Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Romvirksomhet


Romturismen er i gang, snart kan du oppleve Jorden utenfra!
22.07.21: Med tirsdagens ferd har nå to romfartsmilliardærer vært utenfor Jorden med kun ni dagers mellomrom, noe som lover godt for fremtidig romturisme for folk flest. Prisen på en tur enten med Virgin Galactic eller Blue Origin vil trolig ligge på rundt 2,5 millioner NOK, men som alt annet vil også billettprisene til verdensrommet etter hvert gå ned slik at flere kan få oppleve å se vår klode fra et annet perspektiv. Og med på turen tirsdag var både den yngste og den eldste personen som nå har vært i verdensrommet – en 18 år gammel nederlandsk student og en kvinnelig veteranpilot på 82! Les mer

Full klaff for Virgin Galactic!
14.07.21: En ny æra startet med Virgin Galactics ferd ut i verdensrommet søndag. Seks personer fra selskapet, (inkludert Richard Branson selv), fikk oppleve Jorden fra 86 kilometers høyde, og mange lot seg garantert friste både av utsikten og den lekre flykabinen som kan oppleves dersom man foretar et innskudd på rundt $250 000 til Bransons konto. De seks fikk oppleve 4 minutters vektløshet og en ubetalelig utsikt da farkosten utførte en flipover og alle ombord kunne beskue Jorden gjennom de store vinduene før flyet satte kursen tilbake og foretok en elegant og behagelig landing på rullebanen foran en jublende folkemengde. Les mer.

Hvem vinner romturismekappløpet? Søndag får vi svaret!
09.07.21: Både Musk, Bezos og Branson har lenge hatt mål om å drive med romturisme, Musk med langturer, den første rundt Månen i 2023, mens de to andre kniver om å være først ute med suborbitale ferder. Kun timer etter at Bezos kunngjorde at han blir med på den første bemannede ferden med New Shepard 20. juli, kom meldingen om at Branson tar plass i SpaceShipTwo førstkommende søndag, bare 9 dager før Bezos! Meldingen har sendt sjokkbølger i romfartsmiljøet, men kappløpet mellom de to er definitivt et gode – allerede neste år vil det bli mulig for alle å ta turen ut i verdensrommet og se vår klode utenfra! Les mer.

Richard Branson jubler etter Virgin Orbits første kommersielle ferd!
05.07.21: Virgin Orbits Cosmic Girl (et modifisert Boeing 747-fly) med raketten LauncherOne tok av fra Mojave Air and Space Port i California på morgenen onsdag i forrige uke og er selskapets andre vellykkede ferd hittil i år. Nyttelasten Tubular Bells 1 besto av syv mindre satellitter fra USA, Polen og Nederland hvorav fire var utviklet gjennom et prosjekt under det amerikanske forsvarsdepartementet. Selskapet leverer små satellitter ut i bane og skiller seg fra konkurrentene ved at de kan gjøre jobben fra hvor som helst i verden uten oppskytningsrampe, alt som trengs er en stor nok rullebane! Les mer.

82 år gamle Wally blir æresgjest på Blue Origins jomfrutur 20. juli!
02.07.21 Den tidligere flyveren Wally Funk gikk av skaftet da hun personlig ble spurt av Amazon-grunnleggeren Jeff Bezos om å reise sammen med ham og to andre på Blue Origins første bemannede ferd om rundt tre uker. Wally, som på tross av sine glimrende kvalifikasjoner ennå ikke har fått muligheten til å reise ut i rommet, vil dermed bli den eldste etter tidligere rekordholder John Glenn som som reiste med romfergen i 1998 da han var 77! Les mer.

Kina og Russlands felles planer for Månen
30.06.21: Nyheten om de to supermaktenes planer for en felles romstasjon i månebane samt en base på Månen hvor mennesker skal bo og utføre forskning fra 2036, ble fremlagt under Global Space Exploration Conference (GLEX) i St. Petersburg i midten av juni. Dette er et overraskende lite ambisiøst mål siden USA i lang tid har hatt planer om å sende de neste astronuatene til Månen innen 2024, og som dermed vil føre til at NASA kommer til å ha en imponerende månebase lenge før Kina og Russland en gang har sendt den første boligmodulen! Les mer.

NASAs neste drone mot Titan i 2027
23.06.21: Etter Marshelikopteret Ingenuity, vil Dragonfly bli NASAs neste dronehelikopter. Dragonfly skal etter planen skytes opp i 2027 for å utføre to års utforskning på utall steder på denne isete verdenen langt ute i Solsystemet. Dragonfly vil kunne dekke flere titalls kilometer på under en time, lenger enn noen planetrovere har vært i stand til. Det at Titan er en havverden, gir også forskerne en unik mulighet til å utforske kjemiske prosesser som vil kunne gi oss mer kunnskap om hvordan livet kunne oppstå her på Jorden. Les mer.

Utrolig video av rakettoppskytning sett fra flyvindu!
18.06.21: Flere av passasjerene ombord på Delta Flight 644 på vei fra New York til Mexico, fikk en «bonus» på turen over Floridakysten 18. mai da en Atlas V-rakett fra United Air Alliance (ULA) ble skutt opp fra Cape Canaveral. ULAs president og CEO Tory Bruno kommenterte flypassasjer Andy Lins tweet og video med «cool». Les mer.

Pentagons UAP-rapport verken bekrefter eller utelukker besøk utenfra
10.06.21: En forhåndsomtale i New York Times basert på uttalelser fra anonyme senioroffiserer som er kjent med innholdet, sier at man ikke har funnet ut hva filmene viser, at de ikke kan knyttes til besøk fra andre kloder, og at de fleste tilfellene ikke er forårsaket av avansert amerikansk teknologi. Rapporten, som også skal inneholde et hemmeligstemplet tillegg, kan bli levert kongressen når som helst nå, og vil bli den største regjeringsbaserte rapporten over Unidentified Aerial Phenomena (UAP) som noen gang er offentliggjort. Men uansett hva som blir den endelige konklusjonen, har helt klart skjedd et kulturskifte i debatten om observasjoner av ukjente objekter/fenomen, og enkelte forskere mener observasjonene kan vise seg å være elektromagnetiske fenomen i atmosfæren som vi fortsatt ikke forstår. Les mer.

Spektakulære planer for historiens første ferd med både Super Heavy og Starship!
28.05.21: Det er i øyeblikket ikke klart om det blir en ny ferd med Starship SN15 som nå står klar på oppskytningsrampen, men SpaceX annonserte for kort tid siden planene for ferden vi alle venter på: Den første testferden med Super Heavy-raketten og Starship. Ferden vil ha en varighet på rundt 90 minutter, og begge fartøyene skal foreta myklandinger i havet – Starship ved en Jurassic Park-øy! Les mer.

Første enveistur for Ingenuity!
13.05.21: NASAs Ingenuity-helikopter har den siste tiden skapt store overskrifter for alle sine bragder, men på hver eneste av de fire første turene hadde den endt opp på samme sted. Men 7. mai tok Ingenuity sin aller første flytur til et nytt landingssted og satte i tillegg ny høyderekord! Les mer.

Vellykket landing for SN15!!!
06.05.21: De mange forbedringene på Starship prototype SN15 fikk full uttelling under landingen i Boca Chica, Texas i natt kl. 01.25, norsk tid. En mindre brann oppsto under farkosten etter landing, men ble slukket før det skjedde en eksplosjon. Den perfekte myklandingen var en stor bragd for SpaceX og ikke minst for Artemisprogrammet! Les mer.

Testhoppet for SN15 i kveld er utsatt, trolig nytt hoppforsøk i morgen!
04.05.21: Et hoppforsøk ble avbrutt fredag som følge av værforholdene sør i Texas, og rundt kl. 17.40 i ettermiddag norsk tid ble det klart at også det planlagte testhoppet med Starship SN15 i kveld/natt (norsk tid) også er utsatt. Et nytt forsøk vil trolig bli gjort i morgen, også denne gangen er målet et 10 kilometers hopp og en forhåpentlig myk landing i Boca Chica, Texas. De fire siste prototypene har alle endt i heftige eksplosjoner. Les mer.

SpaceX’ Starship skal sette de to neste astronautene på Månen!
27.04.21: Elon Musk trakk det lengste strået i konkurransen om kontrakten med NASA på nesten 3 milliarder dollar for å bygge landeren under Artemisprogrammet som skal sette de to neste astronautene på Månens overflate i 2024 – en kontrakt som helt klart gjør SpaceX til en ledende aktør innen romfart og som pusher målene mye lengre enn andre selskap. Les mer.

Klart for Crew-2!
21.04.21: Værforholdene i Florida og Falcon 9’s oppstigningsrute over Atlanterhavet hindret den planlagte oppskytningen i morgen og er nå utsatt til fredag kl. 11.49 norsk tid. De fire astronautene skal etter planen ankomme Den internasjonale romstasjonen (ISS) 23 timer senere. Les mer.

SN11 i tusen biter
06.04.21: SN11 ble skutt opp fra tåkehavet over SpaceX’ testområde i Boca Chica, Texas tirsdag 30. mars, og alt var normalt frem til landingssekvensen da fartøyet eksploderte i luften rett før landing og forårsaket at deler i alle størrelser og fasonger formelig haglet over området. Neste prototype som skal forsøke seg er SN15, og det er forventet at rundt 50 prototyper må utvikles før den endelige versjonen av Starship står klar. Les mer.

Episke filmer og bilder fra Mars
05.03.21: NASAs kraftigste rover Perseverance sender regelmessig tilbake bilder fra Den røde planet siden landingen 18. februar – bilder som kanskje betyr mye mer nå ettersom de første menneskene faktisk kan ankomme Mars i 2024. Landskapet vi nå ser kan bli den samme utsikten som kan ses ut gjennom stuevinduene til kommende kolonister! Les mer.

