Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Spektakulært vårshow på kveldshimmelen de kommende dagene!


01.03.17: De neste dagene kan vi se både Månen, tre planeter, en dvergplanet og en komet samtidig på kveldshimmelen! Fra rundt 16. mars og ut måneden vil også Solsystemets innerste planet Merkur være med i det vakre skuet.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

De neste dagene kan vi se både Månen, tre planeter, en dvergplanet og en komet samtidig på kveldshimmelen.
Foto/illustrasjon: NASA, ESA/MPS/UPD/LAM/IAA/RSSD/INTA/UPM/DASP/IDA, NASA, (NASA/JHUAPL/Carnegie Institution of Washington, Anne Mette Sannes (Månen), Sannes & Ødegaard (Venus-illustrasjon og montasje)


Både i kveld og i dagene som kommer vil planeten Uranus og våre to naboplaneter Venus og Mars stå vakkert oppstilt på sydvesthimmelen, og samstillingen vil dermed gi oss en uvanlig god mulighet for å se den store planeten Uranus som mange ikke har sett. Da Uranus ble oppdaget av William Herschel i 1781, var det den første planeten som ikke var kjent siden oldtiden. Planeten kan i perioder skimtes uten kikkert fra helt mørke steder, men er som regel svært vanskelig å skille fra stjernene. Planeten blir betegnet som en iskjempe, består av is og gass og har fire ganger større diameter enn vår egen planet.

De siste ukene har Venus blitt en stadig smalere sigd, men samtidig har planeten kommet mye nærmere Jorden slik at den totale lysstyrken har økt.

Klikk her for å se en film som viser fasene til Venus fra august 2016 og frem til juli 2017. Legg merke til hvordan planeten nærmer seg, passerer mellom Jorden og Solen og deretter fjerner seg igjen. Animasjon: Sannes & Ødegaard

Asteroiden Ceres er også en del av samstillingen og vil være synlig med kikkert. Ceres er den eneste dvergplaneten i asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter og romsonden Dawn har gått i bane rundt dette objektet siden mars 2015. Faktisk befinner også Eris seg til venstre et stykke under samstillingen. Eris er en dvergplanet i Kuiperbeltet, et bredt belte av isobjekter utenfor Neptun. (NB! ikke avmerket på kartene siden den kun er synlig med de aller største teleskopene.) Oppdagelsen av Eris er årsaken til at Pluto ikke lenger er en planet, men en dvergplanet. Også Månen dukker opp i det gode selskap som en tynn sigd.


Når bør du se?

Beste tidspunkt å få med seg det spesielle skuet er fra det mørkner og frem til ca. kl. 20. Til venstre over den iøynefallende samlingen kan man også se den vakre stjernehopen Pleiadene.

Se observasjonskart nederst i saken!


Se komet Encke!

Med en kikkert kan vi vi også se komet 2P/Encke under gruppen med planeter. Kometen har den korteste omløpstiden (3,3 år) av alle lyssterke kometer og var den første periodiske kometen som ble oppdaget etter Halleys komet. Kometen er nå synlig for 63. gang etter at den ble observert i 1786 av flere uavhengige astronomer, blant annet Caroline Herschel – søsteren til William Herschel som oppdaget Uranus! (se ovenfor). Den blir trolig ikke synlig uten kikkert, men med en liten håndholdt kikkert, fri sikt mot vest og mørk himmel uten forstyrrende lys fra bebyggelse eller gatelys, vil den dukke opp som en liten tåkeflekk. Det er også viktig å la øynene vende seg til mørket før du leter etter kometen. Som de fleste kometer er denne også veldig mørk og reflekterer bare 4,6 % av lyset den mottar, og diameteren på kometens kjerne er 4,8 kilometer. Kometen befinner seg i øyeblikket rundt 120 millioner kilometer fra Jorden. (Les om en annen komet som suste forbi Jorden på virkelig kort hold i begynnelsen av måneden)

Denne filmen som er laget med bilder fra NASAs STEREO-sonde, viser bevegelsen til komet Encke og dens hale mens den nærmet seg Solen i april 2007. Forskerne undersøkte bevegelsene til hundrevis av tette klumper med glødende gass i kometens hale og fant turbulens som kan forklare både variasjonene i solvinden og dens høye temperatur.
Foto: NASA/STEREO


Fra rundt 16. mars og et par uker fremover vil også Solsystemets innerste planet Merkur være med i det vakre skuet, og 21. mars vil den stå helt ved siden av Venus. Den 29. mars stiller nymånen seg sammen med Uranus og Merkur.

Kveldshimmelen 1. mars kl. 19.45. Mars, Uranus og Månen står nesten rett over hverandre.
Kart: Sannes & Ødegaard

Kveldshimmelen 2. mars kl. 19.45. Ceres står rett over Månen, Mars like over Uranus og Venus til venstre med Enckes komet et stykke under.
Kart: Sannes & Ødegaard

Kveldshimmelen 21. mars kl. 19.30. I skrå linje fra venstre: Ceres, Mars, Uranus, Merkur og Venus. Kometen er ikke lenger synlig.
Kart: Sannes & Ødegaard


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Himmelbegivenheter

Stjernehimmelen

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no