Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Viktig milepæl for NASAs Artemisferd til Månen!


19.09.20: Både NASAs Artemis-program (også kalt Apollos’ tvillingsøster) som skal ta første kvinne og neste mann til Månen innen 2024 samt Europa Clipper-programmet skal benytte NASAs kommende Space Launch System (SLS) til å skyte opp de to respektive fartøyene det kommende tiåret. NASA og Northrup Grumman har nå fullført den første bakketesten av en fullskala faststoffrakett som skal benyttes på ferder etter Artemis III.

av Anne Mette Sannes

 

NASA og Northrop Grumman gjennomførte nylig en vellykket test med en fullskala faststoffrakett til bruk på ferder etter Artemis III
Foto: NASA/Northrop Grumman


Faststoffmotoren ble antent og brant i rundt 2 minutter. Testen (FSB-1) som ble utført ved Northrup Grummans testområde i Promontory, Utah 2. september er den første i en rekke tester av SLS’ faststoffmotorer. Slike tester vil bli utført så lenge SLS-programmet er i gang og vil gi NASA og Northrop Grumman mulighet for å evaluere både nye materialer som skal brukes i fremtidige raketter, samt å evaluere nye og nåværende produksjonsprosesser for ferder etter Artemis III som skal ta den første kvinnen og den neste mannen til Månens overflate (Månens sydpol) i 2024.

To slike faststoffraketter (lengde 50 meter og diameter 3,5 meter) skal festes til hovedraketten. Hver av disse siderakettene brenner 6 tonn fast drivstoff i sekundet og gir en løfteevne på 1600 tonn.Ifølge Bruce Tiller, leder ved SLS boosters office ved NASAs Marshall Space Flight Center i Huntsville, Alabama, var det svært imponerende å se en så stor rakett bli avfyrt i ørkenen (Selve testen skjer fra 19 min).
Film: NASA Television


Ifølge NASA-sjef Jim Bridenstine, er SLS-rakettene de største og kraftigste som noen gang er laget. Utstyrt med fire RS-25-motorer (også benyttet på romfergen) og to sideraketter, vil SLS-raketten ha en samlet løfteevne på mer enn 4000 tonn (15 % mer enn Saturn V) og sende mennesker til Månen og etter hvert også til Mars. De to 5-segments-rakettene vil produsere mer enn 75 % av skyvkraften i løpet av de første to minuttene av oppstigningen.

NASAs SLS-rakett med sin Block 1-konfigurasjon med Orion øverst
Illustrasjon: NASA


Artemis-programmet

NASAs Artemisprogram som skal sende menneskene tilbake til Månen og opprette en bærekraftig base innen 2024 omtales som Apollos tvillingsøster. I den forbindelse har NASA også engasjert den kommersielle romfartsindustrien, blant annet SpaceX.

Gateway ledes av NASA og er et samarbeidsprosjekt mellom de nasjonene som i dag drifter Den internasjonale romstasjonen (ISS). Gateway er planlagt å skytes opp i 2024.
Foto: NASA


Et av de nye materialene som ble testet var et rensemiddel beregnet for fremtidige dyser på SLS-raketter. 6. august ble en nedskalert versjon (kun 6 meter høy og 0,6 meter i diameter) av en faststoffmotor utstyrt med en dyse med dette middelet og prøvetestet ved Marshall Space Flight Center i Huntsville, Alabama. Testresultatene ble brukt til å være sikre på at rensemiddelet også kunne benyttes på en fullskala-rakett. Ifølge Tim Lawrence ved Marshall Space Flight Center, ble testen av den nedskalerte versjonen utført for å evaluere hvordan materialet oppfører seg i miljøet i en faststoffmotor for å forsikre seg om at det ikke oppstår uventede endringer i hvordan den oppfører seg. 

Under utvikling av raketter blir ofte produkter og teknologier først testet på mindre motorer. Dersom testdataene støtter videre utvikling, er neste trinn testing på en fullskalamotor som den som nå er testet. Avhengig av resultatene fra testen kan nye metoder eller teknologi brukes på fremtidige raketter. Lignende tester ble også benyttet under Space Shuttle-programmet for å finjustere sideraketten over tid helt fra starten av programmet og også i 1980-årene for å teste endringer i systemet etter Challenger-ulykken i 1986.

73 sekunder inn i flighten 28. januar 1986 eksploderte romfergen Challenger over kysten utenfor Cape Canaveral i Florida hvor alle syv astronautene ombord omkom.
Foto: Wikipedia/NASA


FSB-1-testen var den sjette bakketesten av en fullskala SLS-faststoffmotor etter tre utviklingstester og to kvalifikasjonsavfyringer. I mellomtiden monteres rakettene til Artemis 1-ferden ved Kennedy Space Center i Florida, rakettene som skal skyte opp en ubemannet Orionkapsel til månebane.

SLS’ faststoffmotorer er basert på siderakettene til romfergen, men med 5 stk. 136 000 kilos segmenter i stedet for 4 som ble benyttet på romfergerakettene. To sideraketter genererer 75 prosent av skyvkraften SLS trenger for å løfte nyttelasten ut i bane, mens de resterende 25 prosent skjer ved hjelp av 4 motorer med flytende drivstoff (RS-25-motorer), mer kjent som The Space Shuttle Main Engine (SSME). Som følge av kostnads- og vektbetraktninger, er disse siderakettene ikke utstyrt med fallskjermutstyr og mistes derfor i havet etter oppskytning.

5 ulike segmenter på SLS’s faststoffrakett
Illustrasjon: ATK/NASA

4 segmenter ble benyttet på romfergen. Her romfergen Discovery.
Foto: NASA

Siderakettene til romfergen ble plukket opp fra havet etter tilbakevending, noe som ikke vil skje med siderakettene til SLS
Foto: NASA


Pr. i dag er SLS den eneste raketten som kan sende Orion, astronauter og nyttelast til Månen på en og samme ferd, men SpaceX’ Falcon Heavy og kommende Starship vil trolig bli en av hovedkonkurrentene til SLS – ikke minst Starship som vil bli et gjenbrukbart system. Elon Musks grunnleggende mål er å sende menneskene til Mars for å bygge en koloni på Den røde planet, men SpaceX har også gjort avtaler med privatpersoner om turistferder til Månen i 2023.

Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

NASA: Booster Test for Future Space Launch System Flights

Teslarati: NASA’s Artemis Moon mission hits important milestone with successful full-scale booster test

Artemisgenerasjonen – generasjonen som sender menneskene tilbake til Månen

Nå skal det skje: Baser på Månen!

SpaceX vant NASA-kontrakt for levering av nyttelast til Lunar Gateway

Wikipedia: Space Shuttle Challenger disaster

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no