SN10 spikret landingen – ekstremt inspirerende for fremtiden!
04.03.21: Landingen av SN10 var en av de mest interessante vi har sett på lenge, og litt av en bragd for SpaceX i sin utvikling av Starship som om få år skal ta menneskene til Mars. Og selv om fartøyet eksploderte åtte minutter etter landing, landet det mykt og kontrollert og i ett stykke før det eksploderte. Landingen av SN10 var en stor milepæl for SpaceX i arbeidet med dette ekstremt ambisiøse prosjektet. Les mer.

OPPDATERT: SN10 kan hoppe i dag!
03.03.21: Alle nødvendige tester er nå fullført, og SpaceX har fått mulighet for å skyte opp SN10 i dag mellom kl. 16 og 01 norsk tid. Dersom værforhold eller andre ting hindrer oppskytning, har SpaceX også fått godkjenning for nye forsøk i morgen og fredag til samme tid. Vil SpaceX klare å spikre landingen denne gangen eller går det samme vei som med forgjengerne SN8 og SN9? Det er helt klart landingen som er det store spenningsmomentet, selv om ting også kan gå galt både under oppskytningen og underveis i testen. Les mer.

Motortest for SN10 i dag, SpaceX-ansatte har reddet livene til forfrosne skilpadder!
22.02.21: Ting har ikke gått etter planen for SpaceX i Boca Chica, et heftig vintervær med snø, temperaturer godt under frysepunktet og kraftig vind opptil 65 km/t stanset planene om motortest og oppskytning av SN10 i foregående uke. Men nå er det klart for motortest av SN10 i dag fra kl 16.00–01.00 (norsk tid), med backup tirsdag og onsdag – og dermed muligheter for hopp i slutten av uken! Les mer.

Empire State Building lyste rødt da NASAs 5. rover landet på Mars
19.02.21: Jubelen sto i taket på kontrollsenteret ved NASAs Jet Propulsion Laboratory kl. 22 i går kveld norsk tid da operatørene kunne bekrefte at NASAs Perseverance rover, med Ingenuity-helikopteret festet til kroppen, hadde landet trygt på marsoverflaten. Helikopteret vil bli det første som forsøker å fly på en annen planet. Også Empire State building lyste i rødt for å feire landingen! Les mer.

SN10-hopp kan skje til helgen! 60 % sjanse for suksess ifølge Elon
17.02.21: Mange har håpet på at SpaceX skulle foreta et hopp med SN10 denne måneden, men nå er det mulighet for at det skjer allerede til helgen! Det store spørsmålet er om SpaceX lykkes med landingen denne gangen – både SN8 og SN9 fikk problemer rett før landing og endte i et spektakulært flammehav på oppskytningsstedet. Les mer.

Suksess med Starlinkoppskytning, men første trinn bommet på droneskipet
16.02.21: Kl. 04.59 i dag tidlig norsk tid gjennomførte SpaceX en vellykket oppskytning av 60 nye Starlinksatellitter, den 19. Starlinkoppskytningen hittil. Oppskytningen skjedde fra Launch complex 40 (SLSC-40) på Cape Canaveral Space Force Station kl. 22.59 i går kveld lokal tid. Satellittene ble satt ut i bane, men rakettens første trinn nådde aldri droneskipet som ventet i Atlanterhavet. Les mer.

OPPDATERT: Kan bli et hoppforsøk for SN9 om få minutter!
02.02.21: Det amerikanske luftfartstilsynet ga i går klarsignal for SN9’s hoppforsøk. Med nydelig vær og lite vind i Boca Chica-området ligger det nå an til en oppskytning rundt kl. 21 norsk tid – SpaceX har nettopp startet å fylle tankene! En sheriffbil kjører nå rundt i området, uvisst av hvilken årsak, men det er ut til at en bil er stanset. Les mer.

Verden venter på et hopp!
28.01.21: Det andre testhoppet i stor høyde med SpaceX’s Starship skulle skjedd i ettermiddag/kveld norsk tid, men ting tyder på at det kan bli utsatt til i morgen. Det amerikanske luftfartstilsynet (FAA) skriver på sin nettside at oppskytning i dag er utsatt. Årsaken er trolig en manglende godkjenning fra FAA, og Elon Musk jobber i øyeblikket med FAA for å få til en oppskytning i dag. I skrivende stund ser det ut til at SpaceX faktisk nettopp har startet med å fylle opp tankene på SN9! Les mer.

Titans største hav kan være ti ganger dypere enn antatt
26.01.21: Romsonden Cassini som passerte Titan i 2014 gir oss fortsatt viktig informasjon om Saturns største måne. Nyere data indikerer at Titans største hav kan være mer enn 300 meter dypt. Om rundt 10 år er det planer om å skyte opp en undervannsbåt for å finne ut mer om Titans kyster og metansjøer! Les mer.

Mars i sikte!
12.12.20: SpaceX imponerte torsdag sterkt med sin første testflyvning i stor høyde – en utrolig prestasjon på tross at crasjlandingen helt i siste fase. SpaceX fikk verdifulle data og Elon twitret kort etter: "Mars, here we come!!" SpaceX forventer å bygge mer enn 50 prototyper før den endelige versjonen er klar for å ta menneskene til Mars. Les mer.

Avbrutt testhopp for SN8
09.12.20: SpaceX’ første forsøk på det første hoppet med Starship prototype SN8 fra basen i Boca Chica i Cameron County i Texas ble avbrutt – ett sekund før planlagt oppskytning kl. 23.30 i går kveld norsk tid. SN8’s test flight er neste trinn i utviklingen av et fullt gjenbrukbart transportsystem som vil være i stand til å frakte mennesker og nyttelast til jordbane, Månen, Mars og enda lenger. Les mer.

SpaceX’s Crew-1 docket med ISS
17.11.20: SpaceX’s Crew Dragon Resilience utførte en vellykket docking med Den internasjonale romstasjonen (ISS) kl. 05.01 i dag tidlig (norsk tid) etter en vellykket oppskytning fra NASAs Kennedy Space Center i Florida søndag. Ferden er den første av 6 sertifiserte bemannede ferder og er en del av NASAs Commercial Crew Program. De fire astronautene er NASA-astronautene Michael Hopkins, Shannon Walker og Victor Glover samt japanske Soichi Noguchi (JAXA). Les mer.

Piloten på Starlinertest trekker seg fra ferden
11.10.20: Boeing kunngjorde onsdag at det har skjedd en endring av mannskapet som skal foreta Boeing Crew Flight Test – den første bemannede testferden til Den internasjonale romstasjonen med Boeings nye kapsel CST-100 Starliner. NASA-astronauten Chris Ferguson har trukket seg til fordel for sitt viktigste mannskap: familien. Mannskapets stand-in Barry Wilmore trer nå inn som kaptein for ferden som skal skje i 2021. Les mer.

En frustrerende uke med en rekke avbrutte rakettoppskytninger!
06.10.20: Etter en svært frustrerende uke med ikke mindre enn 7 avbrutte oppskytningsforsøk for United Launch Alliance (ULA), SpaceX og Northrop Grumman som følge av dårlige værforhold og tekniske problemer like før liftoff, var det endelig et lyspunkt på den amerikanske østkysten fredag kveld da en rakett (den ene av to planlagte) kom seg opp fra Wallops Island i Virginia. Les mer.

Klart for historiens mest ambisiøse testprogram!
28.09.20: Antallet Starship-prototyper øker raskt, og SpaceX forventer å bygge mer enn 50 prototyper før den endelige versjonen er klar for å ta menneskene til Mars. Starship prototype SN7.1 ble nylig trykktestet til den gikk i luften for å teste den nye stållegeringen, noe som måtte skje før SN8 i oktober foretar sitt 18-kilometershopp med «bellyflop return». Les mer.

Ny testflight for Blue Origins New Shepard i dag!
24.09.20: Kunngjøringen om Blue Origins neste oppskytning kom tirsdag, bare to dager før oppskytningen som skal finne sted i dag kl. 17 norsk tid. Sist gang Blue Origin foretok en oppskytning var i desember i fjor – hele 9 måneder siden. Oppskytningen vil skje fra oppskytningsstedet i West Texas, og nyttelasten skal festes utvendig! Les mer.

Har deler av Vesta havnet på Bennu?
23.09.20: Observasjoner fra NASAs romsonde OSIRIS-REx tyder på at biter fra Solsystemets nest største asteroide Vesta en gang havnet på den karbonholdige asteroiden Bennu. Dette kaster nytt lys over de kompliserte banebevegelsene til asteroider og på den røffe dannelsen av Bennu som ble dannet fra fragmenter etter en voldsom kollisjon. Les mer.

Viktig milepæl for NASAs Artemisferd til Månen!
19.09.20: Både NASAs Artemis-program (også kalt Apollos’ tvillingsøster) som skal ta første kvinne og neste mann til Månen innen 2024 samt Europa Clipper-programmet skal benytte NASAs kommende Space Launch System (SLS) til å skyte opp de to respektive fartøyene det kommende tiåret. NASA og Northrup Grumman har nå fullført den første bakketesten av en fullskala faststoffrakett som skal benyttes på ferder etter Artemis III. Les mer.

Nok en Starship prototype klarte 150-metershoppet!
04.09.20: SN6 gjennomførte torsdag et 150-meters hopp i Boca Chica, Texas, bare få uker etter SN5s vellykkede hopp 4. august. Og som sist var det litt av et syn – og ganske uvirkelig – da den gigantiske 30 meter sylinderformede «termosen», eller «malingsspann» som noen også kaller farkosten, steg over damphavet! Les mer.

Alt klart for hopp med SN6 allerede denne uken!
26.08.20: På tredje forsøk ble det på søndag for første gang gjennomført en vellykket motortest med Raptormotoren SN29 på Starship SN6. Nok en prototype av romfartøyet Starship som skal ta menneskene til Mars (og kanskje også landsette Artemis-astronauter på Månen) er dermed klart for et hopp – det andre Starship-hoppet bare 7 dager etter vellykket kryogentest. Ingenting å si på tempoet i Boca Chica! Les mer.

