Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Sjelden samstilling mellom Solsystemets innerste planeter – 12 år til neste gang!


27.05.21: Alle i Sør-Norge som har bra sikt mot nordvest bør følge med i slutten av uken. Da vil nemlig planetene Merkur og Venus stå uvanlig tett sammen – faktisk må vi vente i over 12 år for å se noe lignende! Finn deg et sted med god sikt, bruk en liten kikkert og opplev et uvanlig skue sent på kvelden fredag.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Fredag kveld står Solsystemets innerste planeter Merkur og Venus uvanlig tett sammen på himmelen. Lenger opp mot venstre kan vi også se Den røde planet, Mars.
Illustrasjon: Starry Night / Sannes & Ødegaard


Både Solsystemets aller innerste og minste planet Merkur og den nest innerste planeten Venus (omtrent på størrelse med Jorden), er aldri synlig veldig langt fra Solen på himmelen, noe som betyr at vi enten kan se dem en stund før soloppgang eller en stund etter solnedgang. Merkur er dessuten så nær Solen at den aldri er synlig på helt mørk himmel.

Selv om disse to planetene farer rundt Solen på mye kortere tid enn vår egen klode og fra tid til annen befinner seg i omtrent samme retning sett fra Jorden, er det sjelden de står veldig nær hverandre på himmelen. Men i slutten av denne uken skjer det!

Se både Venus, Merkur og Mars på fredag!
Foto: NASA/JPL-Caltech, NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington, NASA/JPL/USGS, montasje: Sannes & Ødegaard


Aller nærmest hverandre er de på kvelden fredag 28. mai. Da er avstanden kun 0,4 grader – mindre enn diameteren til måneskiven. Først 5. november 2033 kommer de to til å stå like tett som fredag!

Siden Merkur og Venus er nærmere Solen enn oss, har disse planetene faser på samme måte som Månen. Med en stjernekikkert kan vi denne uken se at Merkur bare er en tynn sigd noe som betyr at planetens lysstyrke er lavere enn tidligere i mai, og det kan være nødvendig å bruke en liten kikkert (prismekikkert/turkikkert) for å få øye på den like til venstre for Venus.

Venus derimot, er svært lyssterk og er derfor mulig å se relativt tidlig etter solnedgang. Også Venus har faser, men er for tiden nesten «full» og derfor enda mer lyssterk enn om også den hadde vært en tynn sigd.

Fasene til Venus.
Illustrasjon: Wikipedia


Når er det best å observere?

Det tar en stund etter solnedgang før himmelen har blitt mørk nok til at planetene kan ses, trolig 30–45 minutter eller mer avhengig av hvor klar luften er. Jo senere vi ser, jo mørkere har himmelen blitt, men samtidig kommer Merkur og Venus lavere på himmelen. Dersom man har veldig god sikt i nordvestlig retning, er det for eksempel trolig best å observere fra kl. 23.15 frem til midnatt i den sørlige delen av Østlandet. Lenger nord går Solen senere ned, slik at alle tidspunkter må forskyves. I Nord-Norge er himmelen trolig for lys til at objektene (spesielt Merkur) er mulig å se.

Selv om det for oss ser ut til at Merkur og Venus befinner seg nær hverandre, har de i virkeligheten ganske forskjellig avstand fra Jorden: Merkur befinner seg 94,5 millioner km unna, mens avstanden mellom Jorden og Venus er hele 244,5 millioner km. Det betyr at avstanden mellom Merkur og Venus er like stor som Jordens avstand fra Solen!

Sent på kvelden kan også flere stjerner komme til syne mot nordvest. Oppe til høyre for planetparet finner vi den lyssterke Capella, og litt over Mars kan det tenkes at man kan få øye på stjerneparet Castor og Pollux.


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

earthsky.org: In Late May, Closest Mercury-Venus Conjunction Until 2033

astroevents.no: Flere himmelbegivenheter som har vært

Solformørkelsesbriller til 10. juni


Solformørkelsesbriller


Her kan du skaffe deg solfor-mørkelsesbriller for å oppleve solformørkelsen på en trygg måte. Les mer om formørkelsen.

BESTILL HER

Stjernehimmelen


Hva kan du se på himmelen?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no