Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solformørkelse 2015 Artikkelarkiv
Stjernehimmelen Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss / Pressebilder


Doble objekter ytterst i Solsystemet!


30.10.15: ESAs romsonde Rosetta har påvist at kometen, som vi nå følger på sin ferd rundt Solen, ble dannet av to kometkjerner i Kuiperbeltet før den ble forstyrret og forflyttet seg til det indre av Solsystemet. Noen av de isete mønstrene på den skitne snøballen kan kun være intakt i dag som følge av at de opprinnelige objektene kolliderte med lav hastighet – omtrent i gangfart. Også kometen Itokawa og Plutos måne Kerberos ser ut til å ha oppstått på lignende vis.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Komet 67/P Churyomov-Gerasimenko, asteroiden Itokawa i asteroidebeltet og Plutos mørke måne Kerberos ser ut til å være doble.
Foto: ESA/Rosetta/Navcam, NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute, JAXA, montasje: Sannes & Ødegaard


Slike sammensmeltninger kan ha vært ganske vanlige i Kuiperbeltet – beltet av smålegemer som befinner seg utenfor Neptuns bane. Sommerens undersøkelser av Pluto og dens måner avslører at Pluto hadde relativt jevn sammensetning før den ble truffet av et stort objekt – en kollisjon som forårsaket dannelsen av den store månen Karon og trolig også flere av de fire småmånene.

Da Solsystemet ble til, smeltet objektene - i det som nå er Kuiperbeltet - sammen på en temmelig forsiktig måte. Objektene må ha beveget seg ganske sakte i forhold til hverandre, ellers ville kollisjonene utløst så mye varme at Pluto hadde vært gjennomsmeltet, og i så fall ville stein og andre tyngre stoffer ha sunket inn til midten slik at Pluto ikke hadde hatt jevn sammensetning. Helt ferske bilder av Plutos minimåne Kerberos tyder på også denne månen har oppstått som følge av at to bittesmå Kuiperbelte-objekter har smeltet sammen. I likhet med asteroiden Itokawa i asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter og komet 67/P Churyomov-Gerasimenko består Kerberos av to «klumper» som berører hverandre. Alle disse tre objektene er for små til å bli presset sammen av tyngdekreftene og danne et himmellegeme med rundere form.

Nærbilde av «skjøten» mellom de to kometkjernene som beviser av objektet i virkeligheten er to sammensmeltede objekter.
Foto: ESA/Rosetta/Navcam

Klikk på “like” og få melding når nye saker legges ut!


Mer informasjon

Hovedside om Rosetta-prosjektet

Pressemelding fra ESA

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow: “Out of Space”

Ad Astra 2222 sett av nærmere 20 000!

I høst starter vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

I to år har vi besøkt kulturhus over hele landet med astro-showet «Ad Astra 2222», og gleder oss enormt til å treffe nye og gamle publikummere!!

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder! 

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no