Milliardkontrakter til SpaceX og ULA – Musk likevel ikke fornøyd
21.08.20: Romfartsselskapene SpaceX og ULA slo både Jeff Bezos’ Blue Origin og Northrop Grumman i konkurransen om å skyte opp spionsatellitter og annen hemmelig nyttelast for den amerikanske regjeringen, men Elon Musk kaller ULAs ikke-gjenbrukbare raketter for sløsing med skattebetalernes penger. Murringen fra Musk er resultat av en turbulent fortid. Les mer.

NASA-roveren Perseverance på vei til Mars!
07.08.20: NASAs Mars2020 Perseverance rover ble skutt opp fra Space Launch Complex 41 på Cape Canaveral Air Force Station i Florida kl. 13.50 (norsk tid) den 30. juli. Roveren skal finne svaret på om det en gang i fortiden har eksistert liv på Den røde planet – den gangen Mars var varmere og mer jordlignende. Les mer.

Det største skrittet mot Mars hittil!
05.08.20: Starship prototype SN5 – en gigantisk termos! – gjorde et nytt forsøk som ble avbrutt i natt norsk tid. Elon Musk telte selv ned fra 30 minutter, deretter hørtes sirenen 10 minutter før forventet oppskytning for å varsle alle beboere i området. Men, som i går, ble oppskytningen nok en gang automatisk avbrutt som følge et motorproblem. Men SpaceX-teamet satte alle kluter til for enda et forsøk, og denne gangen kom SN5 seg opp fra bakken i Boca Chica, Texas – et ekstremt vakkert og etterlengtet syn og det største skrittet mot Mars hittil! Les mer.

Elon Musk ba til høyere makter før landing!
03.08.20: Etter to måneder ombord på Den internasjonale romstasjonen (ISS) landet Doug Hurley og Bob Behnken trygt i Mexicogulfen kl. 20.48 i går kveld (norsk tid). SpaceX-sjef Elon Musk innrømmet at han hadde bedt til høyere makter før landingen. Dette var USAs første bemannede landing på vann siden Apollo i 1975 (i 1976 måtte russernes Soyuz 23 lande i en delvis frossen innsjø etter at den automatiske dockingen med romstasjonen Saljut 5 ikke lot seg gjennomføre) og et klart springbrett til å jobbe seg videre til Månen og Mars! Les mer.

SpaceX’ mål: 4 Starlinkoppskytninger i juni!
16.06.20: Lørdag ble 58 nye Starlinksatellitter samt tre satellitter fra et annet selskap skutt opp fra Cape Canaveral kl. 05.21 (11.21 norsk tid). Solen var så vidt synlig over horisonten, og med fantastiske værforhold var landingen på droneskipet synlig fra oppskytningsområdet 600 kilometer unna. SpaceX skjøt også opp 60 satellitter 3. juni, planlegger en oppskytning 22. juni, og håper å sette rekord med hele 4 oppskytninger i løpet av denne måneden!  Les mer.

SN4 eksploderte kort etter motortest!
Et voldsomt flammehav oppsto kort etter at SpaceX nettopp hadde fullført sin femte vellykkede motortest på Starship prototype SN4 29. mai. Noe under fartøyet førte til at gassen ble antent og skapte en kraftig eksplosjon. Romfartselskapets testprogram går ut på å teste avanserte prototyper av Starship i hurtig tempo, og slike feil kan være ekstremt lærerike for det videre forløpet. Les mer.

En ny æra for romfarten med Crew Dragons testferd onsdag!
25.05.20: En historisk hendelse skjer onsdag når Doug Hurley og Bob Behnken blir de første astronautene som skal skytes opp med SpaceX‘ nye romkapsel Crew Dragon. For første gang på nesten 10 år vil amerikanske astronauter igjen bli skutt opp fra amerikansk jord, og for første gang skal et privat romfartsselskap gjøre jobben. Dette markerer starten på en ekstremt spennende fremtid hvor innovative, private selskap nå også kommer på banen. Måne- og Marsbaser vil bli en realitet, to astronauter, en mann og en kvinne, skal lande på Månen i 2024, samme år som SpaceX har som mål å sende sitt nye romfartøy Starship til Mars. Les mer.

18 tonn romsøppel falt ukontrollert mot Jorden
13.05.20: Mandag falt et 18-tonns rakett-trinn ukontrollert ned gjennom atmosfæren og passerte direkte over både Los Angeles og New York City før det falt ned i Atlanterhavet rett utenfor kysten av Vest-Afrika kl. 17.34 norsk tid. Dette er det største og tyngste romsøppelet som har falt ukontrollert mot Jorden siden den amerikanske romstasjonen Skylab i 1979. Les mer.

Et skritt nærmere å bli en multiplanetarisk sivilisasjon!
09.05.20: Midt oppe i fødselen av Elon Musks sønn nr. seks gjennomførte SpaceX en vellykket motortest av en Raptormotor på Starship prototype SN4. Dette er et svært viktig skritt mot oppskytning av Starship – romfartøyet som skal trone på toppen av kjemperaketten Super Heavy (til sammen 118 meter!) og som skal sende menneskene til andre planeter. Det neste som skal skje er et hopp på 150 meter og som trolig vil skje om ca. en uke! Les mer.

Nå skal det skje: Baser på Månen!
02.05.20: NASA har nettopp valgt tre romfartsselskap som de neste ti månedene skal konkurrere om å utvikle det best egnede fartøyet for landing på Månens overflate og som skal ta de to neste astronautene – første kvinne og neste mann – til Månen innen 2024. Kontraktstildelingen var det siste som manglet for å landsette astronauter på vårt nærmeste himmelobjekt om fire år. Returen til Månen vil markere en global innsats for å teste systemene som trengs for videre ferder til Mars og lenger ut i Solsystemet. Les mer.

Starship SN4 besto kryogentest etter tre mislykkede forsøk!
29.04.20: Selv om en ubemannet eller bemannet ferd til Mars ennå ikke er helt forestående, jobber SpaceX iherdig for å få godkjent tidlige og nødvendige tester for å komme videre med Starship – Elon Musk vil ha transportsystemet i drift! Av de fire prototypene av romfartøyet er Starship SN4 den første fullskala prototypen som nå har passert testen. SpaceX var definitivt under press etter tre mislykkede forsøk. Les mer.

Starten på en ny æra i romfart når Doug Hurley og Bob Behnken skytes opp fra Cape Canaveral 27. mai!
23.04.20: NASA-sjef Jim Bridenstine annonserte fredag dato for oppskytning av første bemannede ferd (Demo-2) fra amerikansk jord siden 2011, noe som vil markere slutten på USAs avhengighet av Russland for å sende astronauter til Den internasjonale romstasjonen (ISS). Ferden blir siste trinn før NASA sertifiserer Crew Dragon for operasjonelle, langvarige ferder til ISS og vil gjøre NASA i stand til å fortsette den viktige forskningen på romstasjonen som også legger grunnlaget for fremtidig utforskning av Månen og Mars. Les mer.

SpaceX vant NASA-kontrakt for levering av nyttelast til Lunar Gateway
17.04.20: NASA har valgt SpaceX som hovedleverandør for levering av nyttelast til Lunar Gateway som skal gå i bane rundt Månen. Verdien av kontrakten er på rundt 7 milliarder dollar og skal gjelde i 15 år. SpaceX vant konkurransen foran tungvektere som Boeing, Northrup Grumman og Sierra Nevada Corporation (SNC). Les mer.

Ny ubemannet testflight for Boeings Starliner
08.04.20: For to dager siden kunngjorde Boeing at selskapet vil foreta en ny test av Starliner for å forvisse seg om at alle feil fra første testferd nå er korrigert og at alle utgifter vil bli dekket av selskapet selv. Nyheten om Boeings bedriftsansvar blir svært godt mottatt av NASA som tar «hatten av» for Boeing! Les mer.

Å surfe på en supernova
04.03.20: To forskere ved Harvard University mener at energien fra en supernovaeksplosjon kan benyttes av tilstrekkelig avanserte sivilisasjoner til å akselerere fartøy som kan surfe på lyset og trykkbølgen fra en eksploderende stjerne på samme måte som surfere på stranden bruker bølgene til å oppnå stor fart. Finnes det en armada av seil rundt stjerner som snart skal eksplodere? Les mer.

Japan kan bli første nasjon til å lande på marsmånen Phobos
25.02.20: Japan planlegger å skyte opp både lander og rover til Mars’ største måne Phobos, ta prøver av overflaten samt kartlegge overflaten både av Phobos og den ytterste (og minste) månen Deimos. Dersom de lykkes, vil prosjektet kunne bli et springbrett for å få fart i planene om å sende mennesker til Den røde planet! Les mer.

Cygnus med sjokolade, oster og vitenskapelige instrumenter til romstasjonen!
18.02.20: En Northrop Grumman Antares 230-rakett med den 13. kontraktfestede forsyningsferden til den internasjonale romstasjonen (ISS) ble skutt opp fra oppskytningsrampe LP-0A på NASAs Wallops Flight anlegg på Wallops Island i Virginia klokken 21.21 lørdag kveld, (norsk tid), og romfartøyet Cygnus dokket endelig med romstasjonen i dag formiddag. Les mer.

Ny sonde skal ta kunnskap om Solen til nye høyder!
11.02.20: Solsonden Solar Orbiter ble skutt opp fra Launch Complex 41 på Cape Canaveral Air Force Station i Florida kl. 05.03 (norsk tid) i går for å starte på sitt syv år lange oppdrag. Sonden har med seg 10 topp moderne instrumenter som skal studere Solen og også gi oss de første bildene av Solens polområder. Solen holder oss i live, men representerer også en fare for oss mennesker – Solens magnetfelt kan skape eksplosjoner som kan danne solstormer og dermed ødelegge satellitter og skade astronauter. Å forstå Solen er derfor ekstremt viktig. Les mer.

