Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Rosettaprosjektet nærmer seg slutten, men hvor er Philae?


09.08.16: Det er nå to år siden ESAs romsonde, kometjegeren Rosetta, ankom kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko, og ferden vil snart avsluttes med en kontrollert kræsjlanding på kometens overflate. Men hvor er Philae?

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Som det fremgår av bildet tatt 6. august, opererer nå Rosetta på langt mindre avstander. Bildet er tatt fra 8,5 kilometers høyde og viser detaljer ned til 0,7 meter.
Foto: ESA/Rosetta/NavCam – CC BY-SA IGO 3.0


I løpet av denne toårsperioden har Rosetta kartlagt kometens underlige form og gitt oss fascinerende utsikt både fra nært og fjernt, oppdaget forandringer i overflatestrukturer og vist oss jetstrømmer av støv- og gass som strømmet ut i rommet, noen ganger som plutselige utbrudd. Rosetta har utført dristige nærpasseringer og også foretatt ekskursjoner lenger unna for å ta prøver av gass, støv og plasma fra flere ulike avstander samt gitt oss unik innsikt i prosessene som opererer på kometen og hvordan den vekselvirker med miljøet rundt seg på sin ferd gjennom rommet.

I løpet av de to årene har kometen tilbakelagt rundt 1,5 milliarder kilometer i sin bane rundt Solen. I august i fjor passerte den perihel (banepunktet hvor kometen er nærmest Solen) og startet et spektakulært fyrverkeri da aktiviteten nådde maksimum.

Siden dette tidspunktet i fjor, da kometen var så aktiv at Rosetta bare kunne observere kometen fra trygge 200–300 kilometers avstand, har aktiviteten avtatt, og sonden opererer nå på langt nærmere avstander. Bildet over er et nærbilde av deler av kometens minste halvdel og som inneholder store forsenkninger som Hatmehit og dens bratte fjelllvegger (venstre), i sterk kontrast til det sterkt oppsprukkede terrenget Wosret (nederst) og Bastet (øverst). Øverst i høyre bilde ser vi også en del av horisonten. Lokale variasjoner i topografi og enkelte store steinblokker kaster store skygger over landskapet. Et eksempel er detaljer i skrenten til venstre øverst i bildet som gjenspeiler seg i skyggen den kaster på sletten nedenfor.


Hvor er Philae?

Gjennom flere bildekampanjer har forskerne lett forgjeves etter landeren Philae, som etter hele tre touchdowns ble liggende i en skyggefull fjellskrent 12. november 2014. Før batteriene ladet ut klarte man å flytte litt på sonden i et forsøk på å tilføre mer solenergi for at den skulle våkne til live når kometen nærmet seg Solen, og jubelen sto i taket hos ESA 13. juni i fjor da forskerne på nytt fikk kontakt. Området nær bunnen i bildet har vært “leteområdet”.

Philae har våknet! Dette skjedde 13. juni i 2015 etter at forskerne ikke hadde hatt kontakt med sonden på syv måneder.
Illustrasjon: ESA


Med Rosetta ved siden av seg, er kometen nå på vei tilbake til det ytre av Solsystemet. Solcellepanelene gir derfor stadig mindre strøm, og Rosetta vil snart ende sine dager når den foretar en kontrollert kræsjlanding på kometens overflate den 30. september. Også Philae (som med all sannsynlighet fortsatt befinner seg i fjellskrenten) blir med kometen på sine 6,5 år lange runder rundt Solen som tar den et stykke utenfor Jupiters bane. Kometen har hatt utallige runder rundt Solen og har aldri gått i oppløsning. Takk for alt, Rosetta og Philae!


Klikk på “like” og få melding når nye saker legges ut!


Mer informasjon

Pressemelding fra ESA

Hovedside om Rosetta


Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst starter vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling
Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no