Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


«Nyttårsfest» med Månen, Venus, Mars og Neptun!


31.12.16: På årets siste kveld kan du få med deg både Månen, begge naboplanetene samt Solsystemets ytterste planet Neptun!

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Posisjonene til Neptun, Mars, Venus og nymånesigden 31. desember kl. 17.50 sett fra Oslo. Klikk på bildet for å forstørre det.
Kart: Sannes & Ødegaard


På grunn av den enorme avstanden er det aldri mulig å se Neptun uten å bruke kikkert, men i kveld er planeten spesielt lett å finne blant stjernemylderet fordi Mars «viser oss vei». Selv i en liten, håndholdt turkikkert kan vi få øye på Neptun som en bitteliten prikk. I en stjernekikkert kan vi se at prikken er blå – Neptun er en blåere planet enn Jorden, selv om vår klode regnes som «Den blå planet».

Først får vi se en flott og svært tynn nymånesigd som går ned i sydvest rundt kl. 18 i Sør-Norge. Lenger nord går den ned litt tidligere, f.eks. kl. 17.45 i Trondheim, 16.50 i Bodø og 16.55 i Tromsø.

Oppe til venstre for denne uvanlig tynne månesigden ser vi en kraftig lysende «stjerne» – planeten Venus. Men oppe til venstre for denne igjen kan vi se en rød, stjernelignende prikk. Dette er Den røde planet, Mars. Planeten er for tiden relativt langt unna oss, 245 millioner kilometer, og er derfor ikke så lyssterk som den noen ganger kan være. Likevel er Mars lett å se på en mørk nattehimmel.

Det spennende er at Mars nå står rett ved siden av en planet relativt få har sett – Neptun. Denne iskalde kjempen er den ytterste kjente planeten i Solsystemet og befinner seg i kveld 4,55 milliarder kilometer unna oss.

Forstørret kart som viser posisjonene til Mars og Neptun kl. 19. Frem til Mars går ned i 21- tiden (Sør-Norge) kommer de to planetene enda tettere på hverandre, men høyden over horisonten blir etter hvert så lav at det er vanskelig å se Neptun. Klikk på bildet for å forstørre det.
Kart: Sannes & Ødegaard


Neptun ble oppdaget 23. september 1846 av Johann Galle etter at en annen astronom både hadde forutsagt planetens eksistens og dens posisjon på grunn av observerte forstyrrelser i banen til Uranus (Solsystemets nest ytterste kjente planet). Men mange mener at Neptun ble observert av Galileo Galilei allerede 28. desember 1612 og 27. januar 1613. Han tegnet stjernefeltene rundt Mars, og en av disse stjernene var i virkeligheten Neptun, men uten at Galilei innså dette. Situasjonen for 404 år siden med Mars og Neptun tett ved hverandre ligner samstillingen vi vil få se i kveld.


Fantastisk flott samstilling 2. januar

Allerede mandag 2. januar vil vi få oppleve en enda flottere samstilling da nymånen, Mars, Neptun og Venus står tett sammen på kveldshimmelen.

Tre planeter står tett ved nymånen tidlig på kvelden 2. januar. Slik vil det se ut fra Sør-Norge kl. 18. For å se Neptun er det nødvendig å bruke en liten kikkert. Klikk på bildet for å forstørre det.
Kart: Sannes & Ødegaard

Mer detaljert kart av samstillingen mandag 2. januar kl. 18. Klikk på bildet for å forstørre det.
Kart: Sannes & Ødegaard


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Vil Planet 9 bli oppdaget i løpet av 2017?

Kveldens stjernehimmel

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst starter vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Juletilbud: Trilogi + filmen «Vårt magiske univers» (DVD)

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling
Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no