Fjerde oppskytning av Starlinksatellitter
30.01.20: Nok en vellykket oppskytning av SpaceX’s Starlinksatellitter ble foretatt fra Space Launch Complex 40 (SLC-40) på Cape Canaveral Air Force Station i Florida. Oppskytningen skjedde til planlagt tid kl. 15.06 (norsk tid) onsdag 29. januar. Hittil er 240 satellitter skutt opp, og målet er å skyte opp 42 000 slik at hele kloden kan tilbys høyhastighets bredbånd (med kort forsinkelsestid), inkludert til områder som ikke har hatt dette tilbudet tidligere. Les mer.

2020 – banebrytende år for utforskning av rommet!
29.01.2020: I tiåret som har gått har flere nasjoner rettet blikket mot både Månen og Mars, og 2020-årene blir tiåret når disse planene settes i verk! I året som kommer er det planlagt fire ferder til Mars – tre rovere og en sonde. Når det gjelder kommersielle ferder, skal både SpaceX og Boeing sende astronauter ut i rommet, begge samarbeider også med NASA om å sende astronauter til Den internasjonale romstasjonen (ISS), noe som vil markere slutten på USAs avhengighet av Russland hvor kostnadene har vært 75 millioner dollar pr. astronaut pr. tur. Når det gjelder asteroider skal USA dette året foreta en prøve av asteroiden Bennu, mens Japan skal bringe tilbake en prøve fra asteroiden Ryugu i desember. Solsonden Solar Orbiter vil også komme nærmere Solen enn noen gang tidligere (kun 0,28 AE). Av astronomiske himmelbegivenheter kan vi det kommende året blant annet oppleve flere sjeldne og bemerkelsesverdige samstillinger, deriblant en såkalt «supersamstilling» av samme type som kanskje er forklaringen på Betlehemsstjernen! Les mer.

Tilbakeblikk på året som har gått
29.01.20: Året startet med en historisk passering av nok et kuiperbelteobjekt – det fjerneste objektet som hittil har vært besøkt av et romfartøy. I april klarte man «det umulige»: å ta det aller første bildet av et av Universets merkeligste fenomen: et sort hull! Gjest nr. 2 fra et annet solsystem ble også oppdaget, og en ny avstandsrekord ble notert: en stjerne hele 9 milliarder lysår unna!
50-årsjubileet for den første Månelandingen ble markert over hele kloden, og nok en gang ser det ut til å være et kappløp på gang – flere nasjoner og romfartsselskaper har planer om bemannede ferder til Månen. For første gang i historien fikk også Månens bakside besøk av en lander da Kina foretok en vellykket landing i Von Kármán-krateret på den sydlige halvkule, mens Israels håp om å bli den fjerde nasjonen til å foreta en myklanding på Månen røk da fartøyet Beresheet dundret ned i Månens overflate. Og som det første amerikanske romfartøy i historien, klarte SpaceX å docke med Den internasjonale romstasjonen (ISS). Både SpaceX og Boeing hadde planer om å sende astronauter til ISS i 2019, men dette er nå utsatt og vil etter alle solemerker skje i 2020. Les mer.

Alt gikk etter planen under sikkerhetstest av Crew Dragon!
19.01.20: Romfartsselskapet SpaceX foretok kl. 16.30 i ettermiddag (norsk tid) en vellykket test av kapselen Crew Dragon som skal skytes bort fra raketten dersom det skulle oppstå problemer under fremtidige oppskytninger. Testen ble utført fra Launch Complex 39A (LC-39A) på NASAs Kennedy Space Center i Florida og var den siste større testen før første bemannede ferd i februar–mai. Les mer.

Vellykket oppskytning av europeisk planetjeger
28.12.19: Onsdag 18.12 kl. 09.54 (norsk tid) ble ESAs Cheops-observatorium skutt opp fra Fransk Guyana for å undersøke spennende planeter rundt relativt nære og lyssterke stjerner. Observatoriet blir plassert i solsynkron bane rundt Jorden for å gi svært interessant kunnskap om planetenes størrelse, sammensetning og atmosfære. Les mer.

Starliner landet trygt i New Mexico
22.12.19: Boeings ubemannede kapsel Starliner har nå landet trygt i White Sands, New Mexico etter at den planlagte ferden mot Den internasjonale romstasjonen (ISS) ble avbrutt som følge av softwarefeil og kapselen derfor ikke hadde tilstrekkelig drivstoff til å dokke med ISS hvor en rekke tester var planlagt. Ferden skulle være den siste testferden før den første bemannede ferden i 2020. Les mer.

NASA har valgt landingssted for OsirisRex!
19.12.19: OSIRIS-Rex-teamet har benyttet de siste månedene til å undersøke fire aktuelle landingssteder på den ekstremt steinete asteroiden Bennu og har nå Nightingale som førstevalg for prøvetakingen som etter planen skal skje i august 2020. Les mer.

Nye organiske forbindelser funnet i ispartikler på Enceladus
08.10.19: Nye typer av karbonholdige forbindelser – ingredienser i aminosyrer – har blitt oppdaget i fontenene som spruter ut fra Saturns måne Enceladus. Funnene er resultat av grundige undersøkelser av data fra NASAs Cassiniferd. Les mer.

Europa og USA forbereder seg til asteroidemanøver
07.09.19: Asteroideforskere og romfartsingeniører fra USA, Europa og andre steder i verden samles i neste uke i Roma for å diskutere et ambisiøst mål: å endre banen til en asteroide ved hjelp av to fartøyer for å demonstrere at teknikken er en nyttig forsvarsmetode for vår planet. Les mer.

16 år siden oppskytningen av Spitzerteleskopet
31.08.19: 25. august 2003 ble NASAs romteleskop skutt ut i bane rundt Solen. Siden den gang har Spitzer ved hjelp av infrarødt lys løftet sløret av kosmos – fra vårt eget solsystem til fjerne galakser. Spitzers hovedoppdrag varte i 5 ½ år og endte da teleskopet gikk tom for den flytende heliumkjølevæsken som var nødvendig for å operere to av de tre instrumentene. Men romteleskopets passive kjølesystem gjorde at deler av det tredje instrumentet kunne opereres i enda 10 år. Prosjektet skal etter planen ende i januar 2020. Les mer.

En utfordring å lande på Bennu
17.08.19: Romsonden OSIRIS-REx ankom i fjor nærjordsasteroiden Bennu – en kampestein med en diameter litt større enn høyden på Empire State Building. Dette er USAs første ferd for å ta en prøve av en asteroide, og målet er å hente ut minst 60 gram fra overflaten og bringe prøven tilbake til Jorden i september 2023. På dette tidspunkt skulle man ha valgt landingssted, men som følge av det svært røffe terrenget på Bennu, har teamet nå plukket ut fire mulige steder som skal undersøkes videre før man tar det endelige valget. Les mer.

Artemisgenerasjonen – generasjonen som sender menneskene tilbake til Månen
09.08.19: NASA har bestemt å landsette amerikanske astronauter – den første kvinnen og den neste mannen – på Månens overflate innen 2024. Gjennom NASAs Artemis-program vil det bli tatt i bruk ny og innovativ teknologi for å utforske mer av Månen enn noen gang tidligere. NASA skal samarbeide med kommersielle, internasjonale aktører for å etablere bærekraftige ferder innen 2028, og kunnskapen man innhenter på og rundt Månen vil bli benyttet til å ta det neste store skrittet – å sende astronauter til Mars. Les mer.

Nytt kappløp mot Månen
02.06.19: Etter nesten 50 års dvale er Månen på nytt blitt et forlokkende mål for flere aktører. Sist ut i rekken er Amazon-sjefen Jeff Bezos som nylig viste frem fartøyet Blue Moon som etter planen skal sende mennesker til Månen og tilbake innen 2024. Les mer.

Krasjlanding på Månen
21.05.19: Håpet om å være det fjerde landet til å foreta en myklanding på Månen røk da det israelske fartøyet Beresheet dundret ned i Månens overflate 11. april som følge av problemer under nedstigningen. «Space is not easy», men mye ble likevel oppnådd, og det israelske romfartsselskapet SPACEIL vil likevel få 1 million $ fra XPRIZE. Les mer.

Nye observasjoner av Mars’ største måne
15.05.2019: For første gang har NASAs Mars Odyssey orbiter klart å ta bilde av Mars’ største måne Phobos under dens fullmånefase. Hver farge i bildet representerer et temperaturintervall, og bildene ble tatt med Odysseys infrarøde kamera som har studert denne månen siden september 2017. De nye observasjonene kan kanskje hjelpe forskerne å forstå hvilken sammensetning Phobos har. Les mer.

Suksess og trøbbel for SpaceX i april
02.05.2019: 11. april gjennomførte SpaceX nok en imponerende oppskytning med Falcon Heavy og med vellykkede landinger med alle tre rakettene. Påfølgende helg meldte imidlertid SpaceX at midtraketten var tapt som følge av høye bølger rundt droneskipet, og 20. april gikk det heller ikke bra under en motortest av kapselen Crew Dragon som etter planen skal frakte astronauter ut i rommet senere i år. Les mer.

Se nærbilder fra Bennus nordlige halvkule!
17.03.2019: NASAs romsonde OSIRIS-Rex går nå i bane rundt den karbonholdige asteroiden Bennu for å kartlegge objektet i detalj, og de siste bildene viser spektakulære detaljer fra et steinete område på objektets nordlige halvkule. Asteroidens størrelse, sammensetning og potensielt farlige bane gjør den til et av de mest fascinerende og tilgjengelige nærjordsobjektene og derfor et perfekt mål for OSIRIS-REx-prosjektet. Les mer.

