Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Se Inspiration4 når den farer over kveldshimmelen før de fire ombord lander i havet utenfor Florida i natt!


18.09.21: Alt gikk som smurt da en av SpaceX’ Falcon 9-raketter løftet Crew Dragon Resilience med fire ikke-profesjonelle astronauter mot Floridahimmelen natt til torsdag kl. 02.02 (norsk tid). De fire oppholder seg nå i bane rundt Jorden i en høyde av nesten 600 kilometer før planlagt landing i havet utenfor kysten av Florida kl. 01 i natt norsk tid. Farkosten beveger seg rundt Jorden 15 ganger i døgnet, og befinner du deg i Sør-Norge, kan du i kveld se Crew Dragon med Jared, Hayley, Christopher og Sian bevege seg over sydhimmelen!

av Anne Mette Sannes

 

Den store glasskuppelen gir de fire romturistene 360 graders utsikt mot Jorden der nede under seg.
Foto: Inspiration4/John Kraus


Alle fire var svært entusiastiske og smilte fra øre til øre – ikke et eneste tegn på nervøsitet var å spore verken i timene før eller mens de satt i setene og ventet på å forlate Moder Jord for å sette kursen mot verdensrommet!

Jared, Hayley, Cristopher og Sian vinker til de fremmøtte mens de kjøres til oppskytningsstedet i hvite Teslabiler
Foto: Inspiration4/John Kraus


Crew Dragon beveger seg i en bortimot sirkulær bane rundt Jorden, bruker litt over halvannen time på et omløp og farer rundt Jorden 15 ganger i døgnet.



De fire romturistene ga en «omvisning» fra Dragonkapselen med blant annet utsikt fra glasskuppelen!
Film: VideoFromSpace


Jared Isacmaan, Hayley Arceneaux, Christopher Sembroski og Sian Proctor befinner seg nå en en høyde av 575 km – høyere enn noen bemannet ferd siden astronauter siste gang fikset på Hubbleteleskopet i 2009.

Bilder viser banene til Inspiration4, Den internasjonale romstasjonen og Hubble-teleskopet
Foto: Inspiration4/John Kraus


De fire har nå gleden av å titte ned på Jorden gjennom den store glasskuppelen – det største sammenhengende vinduet som noen gang har vært ute i rommet. Kuppelen er plassert på samme sted som dockingadapteren som benyttes når Crew Dragon docker med Den internasjonale romstasjonen.

Kunstnerisk fremstilling av Crew Dragon Resilience og dens glasskuppel
Illustrasjon: SpaceX

De fire ombord kan nyte 360 graders utsikt over Jorden som på dette bildet av astronaut Shannon Walker som ser ned på Det karibiske hav fra kuppelen på Den internasjonale romstasjonen 25. november 2010. De fire ombord i Crew Dragon befinner seg ca. 155 km høyere enn romstasjonen.
Foto: NASA


Se Inspiration4 på himmelen i kveld!

Og mens de farer over oss her nede på bakken med en fart av 28 000 km/t, bør du (dersom værforholdene er bra og du bor sør for omtrent grensen mellom Trøndelag og Nordland) sørge for å få et glimt av den historiske ferden! Kanskje kan det bli et minne for livet og til og med friste DEG til å ta en tur ut i verdensrommet? 

Crew Dragon vil i kveld være synlig to ganger, første gang fra kl. 21.27.57 til 21.30.51, altså i ca. 3 min. Fartøyet vil da være synlig ca. 10 grader over horisonten i sør-sørvest og 19 grader over horisonten når den kommer høyest på himmelen. Crew Dragon vil være synlig som en svak stjerne som beveger seg relativt raskt over himmelen.

Andre gang den blir synlig er fra kl. 23.06.47 (fra ca. 10 grader over horisonten og i sørvest). Den vil være synlig til kl. 23.07.01, altså i kun 14 sekunder. Første anledning er derfor klart best.


Ingen romnerder!

Ingen av de fire kan sies å være romfartsnerder, Jared er en eventyrer som har opplevd mye spennende som ikke er relatert til verdensrommet.

