Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solformørkelse 2015 Artikkelarkiv
Stjernehimmelen Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss / Pressebilder

Historisk landing på kometkjerne!


Den 12. november skal den europeiske romfartsorganisasjonen ESA skrive historie når den lille sonden Philae styres inn for landing på en kometkjerne. For første gang skal vi få se på nært hold hvordan kometfenomenet oppstår. Det blir første gang menneskene lander på den typen himmellegeme som gjorde det mulig for livet å utvikle seg på vår planet. NB! Se oppdateringer nedenfor!

av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Oppdatering 25.12.14: Rosetta bare 6 kilometer fra kometens overflate i februar!

Dette vil bli det aller nærmeste romsonden vil komme kometen i løpet av sitt hovedoppdrag siden kometen vil bli mer og mer aktiv. Nærpasseringen vil gi Rosetta mulighet til å ta bilder som viser detaljer ned til ti cm. Bildene forventes å kunne fortelle oss både om kometens porøsitet og også dens albedo – overflatens lysreflekterende evne. I tillegg vil det bli mulig å studere hvordan mengden av støv varierer i takt med gassutblåsningene fra kometen.

Gjennom hele 2015 vil Rosetta gi oss fantastisk utsyn fra tribuneplass, det er bare å glede seg!

Bilde av kometkjernen tatt 20. november. Kometen har kommet så nær Solen at aktiviteten har tiltatt, og fontener av vanndamp, gass og støv farer vekk fra objektet.
Foto: ESA/Rosetta/NAVCAM – CC BY-SA IGO 3.0


Ved hjelp av bilder fra Rosettas OSIRIS-kamera viser montasjen hvordan Philae beveget seg etter å ha sprettet opp igjen under første touchdown og hvor den til slutt ble stående.
Foto: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA


Oppdatering 16.11.2014: Philae i dvale, men målene fullført!

Etter at kontrollsenteret ikke hadde hatt kontakt med sonden Philae siden kl.10.58 fredag morgen norsk tid, ble kontakten gjenopprettet kl. 23.19 samme kveld. Men gleden ble kortvarig. Allerede kl 01.36 – litt over to timer senere – ble kontakten som ventet igjen brutt. Men på den korte tiden ble alle observasjonsdata overført, dvs. alle planlagte målinger som var blitt gjort av kometens overflate.

I tillegg ble sonden løftet 4 cm og rotert 35 grader i et forsøk på å tilføre den mer solenergi. Men batteriene ladet likevel ut i samme øyeblikk som de aller siste dataene poppet inn på ESAs kontrollsenter.

Men til tross for at Philae nå har bestemt seg for å hvile ved fjellskrenten på kometen, er forskerne likevel svært fornøyd. Til tross for hele tre touchdowns fungerte alle instrumentene slik at forskerne nå kan studere en rekke bilder og målinger.

Letingen etter det siste landingsstedet pågår fortsatt og høyoppløselige bilder fra Rosetta gjennomgås nå i detalj for å finne Philae.

Bildene viser at overflaten rundt sonden er dekket med støv og millimeter til meterstore steiner og løsmateriale, men panoramabildene viser også lag av et fastere materiale, og forskerne vil nå studere dataene for å se om Philae har klart å ta prøver av dette med drillen som er festet under sonden.

Men forskerne har ikke gitt opp håpet om å få vekket Philae. Når kometen nærmet seg solvarmen er det fortsatt godt håp om at sollyset kan tilføre solcellepanelene nok energi til å vekke Philae opp fra dvalen. Sjansen for at dette kan skje økte betraktelig da man klarte å snu sondens hoveddel, slik at den høyst sannsynlig blir mer eksponert for sollys.

I mellomtiden har Rosetta beveget seg tilbake til en bane 30 kilometer over kometen, men 6. desember vil den senkes til 20 kilometers høyde for å fortsette å studere kometkjernen i detalj etter hvert som den blir mer aktiv. Kometen vil være aller nærmest Solen 13. august neste år.

Philae har allerede levert unike data om kometkjernen og prosjektet er en kjempesuksess selv om videre kontakt ikke skulle oppnås.

Pressemelding fra ESA

Philaes første touchdown fotografert med Rosettas navigasjonskamera. Bildet viser at Philaes første landingssted var nesten nøyaktig på forhåndsbestemt sted.
Foto: ESA/Rosetta/NAVCAM – CC BY-SA IGO 3.0


Oppdatering 14.11.2014: Tre touchdowns for Philae
Philaes landing på kometen viser seg å ha vært mer dramatisk enn først antatt. Sonden foretok hele tre touchdowns før den ble stående. Etter den første landingen fungerte ikke harpunene og sonden forsvant deretter omtrent en kilometer opp fra  overflaten og med en fart på 38 cm/s. Det hele varte ca. 1 time og 50 minutter før den landet for annen gang, spratt nok en gang opp fra overflaten før den endelig landet syv minutter senere. Bilder fra sonden indikerer at den har plassert seg i skyggen nær en fjellskrent  og at et av de tre landingsbena ikke står på bakken. Som følge av der den har plassert seg er det en mulighet for at batteriene ikke kan lades på grunn av for lite sollys: Sonden mottar kun sollys i 1,5 time pr. døgn mot forventet 6-7 timer. Dersom man klarer å få kontakt med Philae i kveld, vil det bli vurdert å forsøke å flytte sonden til et mer egnet slik at den kan motta mer sollys. Selv om batteriene skulle gå tomme, kanskje allerede i morgen, vil det likevel mulighet for å få liv i den igjen når kometkjernen og sonden nærmer seg Solen.

