Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solformørkelse 2015 Artikkelarkiv
Stjernehimmelen Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss

Sannes & Ødegaards Astroshow for skoler

Opplev Universets merkelige og fascinerende fenomener med bilder, filmer, animasjoner og lydeffekter. Skolene tilbys et show som kombinerer norskfag og naturfag. Vi holder disse showene hovedsakelig på dagtid på stedene der vi skal ha kveldsshow.Finnes det livsformer på fjerne exoplaneter? Hvordan skal menneskene komme til andre solsystemer? Finn ut mer om den spektakulære utforskningen som foregår i rommet og hvordan fremtidens stjernereiser vil finne sted.

Vi tar elever og lærere med på en reise gjennom tid og rom og besøker merkelige planeter rundt fjerne stjerner, vakre gasståker, galakser som kolliderer, sultne superslurpere, steiner fra rommet, underlige fenomener og gigantiske avstander.

Oppdagelsene som er gjort det siste året og utforskningen som finner sted, vil ha betydning for menneskehetens fremtid og vårt syn på oss selv!

Skoleshowet Ad Astra 2222 bygger delvis på science fiction-trilogien Ad Astra som beskriver fremtidens første reise til et annet solsystem på jakt etter spor av livsformer. Trilogien utvikles i samarbeid med elever og lærere ved flere skoler. Showet er relevant både for norskfaget og naturfag, og i tillegg til å berøre viktige deler av pensum i disse fagene, inspirerer showet elevene både til å lese og til å bli interessert i naturfag. I bøkene besøker ungdommer fra Norge og andre land en rekke objekter i Solsystemet før de kommer frem til planetene og månene rundt Proxima Centauri, vårt nærmeste nabo-solsystem.

Romsonder og teleskoper både på bakken og i rommet har revolusjonert vårt forhold til verdensrommet. Daglig kommer fascinerende og oppsiktsvekkende bilder fra planeter, tåker, stjerner og andre fenomener. Med dagens utstyr kan astronomene se hvordan superslurpende sorte hull sluker hele stjerner og planetsystemer. Dere får se hvordan planeter og stjerner blir til og følger romsonder på Mars, i bane rundt Saturn og på vei til Pluto.

Høsten 2011 var vi de eneste norske deltagerne på historiens første stjerneskipskonferanse – i Orlando, USA. Over 1000 forskere fra hele verden diskuterte hvordan menneskene i løpet av 200 år kan besøke et annet solsystem.

Gjennom boktrilogien Ad Astra beskriver vi hvordan en slik ferd vil finne sted og hvordan den påvirker deltagerne og menneskene på bakken.

Himmelbegivenheter og meteoritter

Dette året blir svært begivenhetsrikt i verdensrommet med spennende utforskning av Mars og flere andre himmellegemer. I løpet av 2013 får vi oppleve tre flotte kometer, en asteroide som passerte ekstremt nær Jorden. I september kommer det enorme sorte hullet i Melkeveiens kjerne til å sluke en stor sky av støv og gass. Dere får høre mer om disse begivenhetene.

Dere får også se og holde flere meteoritter.

Astrohilsener

Science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Astrofysiker Knut Jørgen Røed ØdegaardAstroshowet Ad Astra 2222 og arrangementssteder

Apollomannen – første bok i science fiction-trilogien Ad Astra

Året er 2222, og romskipet Aristoteles legger ut på menneskehetens aller første stjernereise – en tjuetre år lang ferd til vår nabostjerne, Proxima Centauri.
Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.
Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no