Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Avansert trådløst nettverk og utstyr for å returnere mindre romfartøy tilbake til Jorden


27.11.2017: TechEsSat-6-satellitten er en del av en rekke pågående programmer for å demonstrere Exo-Brake-fallskjermen og avansert kommunikasjons- og trådløse sensornettverk som vil hjelpe NASAs avanserte bemannede og ubemannede utforskning, redusere kostnader ved nye ferder og forenkle tilgangen til rommet. Gjennom teknologisk innovasjon vil mindre fartøy muliggjøre helt nye måter å bygge romfartøy for å utføre en rekke aktiviteter i rommet og med store muligheter for å skaffe viktig vitenskapelig kunnskap.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Festet til et Orbital ATK’s Cygnus romfartøy ble NASAs TechEsSat-6-satelitt skutt opp til Den internasjonale romstasjonen 12. november.
Foto: NASA


Festet til et Orbital ATK’s Cygnus romfartøy ble NASAs TechEsSat-6-satelitt (Technology Educational Satellite) skutt opp til Den internasjonale romstasjonen (ISS) fra Wallops Flight Facility i Virginia 12. november. Åtte dager senere ble satellitten senket til lav jordbane fra NanoRacks-plattformen – en forskningsfasilitet ombord på ISS konstruert for flere formål. NanoRacks plattformer støtter NanoRacks moduler i form av CubeSat-minisatellitter ved å tilby kraft og dataoverføringskapasitet for å gjennomføre forskning ved mikrogravitasjon.

Testen er starten på en serie av eksperimenter med trådløse sensorer som vil bli de første selvdrevne testene som utvider mulighetene til sensornettverk for fremtidige oppstignings- eller nedstigningssystem. Dette er den fjerde TechEdSat-satellitten som har med seg en oppdatert versjon av Exo-Brake som vil demonstrere styrt og kontrollert retur til atmosfæren slik at mindre fartøy trygt kan returnere vitenskapelig utstyr fra rommet tilbake til bakken.

Exo-Brakes’ form kan endres for å variere oppbremsingen på satellitten. Ved hjelp av høykvalitetssimuleringer ønsker NASA å vise en rimelig metode uten bruk av motorkraft for å returnere mindre nyttelaster raskt og til temmelig nøyaktige lokasjoner for opphenting.

Mens målet med å returnere prøver fra ISS og plattformer i bane er en viktig del av prosjektet, søker NASA å utvikle byggeblokker for større system som i fremtiden vil kunne gjøre mindre fartøy i stand til å nå Marsoverflaten og andre steder i Solsystemet. 


Filmen viser utplassering av TechEdSat-6-satellitten fra Den internasjonale romstasjonen 20. november.
Film: NASA


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Nyhetssak fra NASA

Nettsidene til prosjektet

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no