Ny milepæl for SpaceX
10.03.2019: Elon Musks romfartsselskap SpaceX utførte nylig en vellykket docking med den internasjonale romstasjonen (ISS) og gjennomførte deretter en vellykket retur til Jorden. Planen er å sende en bemannet ferd til ISS allerede i juli. Les mer.

Stille fra MarCO
17.02.2019: Det er nå rundt en måned siden ingeniørene har hørt fra de to minifartøyene MarCO som i fjor fulgte NASAs InSight-sonde til Mars. Prosjektet anses likevel som en enorm suksess og viser at man er i stand til å pushe grensene for miniatyrisert teknologi. Les mer.

2019 kan bli et imponerende år for romfarten!
17.01.19: I det kommende året får vi både oppleve tre formørkelser, at Månen okkulterer Jupiter og Saturn, samt en sjelden Merkurpassasje. Men 2019 blir likevel året hvor romfarten vil dominere. Allerede første nyttårsdag passerte romsonden New Horizons kuiperbelteobjektet Ultima Thule – det ytterste objektet som noen gang har blitt besøkt av et romfartøy. 3. januar gjennomførte Kina historiens første landing på Månens bakside, og i resten av 2019 venter en rekke utrolig spennende oppskytninger og vitenskapelige ferder av både USA, ESA, Japan, Kina og India. I tillegg er det også 50-årsjubileum for det første mennesket på Månen med Apollo 11! Les mer.

Dristig, men vellykket landing på Månens bakside!
04.01.19: For første gang i historien, og nesten nøyaktig 50 år etter månelandingen, gjennomførte Kina torsdag en vellykket landing på baksiden av Månen som er svært annerledes enn siden som vender mot Jorden. Undersøkelsene fartøyet skal utføre kan kanskje gi svar på hvordan Månen ble dannet. Les mer.

Sensasjonelle bilder av «snømann» fra Solsystemets dannelse
02.01.2019: Et mer interessant objekt enn Ultima Thule er vanskelig å se for seg. I kveld kom de aller første spektakulære nærbildene som allerede har gitt forskerne fantastisk ny kunnskap om Kuiperbeltet. Ultima Thule er det første kontaktbinære objekt som noen gang er besøkt av et romfartøy og er å sammenligne med en tidsmaskin som tar oss tilbake til starten av Solsystemets barndom! Les mer.

Historisk passering av mystisk objekt ytterst i Solsystemet 1. nyttårsdag!
30.12.2018: Første nyttårsdag kl. 06.33 norsk tid passerer romsonden New Horizons kuiperbelteobjektet Ultima Thule – det fjerneste objektet som hittil er besøkt av et romfartøy. New Horizons ble berømt for sine nærobservasjoner av Pluto og dens måner i 2015. Foreløpig vet vi svært lite om Ultima Thule, verken om formen, om det er snakk om ett, to, eller til og med en hel sverm av småobjekter, men snart vil denne nye verdenen langt der ute i Solsystemets bakgård avsløre sine hemmeligheter! Les mer.

InSight har tatt sin første selfie!
18.12.2018: NASAs romsonde InSight som landet på Mars 26. november og som skal foreta den første grundige undersøkelsen av hvordan planeten ble dannet for 4,5 milliarder år siden, har nå tatt sin første selfie som viser landerens solcellepaneler og plattform. Les mer.

Kepler har satt en ny og lovende kurs for fremtidige generasjoners utforskning av vår galakse
10.12.2018: Etter ni års utforskning har NASAs Keplerteleskop gått tom for drivstoff og er nå pensjonert i den banen den befinner seg. Teleskopet har overgått alle forventninger og ryddet veien for å søke etter liv både i og utenfor Solsystemet. Les mer.

Snart klart for landing på Mars!
26.11.2018: Kl. 20.54 i kveld vil romsonden InSight ha fullført sin syv måneder lange ferd til Mars – en reise på 484 773 000 kilometer og med en toppfart på 10 000 km/t – hvor den skal utføre den første grundige undersøkelsen av hvordan planeten ble dannet for 4,5 milliarder år siden. Les mer.

Nedtelling til oppskytning av ICON
25.10.18: Fredag 26. oktober skal ICON (Ionospheric Connection Explorer) skytes opp fra Cape Canaveral Air Force Station i Florida. Fartøyet skal studere den dynamiske sonen høyt oppe i atmosfæren hvor jordvær møter romvær – en dynamisk effekt som kan påvirke kommunikasjon, satellitter og astronauter. Kombinasjonen av lokale målinger og avstandsmålinger vil hjelpe forskerne med å få en bedre forståelse av dette området og hvordan det endrer seg. Les mer.

Europeisk romsonde skal løse Merkurs mysterier
24.10.18: Natt til lørdag ble den europeisk-japanske sonden BepiColombo sendt ut i rommet med en Ariane 5-rakett fra Fransk Guyana for å utforske Merkur – den mystiske planeten innerst i Solsystemet. Oppskytningen var vellykket, og alt ser foreløpig ut til å fungere helt fint idet sonden har lagt i vei på sin 7 år lange ferd innover mot Solsystemets minste planet. Les mer.

Marshimmelen er i ferd med å klarne!
02.09.18: Den globale støvstormen som har herjet Mars siden slutten av mai fortsetter å avta, og forskerne har håp om at marsroveren Opportunity snart vil få nok sollys til å igangsette prosedyrer for å starte den opp igjen. Les mer.

Første glimt av Bennu!
26.08.18: Etter to år i rommet har romsonden OSIRIS-REx nylig fått øye på asteroiden Bennu og startet på siste del av ferden mot målet. 17. august klarte sondens PolyCam-kamera å ta et bilde i en avstand av 2,3 millioner kilometer. OSIRIS-REx er NASAs første prosjekt for å besøke en nærjordsasteroide. Sonden skal ta en prøve av overflaten og bringe denne tilbake til Jorden i 2023. Les mer.

Habayusa2 straks fremme ved asteroiden Ryugu!
26.06.18: I morgen 27. juni vil den japanske romsonden Hayabusa2 komme frem til asteroiden Ryugu. Romsonden befinner seg nå kun 20 kilometer fra den 900 meter store asteroiden, og de siste bildene viser at den har en firkantet form og har en svært variert topografi. Les mer.

TESS snappet testbilde under flyby av Månen
17.06.18: Nylig fullførte NASAs neste planetjeger, Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), en flyby av Månen. Fartøyet passerte i en avstand på 8000 kilometer og fikk dermed ekstra drahjelp av Månens tyngdekrefter på ferden mot sin endelig arbeidsbane. Les mer.

NASA har mistet kontakten med Opportunity som følge av enorm støvstorm!
16.06.18: Vår naboplanet Mars er nå nesten gulfarget som følge av en støvstorm som herjer over store deler av planeten. Som følge av stormen har NASA mistet kontakt med kjøretøyet Opportunity. I sommer får vi en unik mulighet for å følge utviklingen av stormen siden Mars kommer nærmere Jorden enn på 15 år! Les mer.

Historiens første sonde til Solen!
22.05.2018: 31. juli sender NASA ut en sonde som skal besøke det siste store objektet i Solsystemet som vi aldri har besøkt på nært hold med et ubemannet fartøy: Solen selv! Solsonden Parker skal etter hvert komme ekstremt nær den sydende Solen, trosse voldsomme temperaturbelastninger og gjøre direkte målinger i Solens atmosfære. På det nærmeste vil sonden være bare 6,2 millioner kilometer fra den ildsprutende og stekende hete soloverflaten. Dette blir aller første gang vi besøker overflaten av en stjerne, og sonden vil gi svar på flere mysterier rundt Solen, solatmosfæren og dens påvirkning av omgivelsene, inkludert Jorden. Les mer.

InSight på vei mot Mars
12.05.2018: 5. mai ble NASAs Insight sonde skutt opp fra Vandenberg Air Force Base i California og har nå kurs mot Mars med planlagt landing 26. november. Landingsstedet er Elysium Planitia like nord for ekvator – et perfekt sted for å utforske Mars’ indre. Les mer.

Bildescoop i Kuiperbeltet
16.02.2018: NASAs romsonde New Horizons rettet nylig sitt kamera mot et område med stjerner, tok et bilde og laget historie! Les mer.

Musk – Mars – Månen – Multiplanetarisk!
02.02.2018: Tirsdag 6. februar skal Elon Musk og hans firma SpaceX skyte opp raketten Falcon Heavy som vil kunne frakte dobbelt så mye nyttelast til rommet som andre eksisterende rakettsystem. Det knytter seg stor spenning til jomfruturen – ifølge Musk blir det «garantert spennende», det er nemlig høy risiko forbundet med kjemperaketten. Uansett vil testen av Falcon Heavy være første skritt på veien til å gjøre menneskene interplanetariske og dermed også være et viktig skritt på veien til at vi blir en interstellar sivilisasjon. Les mer.

Spektakulært astronomiår i vente!
24.12.2017: 2017 var året da det for første gang ble registrert lys fra et fenomen som forårsaket målbare gravitasjonsbølger, da Cassinisonden gjorde sist siste stupdykk inn i ringplaneten Saturn, da vi fikk celebert besøk av en gjest fra et annet solsystem og ikke minst: da vi fikk nyheten om at det planlegges å sende mennesker til Mars allerede om 7 år! Og hva skjer i 2018? Vi vil blant annet få oppleve to totale måneformørkelser, en solformørkelse og fantastiske samstillinger i tillegg til at Mars kommer ekstremt nær Jorden. 2018 vil bli et år med flere milepæler innen romvirksomhet, blant annet en sonde som ankommer en nærjordsasteroide, den første turistferden til Månen og et mystisk Kuiperbelteobjekt som vil få besøk av romsonden New Horizons! Les mer.

