Forsiden Romvirksomhet Solsystemet Exoplaneter Liv i rommet Himmelbegivenheter Interstellare ferder
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss

Saturn


Artikler om Saturn

Titans største hav kan være ti ganger dypere enn antatt
26.01.21: Romsonden Cassini som passerte Titan i 2014 gir oss fortsatt viktig informasjon om Saturns største måne. Nyere data indikerer at Titans største hav kan være mer enn 300 meter dypt. Om rundt 10 år er det planer om å skyte opp en undervannsbåt for å finne ut mer om Titans kyster og metansjøer! Les mer.

Titan beveger seg 100 ganger raskere fra Saturn enn antatt!
14.06.20: Ny forskning viser at Saturns største måne (den er faktisk større enn den minste planeten Merkur!) beveger seg mye raskere bort fra moderplaneten enn man hittil har trodd. Også vår egen måne beveger seg gradvis bort fra Jorden, men de to vil «henge sammen» helt til både Jorden og Månen sannsynligvis slukes av Solen om ca. 8 milliarder år. Les mer.

20 nye måner rundt Saturn!
16.10.19: Gasskjempen Jupiter er den største av alle planetene, må nå se seg forbigått av ringplaneten Saturn når det gjelder antall måner. Saturn har nå til sammen 82, og flere kan bli oppdaget! Les mer.

Nye organiske forbindelser funnet i ispartikler på Enceladus
08.10.19: Nye typer av karbonholdige forbindelser – ingredienser i aminosyrer – har blitt oppdaget i fontenene som spruter ut fra Saturns måne Enceladus. Funnene er resultat av grundige undersøkelser av data fra NASAs Cassiniferd. Les mer.

Heksagonal storm på Saturns nordpol
16.09.18: Studier av data fra NASAs Cassini-sonde har avslørt en overraskende storm høyt oppe i Saturns atmosfære – en storm som kan vise seg å rage flere hundre kilometer til værs og som har sitt opphav dypt nede i planetens atmosfære. Les mer.

Titan har «havnivå» slik som Jorden!
19.01.2018: På tross av at Saturns største måne Titan befinner seg halvannen milliard kilometer unna, har NASAs Cassini-sonde funnet nok et likhetstrekk mellom denne fjerne verdenen og vår egen klode, nemlig at det også er havnivå på denne store månen. Les mer.

Spektakulært astronomiår i vente!
24.12.2017: 2017 var året da det for første gang ble registrert lys fra et fenomen som forårsaket målbare gravitasjonsbølger, da Cassinisonden gjorde sist siste stupdykk inn i ringplaneten Saturn, da vi fikk celebert besøk av en gjest fra et annet solsystem og ikke minst: da vi fikk nyheten om at det planlegges å sende mennesker til Mars allerede om 7 år! Og hva skjer i 2018? Vi vil blant annet få oppleve to totale måneformørkelser, en solformørkelse og fantastiske samstillinger i tillegg til at Mars kommer ekstremt nær Jorden. 2018 vil bli et år med flere milepæler innen romvirksomhet, blant annet en sonde som ankommer en nærjordsasteroide, den første turistferden til Månen og et mystisk Kuiperbelteobjekt som vil få besøk av romsonden New Horizons! Les mer.

Cassinis siste stupdykk – en spektakulær slutt for en av de mest vellykkede ferdene som noen gang har blitt gjort i vårt solsystem
15.09.17: Cassiniferden har revolusjonert vår forståelse av ringplaneten, dens komplekse ringer, det store utvalget av måner samt planetens dynamiske magnetiske miljø. Cassini er den sonden som har blitt sendt lengst av sted for å gå i bane rundt et himmellegeme og har gjort forbløffende resultater og totalt endret vår forståelse av planetdannelse. Når Cassini styrter inn i Saturnatmosfæren i dag etter to tiår i rommet, etterlater den seg en rik vitenskapelig og teknisk arv Les mer.

Se Cassini fare forbi Saturns ringer!
29.08.17: I en spektakulær video laget med 21 bilder tatt med NASAs Cassini-sonde i løpet av 4 minutter 20. august kan man se Saturns berømte ringer stryke forbi. Cassini har utført slike dykk hver 6,5 dag siden sist i april, under den siste fasen av ferden. Les mer.

Romsonde stuper mellom Saturn og ringsystemet
02.05.17: Romsonden Cassini har i 13 år gått i bane rundt den spektakulære ringplaneten Saturn for å utforske både planeten, ringene og månene. Drivstoffreservene er snart oppbrukt, og de siste restene benyttes til å styre sonden stadig nærmere Saturn og til slutt inn i planetens atmosfære. Cassini har revolusjonert vår kunnskap om Saturn-systemet, og de siste månedene av ferden vil gi oss virkelig fascinerende nærbilder av planetens atmosfære og ringsystem. Les mer.

Planetenes atmosfærer
Siden vår planet befinner seg i beboelig sone, er en steinplanet og i tillegg har en atmosfære som gjør at vi kan puste, er Jorden i dag den eneste planeten i Solsystemet hvor vi kan bo. Venus og Mars befinner seg også i beboelig sone, men Venus vil aldri kunne bli beboelig for oss. Innen noen hundre år vil derimot Mars kunne bli terraformet, og på sikt bli menneskenes egentlige bosted i Solsystemet. Faktisk vil vi komme til å oppholde oss dobbelt så lenge på Mars som på Jorden! Les mer.

Månefødsel i Saturns A-ring?
Ved hjelp av romsonden Cassini som går i bane rundt Saturn, har forskerne oppdaget en fortetning i planetens ringsystem. Fortetningen kan skyldes en ny måne som er i ferd med å oppstå fra de utallige isbitene i ringene og oppdagelsen gir oss dermed kunnskap om hvordan små måner blir til. Les mer.

Dypt hav oppdaget inne i Saturns måne Enceladus
Forskere har nå funnet sterke bevis for at det finnes et stort underjordisk hav 30-40 kilometer under Enceladus' overflate og bekrefter dermed påstandene om at Enceladus er et av de mest sannsynlige stedene i vårt solsystem hvor det kan finnes liv. Havet er trolig større enn Lake Superior og kan inneholde mikroorganismer. Les mer.

16.06.2013: I skuddlinjen: Nedslag på Månen og Mars
De siste ukene er nedslag på Mars, Månen og ringene til Saturn blitt kartlagt ved hjelp av bilder og film fra teleskoper og romsonder som overvåker disse himmellegemene.

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no