Inspiration4-teamet fikk en tur til stratovulkanen Mount Rainier i Kaskadefjellene i staten Washington!
Foto: Inspiration4/John Kraus


Sian har drømt om verdensrommet siden hun var 4 år og har søkt to ganger for å bli NASA-astronaut. Begge gangene kom hun til siste runde, men uten å bli valgt ut. I tillegg er hun utdannet pilot. Sian jobber nå som professor ved Mountain Community College I Phoenix, Arizona. 

Sian Proctor er utdannet pilot, men jobber nå som professor i geologi ved Mountain Community College I Phoenix, Arizona. 
Foto: Inspiration4/John Kraus


Når det gjelder Hayley hører det med til historien at hun, da hun først ble fortalt om prosjektet, trodde ferden skulle gå til Månen (!!) Hayley ante ikke at ingen har besøkt Månen på nesten 50 år! Litt underlig kanskje (ikke bare litt – men VELDIG underlig å begripe for oss som sitter oppe i sene nattetimer for få med oss smitt og smule), men det skal visstnok være mange som ikke følger med på utviklingen siden de lærte om det på skolen, spesielt ikke dersom de er ekstremt dedikert til det sitt arbeid, noe Hayley i høyeste grad er!

Heller ikke Hayleys venner er interessert i verdensrommet og trodde først hun skulle delta i det populære programmet The Bachelor. Hayley hadde rett og slett aldri hadde tenkt tanken på å ta seg en tur utenfor Jorden, ikke engang drømt om det. Men hun er tøff, har gått igjennom en vanskelig periode som kreftpasient da hun var barn, og arbeider nå som legeassistent på det samme sykehuset hvor hun selv var innlagt (St. Jude Childrens Research Hospital i Memphis Tennessee) og som Inspiration4 nå samler inn penger til. Hun har også vært igjennom det eksakt samme treningsprogrammet for ferden som de andre tre på tross av at hun, som følge av kreftsykdommen, har en protese i et av bena.

Hayley trodde hun fikk tilbud om å bli med til Månen og ante ikke at ingen har besøkt Månen på nesten 50 år!
Foto: Inspiration4/John Kraus


Christopher Sembroski fortalte ikke sin kone at han hadde meldt seg på konkurransen, så da telefonen ringte, trodde hun at det var telemarketing. I starten trodde faktisk Christopher selv at de forsøkte å selge ham noe. Og selv om han var litt betenkt over all treningen han måtte gjennom, klarte han å gjennomføre.

Christopher Sembroski fortalte ikke sin kone at han hadde meldt seg på konkurransen
Foto: Inspiration4/John Kraus


Inspiration4 er med andre ord slett ikke en milliardærklubb. Jared Isacmaan sponser riktignok ferden, men de tre ble rett og slett valgt ut til å bli med. Jared har fløyet jagerfly, og som en del av treningen for å reise ut i bane med Crew Dragon og Inspiration4 tok han med seg de tre andre opp i luften slik at de kunne få oppleve G-krefter under skarpe svinger!


Mye on stake for SpaceX

Det er ekstremt viktig at alt går etter planen på denne ferden. Det å sende fire fantastiske personer som disse ut i rommet før kjemperaketten Super Heavy og romskipet Starship om kort tid skal testes sammen for aller første gang, er et tema. Det er ingen ting som tyder på at noe skal gå galt, men den tre dager lange ferden er ennå ikke over, og de fire ombord skal gjennom atmosfæren før de lander utenfor kysten av Florida kveld lokal tid.

Crew Dragon Resilience ble første gang benyttet under SpaceX/NASAs Crew-1-ferd som foretok en splashdown i Mexicogulfen 2. mai i år (se bilde under) med NASA-astronautene Mike Hopkins, Victor Glover og Shannon Walker, samt Soichi Noguchi (JAXA). Deltakerne på Inspiration4-ferden vil lande på samme måte.