Avansert trådløst nettverk og utstyr for å returnere mindre romfartøy tilbake til Jorden
27.11.2017: TechEsSat-6-satellitten er en del av en rekke pågående programmer for å demonstrere Exo-Brake-fallskjermen og avansert kommunikasjons- og trådløse sensornettverk som vil hjelpe NASAs avanserte bemannede og ubemannede utforskning, redusere kostnader ved nye ferder og forenkle tilgangen til rommet. Gjennom teknologisk innovasjon vil mindre fartøy muliggjøre helt nye måter å bygge romfartøy for å utføre en rekke aktiviteter i rommet og med store muligheter for å skaffe viktig vitenskapelig kunnskap. Les mer.

James Webb-teleskopets første mål i rommet
18.11.2017: Babygalakser ekstremt langt unna, organiske molekyler i stjernedannende skyer samt kjempeplaneten Jupiter i vårt eget solsystemet er blant de aller første målene som det nye og svært kraftige romteleskopet James Webb skal studere i 2019. Les mer.

Elon Musk vil sende mennesker til Mars i 2024
09.10.17: Det private romfartsselskapet SpaceX planlegger å sende sin første last til Mars i 2022 og landsette mennesker der innen 2024. Dette ble uttalt av SpaceX’ grunnlegger Elon Musk på den 68. International Astronautical Congress (IAC) i Australia 29. september. Dette blir dermed starten på koloniseringen av Mars og Solsystemet! Les mer.

USA skal tilbake til Månen – og deretter til Mars!
09.10.17: På det første møtet til National Space Council siden 1993 er det nå offisielt at Trump-administrasjonen ønsker å sende astronauter tilbake til Månen og bruke Månen som et springbrett før amerikanske astronauter setter fotavtrykkene på Den røde planet. Årsaken til planene er både et ønske om å pushe grensene videre ut i rommet og å gjenopprette USAs ledende rolle i rommet. Les mer.

Cassinis siste stupdykk – en spektakulær slutt for en av de mest vellykkede ferdene som noen gang har blitt gjort i vårt solsystem
15.09.17: Cassiniferden har revolusjonert vår forståelse av ringplaneten, dens komplekse ringer, det store utvalget av måner samt planetens dynamiske magnetiske miljø. Cassini er den sonden som har blitt sendt lengst av sted for å gå i bane rundt et himmellegeme og har gjort forbløffende resultater og totalt endret vår forståelse av planetdannelse. Når Cassini styrter inn i Saturnatmosfæren i dag etter to tiår i rommet, etterlater den seg en rik vitenskapelig og teknisk arv Les mer.

“Boeing blue” og sort og hvit eleganse i rommet!
13.09.17: I januar i år viste Boeing frem romdraktene som astronautene skal bruke ombord på firmaets Starliner-kapsel. Space X har nå vist frem sine drakter – elegante, kroppsnære romdrakter i sort og hvitt som skal brukes av astronauter til og fra Den internasjonale romstasjonen og andre destinasjoner. Les mer.

Gratulasjoner fra president Trump
05.09.17: NASA-astronaut Peggy Whitson slo mandag rekorden for lengst opphold i rommet av en amerikansk astronaut, noe som ble feiret med en telefon fra president Donald Trump, hans datter Ivanka og Whitsons astronautkollega Kate Rubins mens Whitson befant seg ombord på et NASA-fly tilbake til Houston etter en vellykket landing i Kazakhstan. Les mer.

Se Cassini fare forbi Saturns ringer!
29.08.17: I en spektakulær video laget med 21 bilder tatt med NASAs Cassini-sonde i løpet av 4 minutter 20. august kan man se Saturns berømte ringer stryke forbi. Cassini har utført slike dykk hver 6,5 dag siden sist i april, under den siste fasen av ferden. Les mer.

Dragon med iskrem til astronautene på romstasjonen!
16.08.17: Et SpaceX Dragon lastefartøy med 3 tonn forsyninger, utstyr og til og med iskrem til astronautene, ankom i dag den internasjonale romstasjonen (ISS). Dragons 36. flight er et klart tegn på SpaceX’s rolle som NASA-leverandør, den voksende kommersielle industrien og menneskehetens søken etter å utforske Universet, sier NASA- astronaut Jack Fischer ombord på ISS. Les mer.

“Brennende” elv oppdaget fra ISS
11.08.17: NASA-astronaut Jack Fischer, en av de seks som nå befinner seg på den internasjonale romstasjonen (ISS) tok dette fantastiske bildet den 6. august. Du kan følge Fischer på Twitter @Astro2fish og ta en titt på flere av bildene hans fra rommet! Les mer.

Siste natt med midnattssol på fastlandet!
03.08.17: I Gamvik i Finnmark fikk vi mandag oppleve siste natten med midnattssol da vi var invitert til å holde foredraget Out of space på festivalen Kulturdugnad Gamvik – ytterst ute mot Barentshavet! Les mer.

Lift off for Space X’s første Falcon Heavy-rakett i november
31.07.17: Ifølge Elon Musk skal den aller første av selskapets kjemperaketter, Falcon Heavy, skytes opp i november. Falcon Heavy vil bli den kraftigste amerikanske raketten som er bygget siden måneraketten Saturn V. Den nye raketten vil bli i stand til å frakte verdens største nyttelaster og planlegges benyttet for reiser til Månen og Mars. Les mer.

Se ekspedisjon 52 ankomme ISS!
Kl. 17.40 i ettermiddag (norsk tid), fredag 28. juli er det planlagt oppskytning av den russiske Soyous-raketten fra Baikonur Cosmodrome hvor de tre nye besetningsmedlemmene NASA-astronauten Randy Bresnik, Sergey Ryazanskiy fra Roscosmos og Paolo Nespoli fra ESA skal reise til den internasjonale romstasjonen (ISS). Og både romstasjonen og kapselen blir det mulig å få et glimt av på norsk himmel sent i kveld! Les mer.

Juno flyr over Jupiters røde flekk 10. juli!
04.07.17: Om under en uke vil NASAs Junosonde fly rett over Jupiters store røde flekk, Solsystemets største og mest seiglivede storm, som har på gått i over 350 år. Dette blir første gangen vi får se dette fenomenet på virkelig nært hold. Les mer.

Studenter foreslår sonde som skal undersøke Apophis
10.06.17: Fredag 13. april 2029 kommer den 350 meter store asteroiden Apophis til å suse rekordnær forbi Jorden. Selv om vi vet at Apophis ikke kommer til å kollidere med oss, muliggjør den ekstreme nærpasseringen undersøkelser som blant annet er svært viktige for å avbøye asteroider som en gang i fremtiden kan true med å kollidere med vår planet. Les mer.

Ingen fast kjerne i Jupiters indre?
28.05.17: Nye og overraskende data fra romsonden Juno tyder på at Jupiter er annerledes enn det man tidligere har antatt samt at den kan ha en mye større kjerne uten en klar yttergrense. Les mer.

Romsonde stuper mellom Saturn og ringsystemet
02.05.17: Romsonden Cassini har i 13 år gått i bane rundt den spektakulære ringplaneten Saturn for å utforske både planeten, ringene og månene. Drivstoffreservene er snart oppbrukt, og de siste restene benyttes til å styre sonden stadig nærmere Saturn og til slutt inn i planetens atmosfære. Cassini har revolusjonert vår kunnskap om Saturn-systemet, og de siste månedene av ferden vil gi oss virkelig fascinerende nærbilder av planetens atmosfære og ringsystem. Les mer.

Brudd i et av hjulene på Marsroveren Curiosity
21.03.17: Curiosity har virkelig levd opp til forventningene, men også på Den røde planet har hjul begrenset levetid ... Les mer.

Snart klart for neste bemannede ferd til Månen!
05.03.17: Den private romorganisasjonen SpaceX har inngått avtale med to privatpersoner om å sende disse rundt Månen og tilbake til Jorden mot slutten av 2018. Dette blir den første bemannede ferden til Månen siden måneferdene ble avsluttet i desember 1972. Les mer.

SpaceX bringer viktige forsyninger til ISS
18.02.17: Etter å ha avbrutt dagens oppskytningsforsøk 10 sekunder før lift-off er det klart for et nytt forsøk i morgen. Her på astroevents kan du lese om ferden og følge oppskytningen live! Les mer.

Nanosonder kan undersøke Proxima b
16.02.17: I august kunngjorde en internasjonal forskergruppe en sensasjonell og epokegjørende oppdagelse av en jordlignende planet i beboelig sone rundt vår nærmeste nabostjerne. Planeten er den mest jordlignende vi kjenner til nå, og vi vil aldri kunne oppdage en nærmere planet i beboelig sone. Men hvordan undersøker vi planeten? Breakthrough Starshot-prosjektet planlegger å sende små sonder ved hjelp av seil og laser. Les mer.

SpaceX tester ut Falcon 9-rakett på historisk oppskytningsplattform!
15.02.17: En SpaceX Falcon-rakett ble nylig testet på den historiske plattformen som ble benyttet både til måneferdene og senere til romfergene. Planen er også å benytte plattformen til å sende opp astronauter til Den internasjonale romstasjonen. Les mer.

Eksperimenter med vektløst vann – nyttig for fremtidige ferder i rommet
08.02.17: Hvordan oppfører vann og andre væsker seg i vektløs tilstand? Dette spørsmålet er svært viktig å få svar på for å kunne sende større romfartøy til andre planeter og asteroider. Les mer.

New Horizons finsiktes mot nytt Kuiperbelteobjekt
07.02.17: Romsonden New Horizons ga oss i juli 2015 fantastiske og sensasjonelle nærbilder av Pluto etter å ha vært underveis i mer enn 9 år. Om to år skal vi få se de første nærbildene av et nytt isobjekt ytterst i Solsystemet – 6,4 milliarder kilometer fra Jorden, og en viktig kursjustering er nettopp gjennomført for å sikte sonden inn på målet. Les mer.

