Begivenhetene Astronyheter Venuspassasjen 2012 Venuspassasjen i 2004 English Chinese Deutsch Español

Du er her: Skolene inviteres til å oppleve historisk himmelfenomen!

Skolene inviteres til å oppleve historisk himmelfenomen!


Natt til 6. juni inntreffer den siste Venus-passasjen på 105,5 år. I sin tid ble Venus-passasjer brukt til å måle avstandene i verdensrommet. I 2012 inviteres skolelever over hele landet og hele verden til å gjøre de samme målingene.

 

Venus passerer i løpet av 7 timer over solskiven tidlig på dagen 6. juni.
Foto: NASA, montasje: astroevents.no / Knut Jørgen Røed Ødegaard

Skoleaktiviteter

For at flest mulig skolelever skal få oppleve dette unike fenomenet sender Naturfagsenteret (Nasjonalt senter for naturfag i opplæringen) i disse dager solformørkelsesbriller og informasjonsmateriell til alle ungdomsskolene i Nord-Norge. Prosjektet Jorden og Universet har fått muligheten for å gjøre dette gjennom en gave fra Sparebankstiftelsen DNB NOR.

Slike solformørkelsesbriller og annet informasjonsmateriell er sendt ut til alle ungdomsskolene i Nord-Norge.
Foto: Mac & Alt AS

Rundt 20 000 elever og lærere i Finnmark, Troms og Nordland får materiellet som gjør det mulig å oppleve et fenomen som vil gå rett inn i historiebøkene! I 1769 reiste forskere Jorden rundt for å måle avstanden til Solen ved hjelp av en Venus-passasje. Østerrikeren Maximilian Hell hadde en strabasiøs reise gjennom hele Norge til Vardø, overvintret og observerte passasjen 3. juni 1769.

Andre skoler kan bestille materiell her

Privatpersoner og andre bestiller utstyr her

Takket være målingene hans, kaptein Cooks målinger fra Tahiti og andre målinger som ble utført klarte astronomene å få et bra estimat for avstandene i rommet og astronomi ble løftet opp som en vitenskap. I 2012 demonstrerer Venus-passasjen den mest lovende metoden for å lete etter livsformer på fjerne planeter.

Venus-passasjen begynner i år kl. 00.04 og varer til kl. 06.54 og kan sees i sin helhet fra Nord-Norge som har en av de gunstigste beliggenhetene i verden. Vi håper at skolene benytter anledningen til å oppleve et av de viktigste og sjeldneste himmelfenomenene på Jorden i det 21. århundret!

Denne plaketten henger på rådhuset i Vardø.
Foto: Elisabeth Eikeland

Denne plaketten henger på rådhuset i Vardø.
Foto: Elisabeth Eikeland

Solformørkelsesbriller til begivenhetene

Nå er det på tide å skaffe seg solformørkelsesbriller for å få oppleve store solflekker og Venus-passasjen! Mer informasjon om briller og solteleskop

NY FILM!
Vårt magiske univers

Det mest fantastiske billedmaterialet fra rommet presentert på norsk og ledsaget av majestetisk musikk. Klikk over for info og utdrag. Spesiell pakke med 3 filmer

Universet – en spektakulær reise i kosmos

Stor, norsk film om fenomenene i verdensrommet, asteroider, solformørkelser, meteoritter.

Norsk DVD om himmelbegivenhetene i Norge 2010-2015

Den beskriver hva som skal skje, hvorfor det skjer og hvordan det vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer informasjon om filmen

Spesialhefte om himmelbegivenhetene i Norge 2010-2015

Heftet beskriver hva som skal skje, hvorfor det skjer og hvordan det vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer informasjon om heftet

Astronomiske nyheter

Oppdagelser i rommet og kommende astronomiske hendelser

Våre nettsteder

bangirommet.no inneholder astronomiske nyheter og er en ressurs for bilder, filmer, animasjoner, linker og astronomiske fakta. Nettstedet fokuserer spesielt på oppdagelser og dramatiske begivenheter.
svalbard2015.no handler om den store totale solformørkelsen på Svalbard og Nordpolen 20. mars 2015.
astrobutikken.no er et nettsted for astronomiske produkter: Bøker, norske DVD-er, astroparaplyer, enkelt observasjonsutstyr og steinbiter fra Månen og Mars m.m.

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard, Postboks 1029 Blindern, 0315 OsloTlf: 992 77 172 E-post: knutjo@astro.uio.no