Forsiden Romvirksomhet Solsystemet Exoplaneter Liv i rommet Himmelbegivenheter Interstellare ferder
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss

Annet


2020 – banebrytende år for utforskning av rommet!
29.01.2020: I tiåret som har gått har flere nasjoner rettet blikket mot både Månen og Mars, og 2020-årene blir tiåret når disse planene settes i verk! I året som kommer er det planlagt fire ferder til Mars – tre rovere og en sonde. Når det gjelder kommersielle ferder, skal både SpaceX og Boeing sende astronauter ut i rommet, begge samarbeider også med NASA om å sende astronauter til Den internasjonale romstasjonen (ISS), noe som vil markere slutten på USAs avhengighet av Russland hvor kostnadene har vært 75 millioner dollar pr. astronaut pr. tur. Når det gjelder asteroider skal USA dette året foreta en prøve av asteroiden Bennu, mens Japan skal bringe tilbake en prøve fra asteroiden Ryugu i desember. Solsonden Solar Orbiter vil også komme nærmere Solen enn noen gang tidligere (kun 0,28 AE). Av astronomiske himmelbegivenheter kan vi det kommende året blant annet oppleve flere sjeldne og bemerkelsesverdige samstillinger, deriblant en såkalt «supersamstilling» av samme type som kanskje er forklaringen på Betlehemsstjernen! Les mer.

Tilbakeblikk på året som har gått
29.01.20: Året startet med en historisk passering av nok et kuiperbelteobjekt – det fjerneste objektet som hittil har vært besøkt av et romfartøy. I april klarte man «det umulige»: å ta det aller første bildet av et av Universets merkeligste fenomen: et sort hull! Gjest nr. 2 fra et annet solsystem ble også oppdaget, og en ny avstandsrekord ble notert: en stjerne hele 9 milliarder lysår unna!
50-årsjubileet for den første Månelandingen ble markert over hele kloden, og nok en gang ser det ut til å være et kappløp på gang – flere nasjoner og romfartsselskaper har planer om bemannede ferder til Månen. For første gang i historien fikk også Månens bakside besøk av en lander da Kina foretok en vellykket landing i Von Kármán-krateret på den sydlige halvkule, mens Israels håp om å bli den fjerde nasjonen til å foreta en myklanding på Månen røk da fartøyet Beresheet dundret ned i Månens overflate. Og som det første amerikanske romfartøy i historien, klarte SpaceX å docke med Den internasjonale romstasjonen (ISS). Både SpaceX og Boeing hadde planer om å sende astronauter til ISS i 2019, men dette er nå utsatt og vil etter alle solemerker skje i 2020. Les mer.

2019 kan bli et imponerende år for romfarten!
17.01.19: I det kommende året får vi både oppleve tre formørkelser, at Månen okkulterer Jupiter og Saturn, samt en sjelden Merkurpassasje. Men 2019 blir likevel året hvor romfarten vil dominere. Allerede første nyttårsdag passerte romsonden New Horizons kuiperbelteobjektet Ultima Thule – det ytterste objektet som noen gang har blitt besøkt av et romfartøy. 3. januar gjennomførte Kina historiens første landing på Månens bakside, og i resten av 2019 venter en rekke utrolig spennende oppskytninger og vitenskapelige ferder av både USA, ESA, Japan, Kina og India. I tillegg er det også 50-årsjubileum for det første mennesket på Månen med Apollo 11! Les mer.

Spektakulært astronomiår i vente!
24.12.2017: 2017 var året da det for første gang ble registrert lys fra et fenomen som forårsaket målbare gravitasjonsbølger, da Cassinisonden gjorde sist siste stupdykk inn i ringplaneten Saturn, da vi fikk celebert besøk av en gjest fra et annet solsystem og ikke minst: da vi fikk nyheten om at det planlegges å sende mennesker til Mars allerede om 7 år! Og hva skjer i 2018? Vi vil blant annet få oppleve to totale måneformørkelser, en solformørkelse og fantastiske samstillinger i tillegg til at Mars kommer ekstremt nær Jorden. 2018 vil bli et år med flere milepæler innen romvirksomhet, blant annet en sonde som ankommer en nærjordsasteroide, den første turistferden til Månen og et mystisk Kuiperbelteobjekt som vil få besøk av romsonden New Horizons! Les mer.

2016 var året da vi fant en jordlignende planet rundt vår nærmeste nabostjerne. Finner vi en ny planet i vårt eget solsystem i året som kommer?
12.12.16: I løpet av 2016 er det gjort flere spektakulære, epokegjørende og historiske oppdagelser innenfor astronomien – oppdagelser som åpner helt nye muligheter både for forskningen og menneskeheten og som vil få stor betydning for vår fremtid. Trolig vil året 2016 bli omtalt av mennesker i millioner av år. Året som ligger foran oss kan også bli ekstremt spennende – kanskje finner vi en ny planet i vårt eget solsystem ... Les mer.

Stjernehimmelen


Hva kan du se på himmelen?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no