Marsroveren Curiosity har funnet nok en meteoritt!
26.01.17: Roveren Curiosity har snublet over sin tredje meteoritt på Den røde planet! Dette er den åttende meteoritten som hittil er funnet med NASAs rovere, og underlig nok har alle disse vært jernmeteoritter. Vi vet ennå ikke hvor disse steinene kommer fra, men så snart vi inntar Den røde planet vil vi få vite hvor mange av disse som stammer fra vår egen klode! Les mer.

2016 var året da vi fant en jordlignende planet rundt vår nærmeste nabostjerne. Finner vi en ny planet i vårt eget solsystem i året som kommer?
12.12.16: I løpet av 2016 er det gjort flere spektakulære, epokegjørende og historiske oppdagelser innenfor astronomien – oppdagelser som åpner helt nye muligheter både for forskningen og menneskeheten og som vil få stor betydning for vår fremtid. Trolig vil året 2016 bli omtalt av mennesker i millioner av år. Året som ligger foran oss kan også bli ekstremt spennende – kanskje finner vi en ny planet i vårt eget solsystem ... Les mer.

Farvel, Rosetta!
29.09.16: Fredag 30.09 avsluttes Rosetta-prosjektet som i mer enn to år har studert komet 67P/Churyumov–Gerasimenko. Hovedsonden har sirklet rundt kometkjernen i lav høyde mens Philae har stått på overflaten siden november 2014. Sonden har gitt oss fantastisk informasjon om kometer og har vist oss hvordan utbrudd på kometkjernen forsyner komethodet og komethalen med gass og støv. Les mer.

Spektakulære bilder av lagdelte fjellformasjoner på Mars!
14.09.16: Mars’ lagdelte geologiske fortid avdekkes i imponerende detaljer i disse nye bildene som til forveksling kunne vært tatt i en av USAs nasjonalparker i det sørvestlige USA. Bildene er tatt av NASAs Curiosity-rover som holder på å utforske Murray Buttes-området i nedre del av det 5500 meter høye fjellet Mount Sharp midt i Gale-krateret. Les mer.

Ny marsrover skytes opp i 2020 – et nytt steg mot en bemannet ferd til Den røde planet!
12.09.16: Den nye NASA-roveren vil gi oss ny kunnskap om hvordan de første menneskene som en dag ankommer Den røde planet vil kunne utnytte ressursene som allerede finnes på marsoverflaten.  Les mer.

OSIRIS-REx på vei mot Bennu!
09.09.16:  Oppskytningen av romsonden Osiris-REx skjedde fra Cape Canaveral Air Force Station klokken 01.05 norsk tid i natt. Dette er USAs første ferd for å hente en prøve av en asteroide, og sonden er nå på vei mot den 60 tonn tunge nærjords-asteroiden Bennu – en kampestein med omtrent samme høyde som Empire State Building – hvor den skal hente ut minst 60 gram fra overflaten på asteroiden og bringe prøvene tilbake til Jorden i september 2023. Les mer.

Philae er funnet!!
06.09.16:  Etter å ha lett etter landingssonden Philae i nesten to år, og under en måned før hele Rosetta-prosjektet blir avsluttet, har ESAs forskerteam endelig funnet den lille landingssonden på overflaten av komet 67P/Churyumov-Gerasimenko! Bilder tatt med Rosetta-sonden som går i lav bane rundt kometkjernen, viser at Philae står kilt inn i en mørk sprekk. Les mer.

Romsonden OSIRIS-REx – første trinn mot kolonisering av Solsystemet
31.08.16:  Menneskenes ekspansjon i rommet vil få en kickstart med NASAs asteroideprosjekt OSIRIS-REx – et prosjekt som starter 8. september, og som vil være avgjørende både for utnyttelsen av de eventyrlige naturressursene som finnes i asteroider og for den fremtidige koloniseringen av Solsystemet. Les mer.

Rosettaprosjektet nærmer seg slutten, men hvor er Philae?
09.08.16: Det er nå to år siden ESAs romsonde, kometjegeren Rosetta, ankom kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko, og ferden vil snart avsluttes med en kontrollert kræsjlanding på kometens overflate. Men hvor er Philae? Les mer.

Juno skal finne svaret på Solsystemets og vår egen opprinnelse!
4. juli ankommer romsonden Juno kjempeplaneten Jupiter for å finne svar på noen av de aller viktigste spørsmålene vi kan stille oss. Hvorfor er vi her? Hvor kommer vi fra? Jupiter er stedet å reise ikke bare for å forstå vår opprinnelse, hvordan Solsystemet ble dannet og hvor Jorden fikk vannet og sine organiske molekyler fra, men også hvorvidt vi er et typisk planetsystem i kosmos. Ingen romsonder har tidligere beveget seg så nær Jupiter eller trengt så dypt ned i strålingsbeltene. Med romsonden Juno åpner vi dører som aldri tidligere har blitt åpnet. Les mer.

Spektakulært nordlys filmet fra ISS i ultra HD
27.04.16: Utrolige HD-bilder av dansende nordlys slik du aldri tidligere har sett, er nylig blitt tatt fra Den internasjonale romstasjonen (ISS) som svever 400 kilometer over bakken. Les mer.

Menneskenes fremtid er i verdensrommet!
Vi står på terskelen til å ta skrittet fra en jordbundet sivilisasjon og til en kultur der den viktigste utviklingen finner sted i verdensrommet. Allerede nå finnes en stor romstasjon, men i løpet av få tiår vil romheiser gjøre turer til romstasjoner, nybygde baser på Månen, Mars og asteroider nesten like vanlige som dagens reiser til eksotiske steder på kloden. Gruvedrift, store baser og fabrikker vil dukke opp på flere himmellegemer. Les mer.

ESAs sonde ExoMars til Mars for å lete etter liv!
15.03.16: Finnes det mikroorganismer på Mars eller har det vært primitivt liv der tidligere? Gårsdagens oppskytning kan gi oss svaret! Kl. 10.31 i går formiddag norsk tid ble ESAs Mars-sonde ExoMars skutt opp fra rakettbasen i Kasakhstan med en russisk Proton-rakett. Les mer.

Romheiser vil revolusjonere romfarten!
11.02.16: Planlegging av fremtidens romheiser har allerede pågått i rundt 15 år, og innen 20 år skal den første være i drift. Denne nye virksomheten vil være et en ekstremt viktig ressurs for å løse miljøproblemer, skaffe energi til vår klode og ikke minst revolusjonere mulighetene for å ta seg raskt og trygt ut til andre reisemål i Solsystemet. Les mer.

Få spacefølelsen med NASAs siste flyover-film av Ceres!
01.02.16: Hent deg en kaffekopp og nyt filmen som viser denne fantastiske og majestetiske verdenen i asteroidebeltet og som er filmet 1450 kilometer over dvergplanetens overflate! Les mer.

Scott Kelly på ISS fanget sjeldent vinterlyn fra «Jonas» som nå er på vei mot Norge
26.01.16: Den amerikanske astronauten Scott Kelly på den Internasjonale romstasjonen (ISS) har klart å ta bilde av lyn fra snøstormen «Jonas» som inntil søndag herjet USAs østkyst. Og i kveld kommer restene av uværet til Norge ... Les mer.

Flere eksepsjonelt flotte nærbilder fra Ceres’ overflate!
17.01.16: Forskerne overveldes etterhvert som skarpe bilder og utsøkte detaljer av Ceres’ overflate strømmer tilbake til Jorden. Over alt man ser, åpenbarer det seg fascinerende landskap som vitner om unike karaktertrekk på denne helt utrolige verdenen i asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter. Les mer.

Endelig bevist: Solvinden skyld i atmosfæreforsvinningen på Mars
09.11.15: NASAs forskere har nå konkludert med at Solen ribbet Mars for både vann og atmosfære og omformet den til en gold og steril planet slik vi kjenner den i dag. Oppdagelsen gir oss unik innsikt i Mars’ forhistorie og utvikling og også om planeten har kunnet huse liv.Les mer.

Siste av fire manøvre er utført for å sende New Horizons mot nytt kuiperbelteobjekt!
06.11.15: Romsonden New Horizons som passerte forbi Pluto og dens måner i juli i år har nå blitt dirigert mot et nytt spennende mål – kuiperbelteobjektet 2014 MU69– og skal etter planen ankomme det nye målet første nyttårsdag 2019. Les mer.

Doble objekter ytterst i Solsystemet!
30.10.15: ESAs romsonde Rosetta har påvist at kometen, som vi nå følger på sin ferd rundt Solen, ble dannet av to kometkjerner i Kuiperbeltet før den ble forstyrret og forflyttet seg til det indre av Solsystemet. Noen av de isete mønstrene på den skitne snøballen kan kun være intakt i dag som følge av at de opprinnelige objektene kolliderte med lav hastighet – omtrent i gangfart. Også kometen Itokawa og Plutos måne Kerberos ser ut til å ha oppstått på lignende vis. Les mer.

Curiosity avslører forhistorisk innsjø i krater på Den røde planet!
13.10.15: NASAs Curiosity-prosjekt bekrefter at en innsjø i flere tidligere perioder fylte Gale-krateret og at vannet trolig kom fra snø som tinte på kraterets nordlige kant. Sjansene for å finne liv i mikrober på Den røde planet er dermed større enn noensinne! Les mer.

Blå himmel også på Pluto!
11.10.15: Det er slett ikke bare Jorden som har blå himmel – fargebildene som har ankommet Jorden de siste to ukene viser at dette også forekommer på Pluto selv om dvergplaneten befinner seg 5 milliarder kilometer lenger unna Solen! Les mer.

Sterke bevis for flytende vann på Mars
29.09.15: Ved hjelp av observasjoner gjort med NASAs MRO-sonde har en forskergruppe funnet sterke bevis for at det selv i våre dager tidvis finnes flytende vann enkelte steder på Mars. Mars er dermed ikke så tørr som mange har ment, og mulighetene kan dermed være til stede for at enkle livsformer kan finnes på Den røde planet. Les mer.

