Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Manglende galaksearm i dverggalakse


20.11.2017: Dette fantastiske detaljbildet av dverggalaksen NGC 4625 tatt av romteleskopet Hubble viser kun en spiralarm, mens det vanlige er minst to. Fenomenet som lenge har vært et kosmisk mysterium ser nå ut til å være løst, og løsningen kan til og med hjelpe oss å forstå hvordan Melkeveien ble dannet!

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Romteleskopet Hubble har nylig tatt et utrolig flott detaljbilde av dverggalaksen NGC 4625.
Foto: ESA/Hubble & NASA


Dverggalaksen befinner seg ca. 30 millioner lysår unna i stjernebildet Canes Venatici (Jakthundene), et relativt lite stjernebilde på den nordlige himmelhalvkule, like under hanken på Karlsvognen. Jakthundene er mest kjent for galaksen M51, også kalt Malstrømgalaksen.

Forskerne har lenge antatt at dverggalaksens asymmetriske struktur er resultat av gravitasjonspåvirkning fra en annen dverggalakse, NGC 4625, siden lignende strukturer er vanlig blant slike vekselvirkende galakser. Likevel viser observasjoner av nøytral hydrogengass i de to dverggalaksene at noe av gassen utenfor den synlige galakseskiven til NGC 4618 påvirkes av gravitasjonelle vekselvirkninger, hvilket tyder på at den enarmede formen til dverggalaksen er resultat av iboende prosesser i galaksen selv.

Et ultrafiolett bilde av NGC 4625 tatt med GALEX viser store områder med stjerner som er synlig utenfor den optisk synlige galaksen og dermed løste mysteriet.
Foto: GALEX/NASA.


Astronomene studerte NGC 4625 i ulike bølgelengder i håp om å løse dette kosmiske mysteriet, og observasjoner i ultrafiolett ved hjelp observatoriet Galaxy Evolution Explorer (GALEX) ga det første hintet: galakseskiven så 4 ganger større ut på bildet i ultrafiolett enn i synlig lys, noe som ga en indikasjon på at det finnes et stort antall svært varme og unge stjerner som dannes i de ytre områdene av dverggalaksen og som derfor hovedsakelig er synlig i ultrafiolett lys.

De varme blå stjernene i denne nye skiven kan ha blitt dannet fra innstrømming av ny gass og støv fra sine små ledsagere NGC 4618 og NGC 4625A. Disse unge stjernene er kun rundt en milliard år gamle, rundt 10 ganger yngre enn stjernene som ses i sentret som observeres i synlig lys, mens astronomene først trodde at denne intense stjernedannelsen var utløst av vekselvirkning med NGC 4618.

Fargeforholdet mellom UV og synlig lys tyder på at hoveddelen av stjernene i skiven til NGC 4625 nå er i ferd med å dannes, noe som gir en unik mulighet for å studere hvordan stjerner dannes under forhold som ligner de som råder når normale skiver i spiralgalakser, slik som for eksempel Melkeveien, dannes.

Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Nyhetssak fra NASA

Flere saker om galakser

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no