canada, Russland, Japan, og ESA. Etter den kalde krigen har romstasjonen vært et symbol på at amerikanske astronuater og russiske kosmonauter kan bo og samarbeide i rommet på tross av konflikter mellom nasjoner. Hittil. Roscosmos-sjefen Dmitry Rogozin twitret nylig at romstasjonen kan droppes over USA, Europa, India eller Kina og spør om dette er noe USA ønsker. Han legger også til at stasjonen ikke beveger seg over Russland, så «all risks are yours, are you ready for them?»

Romstasjonen består blant annet av en amerikansk og et russisk segment, og det er Russland som sørger for fremdriftsystemet som holder stasjonen i bane, mens USA sørger for elektrisitet og livsstøttesystem. Ifølge den franske forfatteren Julie Patarin-Jossec som har skrevet en bok om den internasjonale romstasjonen, er Rogozin kjent for å støtte makten og komme med spisse kommentarer. Som for eksempel i 2014 i forbindelse med Russlands annektering av Krimhalvøya da Rogozin (som da var Russlands visestatsminister) twitret følgende: «etter å ha analysert sanksjonene mot vår romfartsindustri foreslår jeg at USA frakter sine astronauter til romstasjonen ved hjelp av en trampoline».

USA hadde vært avhengig av å frakte sine astronauter til romstasjonen med russiske Soyus siden romfergeprogrammet ble avsluttet i 2011, noe som selvsagt ikke var lett å svelge for amerikanerne, spesielt ikke etter at Russland tidligere hadde uttalt at pengene USA betalte for dette gikk til opprustning. Etter den vellykkede oppskytningen av SpaceX’ første bemannede ferd til ISS med Bob Behnken og Doug Hurley i mai 2020, sendte Elon Musk, som både har god hukommelse og sans for snertne twittermeldinger, raskt en melding til Rogozin «The trampoline is working!»

Elon Musk twitret straks til Rogozin «The trampoline is working!»
Foto: NASA/Bill Ingalls Link:

NASA-astronautene Doug Hurley (venstre) og Bob Behnken kom rullende opp til Falcon 9-raketten med stil i en blankpolert Tesla Model X før oppskytningen.
Foto: Kim Shiflett/NASA


Rogozin gratulerte faktisk NASA og la til at han likte godt Elons spøk. Mannen har med andre ord humor, noe som jo kan være beroligende med tanke på den nye trusselen om å slippe ISS i bakken.


Patarin Jossec sier videre at det er lite sannsynlig at de siste uttalelsene vil influere på de som nå befinner seg ombord på romstasjonen: russiske Anton Shkaplerov og Pyotr Dubrov, amerikanske Raja Chari, Mark Vande Hei, Thomas Marshburn og Kayla Barron, samt tyske Matthias Maurer som alle har et profesjonelt forhold til slike uttalelser og som verdsetter internasjonalt samarbeid.

Disse syv personene som nå befinner seg ombord på ISS
Foto: NASA

Den internasjonale romstasjonen har vært ute i hardt vær tidligere, spesielt under Russlands annektering av Krimhalvøya som nevnt over, men ifølge John Logsdon, professor og romfartsanalytiker ved George Washington University, kan det som nå skjer i Ukraina være begynnelsen på slutten for USA og Russlands samarbeid om ISS. NASA ønsker å ta den ut av bane i 2030, mens russerne ikke har forpliktet seg til deltakelse etter 2024. Logsdon sier videre at han mener det som nå skjer vil kunne påvirke russernes ønske om videre samarbeid, og også hvorvidt USA i det hele tatt ønsker å ha Russland med på laget.


Elon vil redde romstasjonen

Elon valgte å svare på Rogozins twittermelding i form av en SpaceX-logo og har uttalt at han vil sørge for at dette ikke skjer:


Dragon vil kunne utføre styringskontroll og reboost av ISS, men ikke så godt som det amerikanske romfartøyet Cygnus siden konstruksjonen av Cygnus er slik at motorene peker langs fartøyets lange akse og derfor gir høyere ytelse.

