Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Nærmeste jordlignende planet i beboelig sone rundt «rolig» stjerne


20.12.2017: Steinplaneten Ross b befinner seg i beboelig sone rundt den røde dvergstjernen Ross 128, bare 11 lysår fra Jorden. Planeten er den nærmeste jordlignende planeten vi kjenner som går i bane rundt en rolig stjerne og er den nest nærmeste tempererte planeten som er funnet utenfor Solsystemet.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Kunstnerisk fremstilling av planeten Ross 128 b som går i bane rundt en stjerne bare 11 lysår fra Jorden.
Illustrasjon: ESO/M. Kornmesser


I august 2016 ble oppdagelsen av en steinplanet rundt vår aller nærmeste nabostjerne, Proxima Centauri, kunngjort. Forskere over hele verden studerer nå denne planeten for å finne ut om de hyppige utbruddene på moderstjernen har blåst bort så mye av vannet og atmosfæren at planeten har blitt ubeboelig, eller om planeten fortsatt kan ha forhold som tillater liv.

Den nyoppdagede planeten 11 lysår fra Jorden går også i bane rundt en rød dvergstjerne, men i motsetning til Proxima Centauri er Ross 128 inaktiv, dvs. ikke preget av hyppige og voldsomme utbrudd, såkalte flares, noe som betyr at det er større sjanse for at planeten kan ha beholdt en tett atmosfære og mye vann.

Ross 128 b ble oppdaget av ESO (European Southern Observatory) i Chile ved hjelp av instrumentet HARPS (High Accuracy Radial velocity Planet Searcher). Planeten går i bane ganske nær moderstjernen og bruker bare 9,9 døgn på et omløp – årets varighet på denne steinplaneten! Ross 128 b er på størrelse med Jorden og befinner seg midt i den beboelige sonen der temperaturen tillater vann å være i flytende form.

Den røde dvergstjernen Ross 128 befinner seg i stjernebildet Virgo og er markert med en rød sirkel helt til høyre på dette kartet. Stjernen er så lyssvak at den bare kan ses i stjernekikkerter.
Kart: ESO, IAU and Sky & Telescope


Røde dvergstjerner er blant de kjøligste, letteste, minst lyssterke og samtidig vanligste av stjernene i Universet. Slike stjerner er derfor ideelle å undersøke i letingen etter exoplaneter, og de siste årene har det blitt gjort mange interessante funn av jordlignende planeter rundt røde dvergstjerner.


Intense utbrudd på moderstjernene

Mange røde dvergstjerner har kraftige utbrudd, kalt flares, som tidvis bader planetene sine i intenst ultrafiolett lys og røntgenstråling og som kan være en utfordring for eventuelle livsformer. Ross 128 er imidlertid betydelig roligere enn de fleste røde dvergene, og Ross 128 b ser derfor ut til å være den nærmeste planeten som ikke utsettes for strålingstrusler fra moderstjernen.

Forskerne fant ut at Ross 128 b befinner seg 20 ganger nærmere moderstjernen enn Jordens avstand til Solen, men tross denne nærheten mottar planeten bare 38 % mer varme enn hva Jorden gjør. Likevektstemperaturen på planeten er derfor anslått å være mellom -60 og +20 grader og skyldes at stjernen bare sender ut 0,36 % så mye lys og varme som Solen. Forskerne er fortsatt ikke helt sikre på om planeten befinner seg i ytterkanten eller midten av den beboelige sonen rundt stjernen.

Vi kjenner etter hvert en rekke svært interessante jordlignende planeter i beboelig sone rundt røde dvergstjerner, og det planlegges detaljerte studier av de aller nærmeste planetenes atmosfærer, sammensetning og oppbygning ved hjelp av nye teleskoper og instrumenter som er under bygging, blant annet ESOs gigantiske EELT. Spesielt viktig er letingen etter biosignaturer som oksygen. Oksygen er så reaktivt at det relativt raskt reagerer med andre stoffer i atmosfæren eller bakken, og funn av større mengder oksygen i en planetatmosfære vil derfor være et tegn på at livsformer med fotosyntese produserer stoffet kontinuerlig.

Ross 128 er vår 12. nærmeste nabo i Melkeveien og befinner seg 11 lysår fra Jorden i stjernebildet Virgo (Jomfruen). Stjernen har bare 17 % av Solens masse og en femtedel av Solens diameter. Alderen på stjernen og derfor også Ross 128 b er 9,45 milliarder år. Ross-systemet nærmer seg imidlertid Solsystemet og kommer til å være nærmest oss om 79 000 år. Da vil Ross 128 b være vår nærmeste exoplanet!



Halvannet minutt lang film som beskriver den viktige oppdagelsen.
Film: ESO


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Nyhetssak fra ESO

Mer om stjernen Ross 128

Oppdagelsen av Proxima b

Flere saker om exoplaneter

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no