Bli med på sightseeing og opplev Ceres’ mystiske og komplekse verden! (Bruk gjerne 3D-briller!)
21.08.15: Filmen tar oss med på en liten rundtur på overflaten til vår aller nærmeste dvergplanet, nemlig Ceres i Asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter. Ceres er den første asteroiden som ble oppdaget og er det eneste objektet innenfor Neptuns bane som har fått status som dvergplanet. Den er også den eneste av asteroidene i Asteroidebeltet som har formet seg til et rundt objekt som følge av sin egen tyngdekraft – noe som er et av kriteriene for å bli kategorisert som en dvergplanet.Les mer.

Philae og Rosetta nærmer seg Solen!
10.08.15: Torsdag 13. august vil kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko befinne seg aller nærmest Solen, og aktiviteten vil trolig være på sitt høyeste. Kometen er en såkalt kortperiodisk komet fra Kuiperbeltet – altså fra det samme området som dvergplaneten Pluto. Og et sted på kometens overflate befinner den lille landingssonden Philae seg og følger spent med! Philae ble det første menneskeskapte objektet som har landet på overflaten av en kometkjerne da den ble frigjort fra romsonden Rosetta som etter to touchdowns havnet i en skråning på kometens overflate 12. november i fjor. Les mer.

Jetstrømmer og livgivende molekyler på kometkjerne
10.08.15: Analyser av målingene gjort med Philae som landet på kjernen til komet 67P/Churyumov–Gerasimenko i november 2014, viser at den inneholder komplekse molekyler som kan ha vært avgjørende for dannelsen av livsformer. De siste månedene har kometkjernen kommet stadig nærmere Solen, og den tiltagende solvarmen har som ventet forårsaket økende aktivitet. For første gang er vi vitne til hvordan det mystiske kometfenomenet oppstår. Les mer.

Imponerende bilder av Pluto og Karon i kunstige farger!
15.07.15: Fargene er overdrevet for å markere ulikhetene i overflatemateriale og strukturer på de to objektene og viser at Pluto og Karon er svært komplekse verdener med svært mye aktivitet! Les mer.

New Horizons phoned home!
15.07.15 kl. 03: Kl. 02.54 i natt norsk tid kom det svært etterlengtede signalet som bekreftet at New Horizons klarte seg da den rundt kl. 14 tirsdag passerte Pluto-systemet med 50 000 kilometer i timen. Les mer.

Bare timer igjen – forrevent landskap og kratre dukker opp!
14.07.15: Nærpasseringsfasen er i gang, og i natt kom det bilder av Pluto og Karon som viser at de har en rekke kratre, høydedrag og kløfter. Les mer.

Philae har våknet!
For første gang siden Philae gikk i dvale kl. 13.15 norsk tid den 15. november i fjor, har den lille sonden nå våknet opp på overflaten av kometkjernen 67P/Churyumov-Gerasimenko hvor den som første menneskeskapte objekt foretok en historisk landing den 12. november i fjor. Via Rosetta ble signalene mottatt på ESA’s senter i Darmstadt kl. 22.28 norsk tid i går, 13. juni. Les mer.

Kaotisk rundt Pluto og Karon!
Her på Jorden er vi vant til et stabilt døgn på 24 timer, og at Jordens rotasjon gjør at Solen, Månen og andre objekter beveger seg fra øst mot vest på himmelen. Men dersom vi sto på overflaten av flere av Plutos måner, ville vi opplevd både soloppganger og solnedganger med helt uforutsigbare tidsintervaller og retninger. Mange nye overraskelser og interessante oppdagelser kan forventes når New Horizons farer forbi Pluto! Les mer.

Vi nærmer oss svaret på Ceres` mystiske flekker!
Ceres’ lyse flekker er fortsatt et mysterium, men forskerne i Dawn-prosjektet mener det skyldes et høyreflekterende overflatemateriale, muligens is. Flere detaljer om dvergplanetens overflate blir nå mer og mer synlig etter hvert som sonden beveger seg nærmere! Les mer.

Nye bilder avslører kompleks overflate og mulig polkalott!
Romsonden New Horizons har siden 2006 vært underveis for å ta historiens første nærbilder av Pluto og dens måner. 14. juli farer sonden fordi dvergplaneten, men allerede nå avslører sondens kamera spennende landskapstrekk. Les mer.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!
Om noen dager vil vi få se de første nærbildene av objektet som kanskje blir menneskenes siste tilfluktssted i en fjern fremtid. New Horizons epokegjørende oppdagelser vil bli snakket om i uminnelige tider – helt til dvergplaneten om nesten 8 milliarder år med all sannsynlighet vil bli et siste tilholdssted for menneskeheten. Denne dramatiske, men uunngåelige utviklingen beskrives i bok 3 i science fiction-trilogien Ad Astra.Les mer.

Dawn rykker nærmere Ceres og dens mystiske, lyse flekker!
I begynnelsen av mars gikk romsonden Dawn inn i bane rundt Ceres for å undersøke dvergplanetens overflate og forhistorie. Et av de aller meste spennende trekkene på Ceres var to uvanlig lyse flekker som ble spesielt tydelige etter hvert som Dawn nærmet seg. Sonden befant seg den første tiden bak Ceres, men har nå begynt å studere dagsiden. Og flekkene? De er der fortsatt ... Les mer.

Venus sover ikke!
ESAs romsonde Venus Express viser at Venus fortsatt er aktiv, og forskerne mener nå å ha det beste beviset noensinne for at lava fortsatt spys ut fra overflaten på vår søsterplanet. Les mer.

Smålegemer i Solsystemet – ulv i fåreklær
Etter mange års utforskning av måner og planeter i Solsystemet, er det de mindre objektene som nå er i fokus. NASAs to sonder, Dawn og New Horizons, er i ferd med å utforske dvergplanetene Ceres og Pluto og vil kunne gi oss flere svar på hva som skjedde under dannelsen av Solsystemet. Trolig var det disse små og tilsynelatende uskyldige objektene i Asteroidebeltet og Kuiperbeltet som gjorde at livet på Jorden oppsto, men som en dag vil kunne utslette det samme livet! Les mer.

En fascinerende ny verden er i vente!
Fredag 6. mars ankommer NASAs romsonde Dawn dvergplaneten Ceres i et forsøk på å løse dens mysterier – ikke minst finne årsaken til de lyse flekkene på dens kraterbelagte overflate. Ceres er den største av asteroidene i Asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter - 4 ganger større enn staten Texas - og er den eneste av asteroidene i dette beltet som foreløpig har status som dvergplanet. Les mer.

New Horizons besøker Pluto
Den 14. juli i år farer romsonden New Horizons forbi Pluto på kloss hold og skal sende oss unike nærbilder av dette mystiske islegemet og dets måner. Hva vil skje, hvorfor er dette så interessant og hva håper vi å finne ut om Pluto? Les mer.

Merkur-prosjekt avsluttes med et smell!
Torsdag kræsjer Merkur-sonden Messenger i planetens overflate etter å ha fullført undersøkelsene av Solsystemets innerste og minste planet. Fra Jorden kan vi se Merkur kun i kortere perioder, men de neste to ukene kan vi få et glimt av den etter solnedgang! Les mer.

ESA vil bombardere asteroidemåne!
Det foregår en intens jakt for å kartlegge asteroider. I 2020 skal ESA bombardere en asteroidemåne og få den til å endre kurs. Dette er første gang i historien at menneskene forsøker å foreta en endring av dynamikken i Solsystemet! Les mer.

Når ble de første stjernene tent?
For 13,8 milliarder år siden oppsto Universet i en hendelse vi kaller Big Bang. Mange detaljer i denne hendelsen er kartlagt de siste årene, men spørsmålet om når og hvordan de første stjernene ble tent, har vært betydelig vanskeligere å finne svaret på. Nye målinger med det europeiske romobservatoriet Planck tyder på at de aller første stjernene ble tent betydelig senere enn hittil antatt. Les mer.

Overraskende funn på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko:
Likevel ikke kometene som har brakt vannet til Jorden?

Det har lenge vært klart at Rosettas undersøkelser av kometen 67P Churyumov-Gerasimenko ville føre til ny og viktig kunnskap om Solsystemets tidlige utvikling, og de første analysene av målinger gjort på kometens overflate fører oss igjen inn i debatten om hvor vannet på vår planet kommer fra. Les mer.

Historisk landing på kometkjerne!
Den 12. november skal den europeiske romfartsorganisasjonen ESA skrive historie når den lille sonden Philae styres inn for landing på en kometkjerne. For første gang skal vi få se på nært hold hvordan kometfenomenet oppstår. Det blir første gang menneskene lander på den typen himmellegeme som gjorde det mulig for livet å utvikle seg på vår planet. Se oppdateringene i saken om landingen! Les mer.

Første romsonde i bane rundt komet!
08.08.2014: Onsdag 6. august ble ESAs romsonde Rosetta det første menneskeskapte objekt som har gått inn i bane rundt en kometkjerne. På grunn av kometens ytterst beskjedne tyngdekraft var dette en meget utfordrende operasjon. I løpet av høsten skal Rosetta kartlegge kometkjernen mens denne beveger seg nærmere Solen, og i november skal en liten landingsonde festes til kometkjernen. Les mer.

Månefødsel i Saturns A-ring?
Ved hjelp av romsonden Cassini som går i bane rundt Saturn, har forskerne oppdaget en fortetning i planetens ringsystem. Fortetningen kan skyldes en ny måne som er i ferd med å oppstå fra de utallige isbitene i ringene og oppdagelsen gir oss dermed kunnskap om hvordan små måner blir til. Les mer.

Stjernehimmelen


Hva kan du se på himmelen?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no