På SpaceX’ Dragon vil de varmebeskyttende keramiske flisene og nyttelastdelen være i veien slik at motorene vil komme i en vinkel som gjør at det ville blitt mindre ytelse dersom den skulle utføre en boost, men trolig likevel tilstrekkelig til å kunne utføre styringskontroll for ISS. Men det må uansett gjøres mye på softwarefronten.


Gratis Starlink for alle ukrainere!

Elon har også hjulpet Ukraina med kommunikasjon ved å sørge for at Starlink er gratis for alle ukrainere.Elon Musk tilbyr alle ukrainere gratis Starlink
Film: SkyNewsAustralia


Andre følger for romfarten som følge av invasjonen

Den russiske invasjonen i Ukraina vil på noen områder få alvorlige langtidsvirkninger for romfarten. Som nevnt er russerne partner på romstasjonen, de sender både kosmonauter og nyttelast, og er også del av utvekslingsprogrammet. Flere amerikanske astronauter har som nevnt reist med russiske Soyuz, og den russiske kosmonauten Anna Yuryevna Kikina (37) skulle etter planen (og som den første russiske kosmonauten), skytes opp med et av SpaceX’ Dragonfartøy senere i år.Den russiske kosmonauten Anna Yuryevna Kikina skulle etter planen skytes opp med et av SpaceX’ Crew Dragon-fartløy i løpet av 2022
Film: SciNews


Etter at Russland trakk seg ut fra ESAs oppskytningsbase i Kourou i Fransk Guyana, vil ikke ESA lenger kunne benytte russiske Soyuz-raketter for noen av sine oppskytninger og må i stedet sende nyttelast med andre raketter som f.eks de kommende Vega-C og Ariane 6.

ESA samarbeider også med Russland om Exomars, et prosjekt som skal sende Europas første rover til Mars, men som nå er utsatt. Oppskytningen skulle ha skjedd med en russisk Proton-M-rakett. Dette er synd siden det heller ikke ble noe av denne oppskytningen ved forrige oppskytningsvindu da det oppsto problemer med rekkefølgen av utfoldingen av fallskjermene.

Ukraina skulle også skyte opp sin Cyclone-rakett fra Nova Scotia helt øst i Canada hvor de deler oppskytningssted gjennom et samarbeidsprosjekt med Canada, men dette er nå åpenbart satt på vent. Det har også versert rykter om at oppskytningsstedet har blitt ødelagt, noe som trolig ikke stemmer.

Ukraina og Canada samarbeider om oppskytninger på Nova Scotia øst i Canada
Foto: Wikipedia


Ukraina produserer også motoren RD-843 til ESAs 2-trinn på sin Vega-rakett. Også en del mindre rakettselskap som nylig har startet opp blir nå påvirket av krigen i Ukraina, blant annet amerikanske Firefly og skotske Skyrora som begge har avdelinger i Ukraina. Skyrora rapporterte for noen dager siden at de jobbet som vanlig, men for bare noen timer siden rapporterte sjefen, Volodymyr Levykin, at de gjør hva de kan for å beskytte romfartsbyen Dnipro, men at det realistisk sett ikke er mye de kan gjøre i øyeblikket. Han uttaler videre at de ansatte setter familien først, så landet, og deretter selskapet.


Hør Scott Manley snakke om Ukraina fra 10.27:Scott Manley snakker om invasjonen i Ukraina (fra 10.27) og hvordan dette vil påvirke romfarten
Film: Scott Manley


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Science Alert: Despite Roscosmos Chief's Hostile Tweets, NASA Says ISS Cooperation Will Continue

NBC News: Trampoline to Space? Russian Official Tells NASA to Take a Flying Leap

SpaceNews: Previous invasion of Ukraine had serious repercussions for the space sector

ESA: Exomars – have life ever existed on Mars?

VPK News: Ukraine plans to launch a Cyclone rocket in Canada in 2022

astroevents.no: Les mer om romvirksomhet

Astro-romfartsshow

Våre astroshow sett av over 75 000!

“Out of Space”: Astro-romfartsshow

Forestillinger for skoleelever
Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info
Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no