Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Iskjempen Neptun passerer forbi praktfull Venus


11.01.17: For noen dager siden var Solsystemets ytterste planet Neptun rett ved siden av Mars på kveldshimmelen. I motsetning til stjernene forflytter planetene seg litt hver dag, og onsdag og torsdag passerer Neptun svært nær den intenst lysende Venus. Torsdag er Venus for øvrig lengst unna Solen på himmelen og lyser kraftig på syd- og sydvesthimmelen frem til den går ned i 20.30-tiden.

Av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Bildet viser Den store mørke flekken midt i bildet og dens lyse ledsagerflekk. På venstre side av planeten ser vi et lyst område som beveger seg raskt og som kalles Sparkesykkelen og i tillegg ser vi en liten, mørk flekk under denne.
Foto: NASA - JPL


Nederst i saken er det kart du kan bruke til å finne Neptun!

Siden Neptun er Solsystemets ytterste planet, er det den eneste planeten det ikke er umulig å se fra Jorden med det blotte øyet. Neptun befinner seg ca. 30 AE fra solen, altså 30 ganger avstanden Jorden–Solen. Hittil har kun ett romfartøy, nemlig Voyager 2, fløyet forbi planeten, noe som skjedde i 1989.

Neptun var i 1846 den første planeten som ble funnet på bakgrunn av en matematisk forutsigelse. Alexis Bouvard oppdaget uventede endringer i banen til Uranus og utledet at banen var påvirket av tyngdekreftene fra en ukjent planet. Neptun ble så observert 23. september 1846 av Johann Gottfried Galle innenfor én grad av en posisjon som var beregnet av Urbain Le Verrier.

Neptuns posisjon ble beregnet av den franske matematikeren Urbain Le Verrier.
Foto: Wikipedia


Hvorfor kalles både Uranus og Neptun iskjemper?

Uranus har en sammensetning som ligner Neptuns, og begge har forskjellig kjemisk sammensetning enn de to større gasskjempene Jupiter og Saturn. Av denne grunn klassifiseres ofte Uranus og Neptun som iskjemper for å skille dem fra gasskjemper.


Hva skyldes Neptuns intense blåfarge?

Spor av metan i de ytre delene av planeten er delvis årsak til planetens blåaktige utseende, noe som også er tilfelle for Uranus, men Neptuns blåfarge er mørkere og mer levende. Siden metaninnholdet i Neptuns atmosfære er lik metaninnholdet i Uranus-atmosfæren, antar man at Neptuns mer intense farge skyldes en hittil ukjent bestanddel.

Uranus er innhyllet i tette skyer og fremstår som en nesten konturløs verden når den observeres i synlig lys mens Neptun har en mye dypere blåfarge.
Foto: NASA/JPL-Caltech, NASA - JPL 


Ekstreme vinder

I motsetning til den disige og forholdsvis konturløse atmosfæren til Uranus, har Neptuns atmosfære mer aktive og synlige værmønstre. Under Voyagers flyby i 1989, hadde for eksempel planetens sydlige halvkule en stor mørk flekk som kunne sammenlignes med Jupiters store røde flekk. Disse værsystemene er drevet av de kraftigste registrerte vindene til noen av planetene i Solsystemet med hastigheter på opptil 2100 kilometer i timen (580 m/s), med andre ord 17 ganger grensen for orkan! Som følge av Neptuns store avstand til Solen, er Neptuns ytre atmosfære en av de kaldeste i Solsystemet med temperaturer i skytoppene på ned mot 55 K (-218 °C). Temperaturene i planetens sentrum er rundt 5 400 K (5 100 °C). Neptun har et lite og fragmentert ringsystem som først ble oppdaget i 1960-årene og bekreftet av Voyager 2.

Bildene fra Voyager 2 er behandlet på nytt for tydeligere å få frem Den store mørke flekken (oppe til venstre) og Den lille mørke flekken (nede i midten).
Foto: NASA/JPL

Skysystemene på Neptun (inkludert vindhastigheter) i kunstige farger .
Foto: NASA/ Erich Karkoschka


Les mer om Neptun her

Neptun er den eneste planeten i Solsystemet vi alltid trenger en kikkert for å se, og som regel er det ganske vanskelig å finne den blant stjernemylderet – men ikke nå! Posisjonen rett ved siden av den svært iøynefallende Venus gjør det mulig å identifisere Neptun i en liten kikkert. Den eneste ulempen er at fullmånen gjør himmelen litt lys, men i en kikkert skal det under gode forhold og med klar luft likevel være relativt lett å se Neptun som en bitteliten prikk ved siden av Venus. Bruk kartene nedenfor for å se akkurat hvor den befinner seg!

Posisjonene til Mars, Neptun og Venus rundt kl. 18 onsdag 11. januar. Klikk på kartet for å gjøre det større.
Kart: Sannes & Ødegaard


Detaljkart som viser hvor Neptun befinner seg i forhold til Venus onsdag 11. januar. De fleste stjernene her er kun synlig med en kikkert. Klikk på kartet for å gjøre det større.
Kart: Sannes & Ødegaard


Detaljkart som viser hvor Neptun befinner seg i forhold til Venus torsdag 12. januar. De fleste stjernene her er kun synlig med en kikkert. Klikk på kartet for å gjøre det større.
Kart: Sannes & Ødegaard


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Himmelbegivenheter

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no