Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


20 nye måner rundt Saturn!


16.10.19: Gasskjempen Jupiter er den største av alle planetene, må nå se seg forbigått av ringplaneten Saturn når det gjelder antall måner. Saturn har nå til sammen 82, og flere kan bli oppdaget!

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

20 nye måner er oppdaget rundt ringplaneten Saturn.
Foto: NASA / JPL / Space Science Institute


Solsystemets største planet Jupiter har med sine 79 måner tronet på toppen av listen, men etter de 20 nyoppdagede månene rundt Saturn er det nå tilsammen 82 måner i bane rundt planeten. Men Jupiter har fortsatt den største av månene – den 5 268 kilometer store Ganymedes.

De nye månene har omtrent samme størrelse, knappe 5 kilometer i diameter. Astronom Scott Sheppard ved Carnegie Institute of Science og hans team benyttet det 8,2 meter store Subaru-teleskopet på Hawaii til å finne månene, og ifølge Sheppard venter fortsatt 100 enda små måner på å bli oppdaget. Siden Saturn befinner seg lenger unna oss enn Jupiter, er det langt vanskeligere å finne minimåner rundt denne planeten. Disse minimånene kan stamme fra større måner rundt Saturn som har gått i stykker like etter at planeten ble dannet, trolig under Det store bombardementet som skjedde for 4,1 til 3,8 milliarder år siden da det indre av Solsystemet ble bombardert av asteroider. Bombardementet ble trolig forårsaket av de ytre planetene som flyttet på seg, og gravitasjonen fra disse forårsaket ekstremt store forstyrrelser som sendte objekter i Asteroidebeltet og Kuiperbeltet i baner mot det indre av Solsystemet.

Av de 20 nyoppdagede månene har 17 retrograd bane (det vil si at de beveger seg i motsatt retning av planeten og andre måner) mens de siste 3 er prograde (beveger seg i samme retning som Saturn). 2 av månene med prograde baner bruker to år på å fullføre et omløp rundt planeten, mens den siste av de prograde og alle de 17 retrograde bruker hele tre år på et omløp.

Kunstnerisk fremstilling av de 20 nyoppdagede månene rundt Saturn.
Foto/illustrasjon: Carnegie Institution for Science, Saturn image is courtesy of NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute. Starry background courtesy of Paolo Sartorio/Shutterstock.


I 2018 fant teamet 12 nye måner rundt Jupiter, hvorav en hadde retrograd bane. Ved å ta i bruk noen av verdens største teleskoper vil letingen etter små måner rundt kjempeplaneter snart være fullført. Disse månene er svært viktige for å forstå omgivelsene rundt de ulike planetene da de ble dannet, hvordan de ble dannet og utviklet seg,

En av de prograde månene har, som de andre prograde månene nær planeten, en banevinkel på 36 grader, men denne nyoppdagede månen befinner seg mye lenger ut enn de andre, noe som tyder på at den ikke er en del av den indre familien av måner eller at dens bane ble påvirket av noe som skjøv denne månen lenger ut. Man har også sett dette rundt Jupiter og tyder på voldsomme kollisjoner mellom måner i Saturnsystemet eller med forbipasserende objekter som kometer eller asteroider.

Og hva skal de nye månene hete? På samme måte som publikum fikk komme med forslag til navn på de nye månene rundt Jupiter, kan hvem som helst også denne gang sende inn navneforslag. Månene må ha navn etter kjemper fra norrøn, gallisk eller inuit-mytologi. Her er reglene for å delta.Film om oppdagelsen av de nye Saturn-månene.
Film: Carnegie Science


MER INFORMASJON

12 nye Jupiter-måner oppdaget i jakten på Solsystemets 9. planet!

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no