Bildet viser en vellykket landing i havet med Crew Dragon-kapselen som ble benyttet under Demo-2-ferden med de to astronautene Doug Hurley og Bob Behnken. Inspiration4-deltakerne skal lande på samme måte, men landingen vil skje om kvelden lokal tid.
Foto: NASA/Bill Ingalls


Risiko

Enhver oppskytning og landing er selvsagt en risiko, det er ingen måte man kan eliminere enhver risiko uavhengig av om det ikke-profesjonelle eller profesjonelle astronauter som skal ut i rommet. Falcon9-raketten har en fantastisk bra historikk med 124 vellykkede ferder av 126 (en mislykket og en delvis mislykket) mens det kun har vært tre bemannede ferder med Crew Dragon.

Dersom alt går som det skal, er det en gigantisk fjær i hatten for SpaceX, men skulle noe gå galt under landingen er det fatalt for selskapets renomme. Inspiration4 vil være et viktig bevis for at konseptet fungerer når det gjelder sikkerhet. SpaceX har planer om flere turistferder til tross for at selskapet ikke har sitt hovedfokus på romturisme, blant annet en avtale med Axiom Space om å fly fire personer til romstasjonen på en ti dagers ferd i 2022, en avtale med Space Adventures om å fly fire turister på en fem dagers tur ut til bane, samt at SpaceX planlegger å sende den japanske milliardæren Yusaku Maezawa og åtte andre personer i bane rundt Månen i 2023.



Japaneren Yusaku Maezawa skal ha med seg 8 personer på en tur rundt Månen i 2023
Film: Crux


Når og hvor skjer landingen?

Planlagt tidspunkt er satt til kl. 01.00 norsk tid natt til i morgen. Crew Dragon vil da bli plukket opp av supplybåten GO Navigator. Landingen skal skje et sted langs Floridakysten, men helt eksakt landingssted er ennå ikke bestemt, siden SpaceX har flere steder å velge mellom.

Både raketten og Crew Dragon-kapselen er fullautomatisert – de ombord trenger ikke foreta seg noe som helst verken under oppskytning eller landing. Crew Dragon vil treffe overflaten med en fart av 27 km/t.


Slik føles det å lande med Crew Dragon

NASA-astronautene Bob Behnken og Doug Hurley som deltok på den aller første og historiske bemannede ferden (DEMO 2) med Crew Dragon i mai i fjor, fortalte i et intervju at de opplevde returen til Jorden som «wild» men ikke verre enn den var blitt forberedt på. Blant annet at det opplevdes som lyden fra et dyr som beveger seg gjennom atmosfæren og at det føltes som å bli truffet av en stol i ryggen da servicemodulen separerte fra kapselen før returen. De forklarer videre hvordan de følte splashet mot havflaten før vannet fløt over vinduene, og at det ikke var vanskelig å se på kapselen etter landing at den hadde vært ute i «hardt vær». I filmen under forteller Bob Behnken og Doug Hurley hvordan de opplevde landingen (fra ca. 7.45):



Bob Behnken og Doug Hurley forteller hvordan de opplevde landingen med Crew Dragon
Film: NASA

Vakker oppskytning av Inspiration4 onsdag kveld lokal tid.
Foto: Inspiration4/John Kraus


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

astroevents.no: Inspiration4: Første romferd med kun ikke-profesjonelle astronauter!

space.com: How to see SpaceX's Inspiration4 spacecraft in the night sky

inspiration4: Inspiration4-teamet fikk en tur til Mount Rainier i staten Washington!

astroevents.no: Romturismen er i gang, snart kan du oppleve Jorden utenfra!

astroevents.no: Full klaff for Virgin Galactic!

astroevents.no: Hvem vinner romturismekappløpet? Søndag får vi svaret!

astroevents.no: 82 år gamle Wally blir æresgjest på Blue Origins jomfrutur 20. juli!

astroevents.no: Spektakulære planer for historiens første ferd med både Super Heavy og Starship!

astroevents.no: Les mer om romvirksomhet

Stjernehimmelen


Hva kan du se på himmelen?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no