Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


«Nyttårsfest» med Månen, Venus, Mars og Neptun!


02.01.17: De siste dagene har mange lagt merke til iøynefallende objekter på kveldshimmelen, og denne uken vil vi få flotte samstillinger. Spesielt i kveld mandag kan vi få oppleve en svært flott samstilling når både nymånen, Mars, Neptun og Venus står uvanlig tett sammen på kveldshimmelen.

Se kart over hvordan objektene forflytter seg fra dag til dag


av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Ute for å observere samstillingen mandag kveld. Kaldt, men vakkert her nord for Oslo! Månen og Venus i bakgrunnen.
Foto: Privat


I kveld får vi oppleve en virkelig flott, vakker og iøynefallende samstilling når planetene Venus, Mars og Neptun plasserer seg rundt en tynn nymånesigd. Venus er for tiden svært lyssterk og overgås bare av Månen, mens Mars er en tydelig rød og stjernelignende prikk. Neptun er den ytterste planeten i Solsystemet, og til tross for en avstand på hele 4,55 milliarder kilometer trenger vi, som følge av samstillingen, kun en liten turkikkert for å få øye på den dersom forholdene er optimale! Også de påfølgende dagene vil samstillingen være svært vakker, mens Månen beveger seg mellom planetene.

Iskalde Neptun er blåere enn vår egen jordklode. Planeten ble fotografert på nært hold av romsonden Voyager 2 i 1989.
Foto: NASA

Neptun er den eneste planeten du ikke kan se med det blotte øyet, men nå kan du likevel enkelt finne Neptun i stjernemylderet takket være planetene som har samlet seg på kveldshimmelen sammen med nymånen.

I kveld er den eneste kvelden der nymånen også er med i «det gode selskap»: Først ser du en vakker nymånesigd og den intenst lysende Venus. Over Månen ser du en mye svakere, men likevel tydelig «stjerne». Det er Den røde planet Mars, som blekner en del i forhold til Venus, men likevel er svært lett å se. Bruk kartene for å finne Neptun like under Mars.

Tre planeter står tett ved nymånen tidlig på kvelden 2. januar. Slik vil det se ut fra Sør-Norge kl. 18. For å se Neptun er det kun nødvendig å bruke en liten kikkert. Klikk på bildet for å forstørre det.
Kart: Sannes & Ødegaard

Mer detaljert kart av samstillingen mandag 2. januar kl. 18. Klikk på bildet for å forstørre det.
Kart: Sannes & Ødegaard


Og for å få øye på Neptun kan du kun med en helt enkel håndholdt turkikkert se planeten som en bitteliten prikk. I en stjernekikkert kan vi se at prikken er blå – Neptun er faktisk en blåere planet enn Jorden, selv om vår klode regnes som «Den blå planet». Det er viktig å kikke etter Neptun så snart himmelen har blitt mørk siden planetklyngen kommer lavere utover kvelden, og vi må da se gjennom stadig mer forstyrrende atmosfære.

Neptun ble oppdaget 23. september 1846 av Johann Galle etter at en annen astronom både hadde forutsagt planetens eksistens og dens posisjon på grunn av observerte forstyrrelser i banen til Uranus (Solsystemets nest ytterste kjente planet). Men mange mener at Neptun ble observert av Galileo Galilei allerede 28. desember 1612 og 27. januar 1613. Han tegnet stjernefeltene rundt Mars, og en av disse stjernene var i virkeligheten Neptun, men uten at Galilei selv innså dette. Situasjonen for 404 år siden med Mars og Neptun tett ved hverandre ligner samstillingen vi ser nå.

Når forskerne klarer å lokalisere Planet 9, vil denne ikke bli mulig å se med vanlig kikkertutstyr slik at Neptun alltid vil være den ytterste planeten i Solsystemet vi kan se med slikt utstyr.

Her ser vi Mars, Månen og Venus på i en rett linje. Bildet er tatt ca. 19.45.
Foto: Anne Mette Sannes

Nærbilde av Månen og vår naboplanet Venus.
Foto: Anne Mette Sannes


Send oss gjerne bilder av samstillingen til sannes_odegaard@astroevents.no. Husk å oppgi ditt navn og sted hvor bildet er tatt.

Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Se kart over hvordan objektene forflytter seg fra dag til dag

Vil Planet 9 bli oppdaget i løpet av 2017?

Kveldens stjernehimmel

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst starter vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Juletilbud: Trilogi + filmen «Vårt magiske univers» (DVD)

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling
Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no