Det første landingsstedet: Bilde er tatt med et kamera på Philae da sonden var 40 meter over bakken på kometen. Den store steinblokken oppe til høyre er 5 meter bred. Litt av landingsutstyret til Philae kan sees enda lenger opp i hjørnet.
Foto: ESA/Rosetta/Philae/ROLIS/DLR


I går sto Philae tilsynelatende trygt på overflaten av komet 67P/Churyumov-Gerasimenko, som vist på disse to første bildene tatt etter landingen. Et av landerens tre ben ses i forgrunnen. Bildet er en mosaikk av to bilder.
Foto: ESA/Rosetta/Philae/CIVA 


Dette panoramabildet fra landingsstedet viser utsikten i 360 grader rundt Philae. De tre landingsføttene til sonden kan ses. En illustrasjon av Philae er lagt oppå panoramabildet.
Foto: ESA/Rosetta/Philae/CIVA 


Oppdatering 12.11 kl. 17.15: WE DID IT!!!!!!!
NÅ ER DET ENDELIG BEKREFTET: Philae har landet på kjernen til komet 67P/Churyumov-Gerasimenko!! Vi kommer tilbake med oppdateringer og mer informasjon senere i kveld så snart vi er ferdig med astroshowet her i Ibsenhuset i Skien!


Lykke til Philae! Philae forlater Rosetta og starter på sin 7 timer lange nedstigning mot kometkjernen.
Foto: ESA/Rosetta 


Rett før landing! Philae nærmer seg kometkjernen, og bildet er tatt med et av kameraene på Philae.
Foto: ESA/Rosetta 


Oppdatering 12.11 kl. 13.45:
ESA bestemte i dag tidlig at landingssonden Philae skulle frigjøres fra Rosetta kl. 09.35 norsk tid. På grunn av avstanden fra Jorden var kommunikasjonstiden 28 minutter, og i 10-tiden kom meldingen om den vellykkede separeringen. Det har vært tekniske problemer, blant annet ser det ut til at dysen/miniraketten som skal holde sonden nede på overflaten av kometen etter landing, ikke fungerer. Man håper at harpunsystemer etc. likevel skal klare å holde sonden fast til kometkjernen.


Etter at Rosetta gikk inn i bane rundt komet 67P/Churyumov-Gerasimenko 6. august, har den omkring fire kilometer brede kometkjernen blitt kartlagt i detalj for å finne et egnet sted der landingssonden Philae kan settes ned. Etter å ha vurdert flere alternativer, har ESA valgt område J.

Her skal Philae lande!
Foto: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA 


De siste månedene er kometen undersøkt i større detalj enn noen andre kometer i historien, og resultatene vil bli presentert av ESA i forbindelse med landingen 12. november.

Hovedfokus har de siste månedene vært å forberede det aller første forsøket på å lande med en sonde på en kometkjerne. Landingsstedet ble valgt fordi mesteparten av terrenget innenfor en kvadratkilometer heller mindre enn 30 grader i forhold til den lokale vertikallinjen og fordi det er relativt få kampesteiner i dette området. Stedet mottar også nok sollys til å kunne lade batteriene på Philae og fortsette vitenskapelige aktiviteter på overflaten utover de 64 timene batteriene vil vare

Dersom det lar seg gjøre å landsette Philae innenfor landingssted J, vil Rosetta frigjøre sonden kl. 09.35 norsk tid på en avstand av 22,5 kilometer fra midten av kometen, og landingen vil finne sted omkring syv timer senere. Signalene vil bruke 28 minutter 20 sekunder til Jorden, og bekreftelsen på at landingen har funnet sted kan derfor forventes å komme omkring kl. 17 norsk tid. De første bildene fra overflaten ventes kl. 19.00.

 

Landingssted J fotografert av Rosetta 21. september fra en avstand på 27,8 km. Bildet dekker et område på 2 x 1,9 km og er sentrert på den minste av kometens to hoveddeler.
Foto: ESA/Rosetta/NAVCAM 

Dersom det i stedet skulle bli besluttet å lande på reservestedet C, vil Philae frigjøres 14.04 norsk tid på en avstand av 12,5 kilometer fra midten av kometkjernen. Landingen vil i dette tilfellet finne sted omkring fem timer senere, og bekreftelsen kan nå Jorden omkring 18.30 norsk tid. De oppgitte landingstidspunktene har en usikkerhet på noen minutter.

Komet 67P/Churyumov-Gerasimenko har en avlang bane med omløpstid 6,5 år og med fjerneste punkt utenfor Jupiters bane, og kommer inn mellom banene til Mars og Jorden. Rosetta vil følge kometen i mer enn et år mens de sammen svinger innover mot Solen og deretter utover mot Jupiters bane.

 

Slik ser man for seg landingen på kometkjernen.
Illustrasjon: ESA/ATG medialab  


MER INFORMASJON

Første romsonde i bane rundt komet!

Nettstedet til Rosetta og live-sendinger om landingen 12. november

Pressemelding fra ESA om landingssted

ESA: Rosetta tar bilde av seg selv 16 kilometer fra kometkjernen

ESA: Vær med og navngi landingsstedet

ESA: Kometen i et historisk perspektiv

ESA: Science fiction blir virkelighet

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow: “Out of Space”

Ad Astra 2222 sett av nærmere 20 000!

I høst starter vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

I to år har vi besøkt kulturhus over hele landet med astro-showet «Ad Astra 2222», og gleder oss enormt til å treffe nye og gamle publikummere!!

Science fiction-trilogien Ad Astra

Bok 3, Terra Nova, er nå på lager!

Les den sjokkerende avslutningen!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no