Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Uvanlig tett planetsamstilling før mandagsfrokosten!


12.11.2017: Planetene Venus og Jupiter – himmelens mest lyssterke planeter – vil stå tett sammen rett over horisonten på sørøsthimmelen i morgen tidlig ca. 30 minutter før soloppgang. Men samstillingen er en optisk illusjon – de to planetene befinner seg i virkeligheten svært langt fra hverandre!

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Venus og Jupiter står tett ved hverandre lavt på sørøsthimmelen mandag morgen. Sett med øynene vil de fremstå som ett objekt, her slik de vil se ut i en liten turkikkert rundt kl. 07.
Illustrasjon: Sannes & Ødegaard


De to planetene vil stå kun 0,3 grader fra hverandre på himmelen, altså så tett at de med det blotte øyet trolig vil se ut som en stjerne til tross for at de befinner seg henholdsvis 122 millioner og 844 millioner kilometer fra Jorden. Med en kikkert derimot, vil man lett kunne se dem begge. Siden de to planetene er de mest lyssterke objektene på nattehimmelen etter Månen vil de alltid bli beundret med størst interesse!

Med en turkikkert eller en liten stjernekikkert kan vi også se fire av Jupiters måner som ligger på linje rundt denne gassplaneten mandag morgen. Disse er fra øverst til høyre: Callisto, Europa, Io og Ganymedes – de fire månene Galileo Galilei oppdaget med verdens første stjernekikkert i 1610.
Illustrasjon: Sannes & Ødegaard


Hvordan se samstillingen?

Sørg for å ha god utsikt mot sørøst siden de to planetene vil stå så lavt som 5-6 grader over horisonten sett fra den sørligste delen av landet. Venus vil være synlig i ca. 1 time og 10 minutter før den blir usynlig som følge av sollyset, mens Jupiter vil drukne i sollyset rundt 15 minutter før soloppgang. VIKTIG: Ikke se på planetene med en kikkert etter soloppgang da Solen vil kunne skade øynene!

Noen medier har meldt at en så tett samstilling ikke har funnet sted siden 1818 og at den ikke vil finne sted igjen før i 2065. Men dette gjelder de ekstremt sjeldne tilfellene hvor Venus passerer over Jupiter-skiven, altså ikke en samstilling slik vi får oppleve mandag morgen. Selv om denne samstillingen er tett, forekommer relativt tette samstillinger omtrent annethvert år.

Jupiters galileiske måner fotografert fra NASAs Galileo-sonde i 1996 (Io, Ganymedes og Europa) og fra NASAs Voyager-sonde i 1979 (Callisto).
Foto og montasje: NASA

Jupiter og de galileiske månene slik de ses i en stjernekikkert (fotografert ved en annen anledning).
Foto: Wikipedia


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Flere himmelbegivenheter

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no